Unutrašnje borbe

Unutrašnje borbe

19 januara 2014

Sasa Miric2Piše: Saša Mirić

U većini političkih partija u Republici Srpskoj trenutno se vode unutarstranačke borbe za prevlast uoči izbora u oktobru ove godine. Smene direktora i drugih funkcionera, navlačenje i natezanje skupštinskih većina u gradovima i opštinama, novi programski ciljevi nekih partija, osnivanje novih stranaka i strančica, pritajeno menjanje stranačkih dresova i slične pojave samo su odraz žestokih unutrašnjih sukoba u našim političkim partijama.

Sukobi između bliskih saradnika nisu nikakva novost na srpskoj političkoj sceni. U srednjem veku su se zbog vlasti međusobno borila braća, očevi i sinovi tokom cele vladavine dinastije Nemanjića. Karađorđe se borio protiv svojih vojvoda, kraljevi iz dinastije Karađorđević i Obrenović protiv svojih vlada. Međusobno su „ratovali“ i radikali, naprednjaci, liberali, komunisti, demokrate… Zato ne čudi što i ovi naši današnji političari, omađijani vlastitim ambicijama, nastoje da napakoste svojim najbližim saradnicima pa jedni drugima podmeću afere, smene ili nekakve slične „smicalice“.

Odavno je poznato da se kod nas glavna borba ne vodi između suprotstavljenih politika nego upravo unutar pojedinih političkih organizacija. Jer, članstvu, a naročito vodećim ljudima stranaka uopšte nije svejedno ko će biti kandidati za poslanike u NSRS ili Parlamentarnoj skupštini BiH, ko će da sedne u neku ministarsku ili direktorsku fotelju u slučaju da njihova partija uđe u vlast nakon izbora, ili ko će da upravlja ogromnim budžetima u nekim institucijama, organizacijama ili firmama. Odavno se zna i da se funkcije između najviđenijih članova ovdašnjih stranaka dele pre izbora i da se politika svela samo na tržište funkcionerskih mandata. Zbog svega toga, u ovdašnjim strankama, kao i svuda u svetu, i postoji mnoštvo suprotstavljenih frakcija.

Nije teško pogoditi ko protiv koga ratuje u našim strankama. Dovoljno je samo pažljivo pratiti vesti o tome koji je direktor ili funkcioner smenjen, koje preduzeće ili institucija ima ogromne dugove, kome je smanjen ili povećan budžet, ko je koga primio ili posetio, ko koga kritikuje ili hvali… Potom sve to treba dobro analizirati, pronaći vezu između likova u toj predstavi i onda sve bude jasnije. Da ne pominjemo sada konkretna imena, ali sve ukazuje da trenutno međusobno ratuju ljudi iz raznih stranaka koje na televiziji i u novinama često viđamo zajedno kako razgovaraju, rukuju se i smeše jedni drugima, pa čak se ponekad i međusobno hvale i podržavaju. A u zavisnosti od kandidata koje stranke istaknu za određene funkcije na oktobarskim izborima, biće potpuno jasno koja je frakcija pobedila u njihovom unutarstranačkom obračunu.

Običnim ljudima sve ovo ne znači mnogo jer, gledano narodski, uopšte nije važno ko će doći na neku funkciju. Za narod su svi oni isti, da ne kažemo kakvi!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *