Уочи инаугурације: Колинда муку мучи с гостима

Uoči inauguracije: Kolinda muku muči s gostima

9 februara 2015

0reg-kolinda_620x0768768Nedelju dana pre svečane inauguracije nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović još se ne zna ko će sve da dođe u Zagreb. Zna se samo da među gostima neće biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kancelarija Kolinde Grabar Kitarović optužuje i šeficu diplomatije Vesnu Pusić da opstruira pozive inostranim državnicima na inauguraciju. Do sada je dolazak potvrdilo svega nekoliko gostiju, među kojima slovenački predsednik Borut Pahor i mađarski premijer Viktor Orban. U Zagrebu je sa negodovanjem primljena vest da Nikolić neće doći, što se tumači sve očitijim zahlađenjem odnosa na relaciji Zagreba i Beograda.

Najavljujući povratak predsedničke lente, počasne garde i svega što je bilo u Tuđmanovo vreme, svečanost inauguracije za mnoge će više ličiti na nepotrebnu predstavu. Novoj predsednici se zamera što nije sledila primer italijanskog predsednika Serđa Matarela, koji je preuzeo dužnost odmah posle izbora, krajnje skromno i bez posebne pompe.

Prelazak vlasti sa Ive Josipovića na novu predsednicu prolazi traumatično, uz mnoga politička podmetanja, ali se čini da se cirkus oko preseljenja kancelarije nove predsednice ipak privodi kraju. Kako je Kolinda Grabar Kitarović u kampanji izrazila želju da se preseli, čini se da će se nova predsednica, bar za prvo vreme, ipak useliti na Pantovčak.

Novu predsednicu tek čekaju veliki izazovi. U ponedeljak će da vrati člansku iskaznicu HDZ-a, a onda sledi obračun sa vladom Zorana Milanovića, koju je nova predsednica u više navrata nazvala nesposobnom. Kolinda Grabar Kitarović ima pred sobom teške mesece kohabitacije sa mrzovoljnim premijerom koji joj nije ni čestitao na pobedi.

VANREDNI IZBORI

SDP se sprema za vanredne izbore, koji bi mogli da budu pred leto. Pošto su delu građana oprošteni dugovi priprema se i izgradnja Pelješkog mosta, pa Milanović procenjuje da je to dobar trenutak da zatraži još jedan mandat.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *