UNMIK nije istražio sudbinu nestalih Srba

UNMIK nije istražio sudbinu nestalih Srba

27 avgusta 2013

UnmikOrganizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenel” je danas ukazala na neuspjeh misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u istragama u vezi sudbine civila, uglavnom Srba, koji su nestali tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, prenosi Tanjug.

Ekspert “Amnestija” po pitanju Kosova Šan Džones izjavila je da “to što UNMIK nije sproveo istrage u vezi mnogobrojnih i sistematskih napada na civile, kao i mogućih zločina protiv čovečnosti, doprinelo tome da na Kosovu prevlada klima nekažnjavanja zločina”.

U najnovijem izveštaju “Amnesti internešenela”, koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u Savetu bezbednosti UN-a u četvrtak, 29. avgusta, ta organizacija sa sedištem u Londonu ističe da su rođaci nestalih, uglavnom etničkih Srba, podnijeli oko 150 žalbi u kojima tvrde da UNMIK nije “istražio otmicu i kasnije ubistvo njihovih rođaka”.

U mnogim slučajevima UNMIK nije “iznio nikakve dokaze da je istraga uopšte sprovedena”.

– Nema zastarevanja u slučajevima zločina protiv čovečnosti i UN ne bi trebalo da bude dozvoljeno da izbegava svoje obaveze – navodi “Amnesti”.

Većina slučajeva, navedenih u izveštaju, se odnosi na otmice kosovskih Srba od strane albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, ali je “Amnesti” takođe ukazao da nisu istražene ni navodne otmice Albanaca od strane Srba.

– Prošle su godine, a sudbina većine nestalih sa obe strane i dalje nije razjašnjena, a njihove porodice čekaju na izvršenje pravde – istakla je Džons.

“Amnesti” je pozvao UNMIK, kao i EULEX da razriješe “nasleđa kosovskog konflikta”, uključujući “sudbinu nestalih iz svih zajednica na Kosovu, privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i obezbjeđenje reparacije.

Tek kad se to ostvari, ožiljci prošlih ratova mogu da počnu da zaceljuju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *