УНУТАР ЕУ се формирају „европске снаге“ – нуклеус ће бити бригада са 5.000 војника

UNUTAR EU se formiraju „evropske snage“ – nukleus će biti brigada sa 5.000 vojnika

12 novembra 2021

Autor: Vasilij FEDORCEV

IZGLEDA da će Evropska unija uskoro imati svoju vojsku.Kako sada stvari stoje, biće prilično mala – oko pet hiljada ljudi. A osim toga, neće baš sasvim biti ni vojska Evropske unije – formiraće se kao„koalicija onih koji žele“.

A oni koji (po)žele preuzeće glavnu komandu i, u stvari, nudiće svoje „usluge” Briselu u slučajevima kada mu bude potrebna upotreba vojne sile.

EU je odavno shvatila da je pokušaj stvaranja prave zajedničke vojske u današnjim uslovima – ćorsokak. Prvo zato što to ne želi svih 27 zemalja Unije. A drugo, čak i one zemlje koje, u principu, žele vojsku EU – ne žele da prenesu komandu nad svojom vojskom u Brisel.

Bar ne pre završetka političke integracije EU.

Ursula fon der Lajen je pre nekoliko godina, dok je još bila nemačka ministarka odbrane, predložila da se ideja o evropskoj vojsci zasad odloži, a da se umesto toga krene sa stvaranjem „evropske vojske“, odnosno integracijom oružanih snaga bez njihovog izvlačenja iz potčinjenosti nacionalnim komandama.

Sama Nemačka, inače, to radi već duže vreme, pa su sa Bundesverom već „spojene” vojske Holandije, Češke, Rumunije i još nekoliko zemalja. Ne radi se samo o zajedničkim vežbama, već i o prenošenju komande jednih na druge nad pojedinim jedinicama.

Zasad se sve to dešava uglavnom u okviru NATO-a, ali se u Berlinu ovaj proces istovremeno smatra delom odbrambenih integracija EU.

Nemci predlažu da se u EU ovim putem krene dalje.

Nemačka je sredinom oktobra, zajedno sa Holandijom, Portugalom, Finskom i Slovenijom, predložila proširenje već dugo postojećih, ali nikada korišćenih borbenih grupa EU do veličine armijske brigade. Traže i evropske snage imaju svoju avijaciju, mornaricu i specijalce i da stvaranje evropskih snaga za brzo reagovanje bude po uzoru na NATO snage za brzo reagovanje.

U projektu će učestvovati samo one zemlje koje to žele, a upotreba tih snaga treba da se odvija po proceduri predviđenoj članom 44. Sporazuma o EU.

Ovaj član dozvoljava izvođenje vojnih operacija u ime i pod zastavom Evropske unije – uz saglasnost drugih zemalja EU.

Inicijativa je već dobila odobrenje Vojnog komiteta EU na nivou komandanata oružanih snaga, a polovinom novembra će, najverovatnije, biti odobrena i od ministara odbrane.

Posle avganistanskih događaja ovog leta, Evropljani su shvatili da više nije moguće odlagati stvaranje sopstvenih oružanih snaga. Jer, nemanje mogućnosti samostalnog izvođenja operacija – makar poput evakuacije iz Kabula- počelo je da ima ne baš prijatne posledice.

Osim toga, istočne zemlje Evropske unije, koje su oduvek bile skeptične prema odbrambenim integracijama, primetno su ublažile stav nakon što je postalo jasno da se Sjedinjene Države više bave problemom Kine nego odbranom „istočnog krila“ NATO.Ideja o „jezgru“ EU postoji još od 1994-te, a sada se faktički predlaže da se realizuje u sferi odbrane.

Ot bi trebalo da postane pominjana brigada sa svojih pet hiljada vojnika i oficira.

Zamisao je da joj se postepeno pridružuju nove države i nove jedinice. Sve dok brigada ne postane prava mala vojska koja može delovati i u Africi i na Bliskom istoku.

Ta vojska će pre ili kasnije zauzeti položaje na „istočnom krilu“ EU. Naravno, ako se do tog trenutka ne normalizuju odnosi Rusije i Zapada.

Evropska unija ne planira da napusti NATO i da se odrekne američkih bezbednosnih garancija. Naprotiv, evropski političari ukazuju da nove snage treba da čine „evropski stub“ Severnoatlantske alijanse.

Evropskoj uniji su potrebne sopstvene oružane snage da ne bi morala da poziva u pomoć SAD svaki put kada je potrebno da sprovede određenu vojnu operaciju A i u funkciji podizanja svog statusa u očima Vašingtona i unutar NATO.

Zasad niko u Evropskoj uniji ne razmišlja šta će biti u daljoj budućnosti…

KOMENTARI2 komentara

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    EUropske erotske snage ??? Svasta!

  2. Petrovgrad says:

    Na Kim je bilo 50.000 vojnika NATO i nisu uveli red. Kakvih 5000. Toliko bi morali imai samo kuvara, plus ostalo osobqe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *