УНУТРАШЊИ НОВАК

UNUTRAŠNJI NOVAK

25 januara 2022

Postoji pojam Unutrašnje Mongolije, koji s jedne strane podrazumeva geografski pojam, oblast koja pripada Kini, a ne državi Mongoliji, i s druge strane postoji njegovo geosakralno i ezoterijsko značenje koje upućuje na skrivene, metafizičke osnove i metaistorijski smisao mongolskog nasleđa i geocivilizacijskog vektora.Kada kažem da je nama potreban unutrašnji Novak, najpre imam na umu nužnost da u sebi, svako od nas dakle, razvijamo one osobine kojima se kod ovog sportiste divimo, a ne samo da ih projektujemo na njegov javni i medijski lik. Dakle, ne ideolizacija i idolatrizacija Novaka Đokovića, nego sleđenje i unutrašnje jačanje onih osobina koje mu pripisujemo: vrednog rada, upornosti, hrabrosti, principijalnosti, psihološke čvrstine, senzibiliteta i težnje ka ličnoj nezavisnosti, autonomiji savesti i duhovnom iskustvu. Tako za nas njegov primer i potencijalni podvig može imati ikonički smisao, kao smisao podsticaja i uzora, a ne da bude polje kolektivnog zanosa i samomistifikacije, odnosno lek za kolektivne frustracije, koje u nekoj fazi lako prerastu u paganski nagon za žrtvovanjem idola kom smo se do juče klanjali.

Dakle, to je unutrašnji, psihološki i duhovni smisao ideje i predstave Unurašnjeg Novaka, koje predlažem. S druge strane, slično mongolskom primeru, postoji i onaj socijalni, politički ili institucionalni smisao. Ako se, dakle, Novaku divimo kao borcu protiv svetskih nepravdi i globalnih gopodara života i smrti, ne bi bilo loše i da na lokalnom planu pokažemo isti takav senzibilittet za nepravde svih vrsta kojima svakodnevno prisustvujemo. Od tlačenja sirotinje, pljačke preostalih javnih dobara i resursa, loših zakona, izbornih krađa, slugeranjstva stranim i domaćim moćnicima, do neosetljivosti prema sopstvenoj zajednici, bilo da su u pitanju njeni pripadnici na Kosovu i Metohiji i drugim srpskim zemljama, bilo da su u pitanju siromašni i obespravljeni unutar naših granica.

Dakle, dok se busamo u prsa što imamo Novaka i što smo ga „iznedrili“, trebalo bi da povedemo računa i malo više radimo na sebi, umesto što se opijamo besmislenom zabavom, sticanjem ili umišljenom superirornošću bilo koje vrste. Da na taj način razvijamo sami sebe i tako damo stvaralačke doprinose koje će prevazići našu provincijalnu učmalost, gradeći društvo i državu na koje ćemo biti mnogo ponosniji nego na ovo što sada imamo, jer će se u njoj živeti pravednije, slobodnije i dostojanstvenije.

Budimo, dakle, svi mi pomalo ono što pripisujemo Novaku, pa će se roditi novi i novi Novaci u raznim oblastima, i ovo društvo i država, ovaj narod će konačno naći svoj smisao postojanja, umesto pustih snova i samooobmana, umesto učmalosti i resantimana, umesto dezorijentacije, nepravdi i laži svake vrste.

Ako Novak od idola ne postane ikona, od spoljašnjeg unutrašnji, njegovi uspesi će, ništa manje zasluženi, ostati samo njegovi, i ne bi zapravo uopšte trebalo da nas se tiču. Stvarajmo, dakle, umesto što se samo divimo, zavidimo i tražimo izgovore, bez odgovornosti, bez truda i bez, u krajnjoj liniji, istinske slobode, koja je samo za hrabre i koja se ne dobija na tacni.

(autor: Vladimir Kolarić je prozni i dramski pisac, teoretičar umetnosti i kulture, autor knjige „Hrišćanstvo i film“. Ekskluzivno za Novi Standard)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Koji bre borac protiv svetske neopravde? Jel on mniej psotovao neka pravila pa ga izbacuili? Ne, on je psotovao sve sto se do njega trazilo, znaci covek bio na liniji, ali ga opet izbaciili. Pa nioje on onaj americki teniser kjoji nije otisao na AO jer niej hteoi s evakcinise. To je borba protiv ovoga o cemu vi poisete./ Ovaj bre sve poslusao, al ga sutnuli opet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *