UNUK AUSTROUGARSKOG CARA SKIDA KRIVICU: Za Prvi svetski rat kriv nacionalizam

UNUK AUSTROUGARSKOG CARA SKIDA KRIVICU: Za Prvi svetski rat kriv nacionalizam

7 aprila 2014

Francis-Ferdinand-9300680-1-402Unuk poslednjeg austrougarskog cara Karla Prvog, Karl fon Habsburg, smatra da je nacionalizam kriv za izbijanje Prvog svetskog rata i ističe da nema pojedinačnog krivca.

On je, u intervjuu u izdanju bečkog dnevnika „Kurir“ za ponedeljak, rekao da postoji glavni krivac za Prvi svetski rat, a da to nisu nijedna osoba ili država, da nema pojedinačnog krivca, već da su se svi „uteturali“ u ovaj konflikt.

„Glavni krivac je nacionalizam, koji je konflikt zagrejao da je došlo do Prvog i Drugog svetskog rata“, istakao je aktuelni čelnik porodice Habsburg, koji sutra dolazi u posetu Srbiji.

On je ukazao da je činjenica da niko nije bio svestan dimenzije rata, i da su mnogi mislili da će najkasnije do Božića da se vrate kućama, a to, prema njegovim rečima, nije bilo samo u Austro-Ugarskoj već u svim pogođenim zemljama.

Karl Habsburg je odbacio tvrdnje austrijskog istoričara Manfreda Rauhenštajnera da je car Franjo Josif glavni krzvac, zato što je naredio rat protiv Srbije.

„Ja to vidim drugačije. Ne može se nijedna osoba koja je bila umešana osloboditi krivice, a tako ni car Franjo Josif. Međutim, nije tačno prikazati da je on pokrenuo čitavu stvar. To je bio Gavrilo Princip, a Franjo Josif nije zaustavio kamen koji je pokrenut, već ga je dalje kotrljao. Kao i mnogi drugi političari tog doba“, objasnio je on svoje viđenje.

Takođe je odbacio da je Franjo Josif zbog svojih 84 godine bio preopterećen da donosi takve dalekosežne odluke, rekavši da se car intenzivno bavio politikom i da je sve svesno radio.

On, prema rečima Karla Habsburga, nije mogao da zna šta će uslediti iz konflikta (sa Srbijom) i dodao da nijedan državnik nije imao viziju kako će se razviti rat.

Istovremeno je ocenio da se u to doba čekalo samo na početak rata.

„U celoj Evropi je bila kriza. Da povod nije bilo Sarajevo, onda bi možda tri meseca kasnije imali drugi povod. Smrt Franca Ferdinanda nije bio samo kriminalno delo, već političko“, uveren je on.

Upitan zašto je Franc Ferdinand, i pored svih upozorenja i ranijih atentata, kroz Sarajevo prošao bez zaštite u otvorenom automobilu, Karl Habsburg objašnjava da to ima veze sa njegovom ličnošću i da je želeo da izdejstvuje razumno rešenje za slovenske narode u okviru Monarhije.

Prema njegovim rečima, u Francu Ferdinandu je bilo duboko ukorenjeno da „vojnik ne sme imati strah“, zbog čega je preuzeo rizik na sebe.

Vezano za optužbe da je austrougarska monarhija koristila otrovni gas u ratu, Karl Habsburg je rekao da je to odbačeno, i da je činjenica da je u delovima fronta, u kojima su Austrijanci imali komandu, bilo nemačkih jedinica koje su koristile otrovni gas, dok car Karl to nije saznao i zabranio.

Karl Habsburg je upozorio da imamo u Evropi najduži period mira, i da reči „nikada“ u politici nema mesta, te da uvek može doći do rata.

„Na primeru Ukrajine vidimo koliko je potrebno da branimo naše vrednosti“, rekao je unuk poslednjeg cara i dodao da on nikada sebi nije postavio pitanje da li bi bio na čelu Monarhije da nije došlo do Prvog svetskog rata.

Najvojvoda Karl Habsburg posetiće od sutra do srede Srbiju, a tokom boravka on će održati predavanja o evropskim integracijama u Beogradu i Novom Sadu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *