УНИШТЕНИ ПАНОИ СА ИМЕНИМА СТРАДАЛИХ СА КИМ: Од зида плача до зида срама

UNIŠTENI PANOI SA IMENIMA STRADALIH SA KIM: Od zida plača do zida srama

17 februara 2017

000 (3)_620x0

OD jula 2015. godine, na platou ispred Doma Narodne skupštine nalazi se „srpski zid plača“ – panoi sa fotografijama i imenima više od 2.500 civilnih žrtava, vojnika i policajaca koji su tragično nastradali devedesetih godina na području Kosova i Metohije. Ovaj podsetnik na nevine žrtve zbog nemara je postao zid srama.

Plastični i vezeni baneri su usled atmosferskih uticaja postali krti. Vetar je većinu pocepao. Komadi pokidane tkanine su se zamrsili oko metalne ograde. Pojedine parole leže na pločniku.

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, koje je uz saglasnost Grada i Opštine Stari grad postavilo panoe, kažu da će uništene banere zameniti.

– Naručili smo nove, koje ćemo uskoro postaviti – priča Simo Spasić, predsednik ovog udruženja.

Prema njegovim rečima, postavljeni panoi pokazuju drugu, tamnu stranu srpskog naroda. On ukazuje na to da su mnogi od banera namerno oštećeni. A na pitanje da li oni u ovakvom stanju ruže grad, Spasić se pita zašto niko od policajaca ili prolaznika ne podigne ili popravi pano koji je pao od vetra.

– Ovo je neko namerno rušio. Pojedine slike na panoima su zapaljene. Sramota za one koji su to uradili – ogorčeno priča Spasić.

Pored ovoga, pano sa slikama tragično nastradalih devedesetih godina postavljen je na Kalemegdanu, nasuprot francuskoj ambasadi.

DOBILI SAGLASNOST NADLEŽNIH

NA zahtev Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Sekretarijat za saobraćaj je izdao saglasnost za zauzeće javne površine ispred Doma Narodne skupštine. Dozvola traje od 5. januara do 31. decembra 2017. godine, a saglasnost važi uz rešenje GO Stari grad, navode iz gradske uprave.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *