УПОЗНАЈТЕ НОВУ ВЛАДУ ФИНСКЕ – Неонацисти, педофил, министарка која би лично убијала мигранте…

UPOZNAJTE NOVU VLADU FINSKE – Neonacisti, pedofil, ministarka koja bi lično ubijala migrante…

6 avgusta 2023

NOVA vlada Finske, na čelu sa premijerom Peterijem Orpom, nije sastavila ni mesec dana a već se zaljuljala zbog skandala koji su iznenađenje samo za one koji tu zemlju ne znaju iznutra.

Zbog „iskrenih profašističkih stavova“ ministar ekonomije Vilhelm Junila bio primoran da podnese ostavku.Ubrzo potom su za rasizam osuđeni Vil Ridman, koji je zamenio Junilu u Ministarstvu ekonomije, i ministar finansija Rika Pura.

U međuvremenu je finska policija otkrila grupu neonacista koji su planirali terorističke napade u zemlji.

Sadašnju finsku vladu su formirale desničarske partije Koaliciona stranka, Pravi Finci, Demohrišćani i Finska Švedska narodna partija. Odmah je bila proglašena za najdesniju u istoriji Finske posle Drugog svetskog rata.

Skandali su počeli od toga što se Junila počeo da se razmeće svojom vezanošću za neonacističke simbole i prisustvovanje skupovima krajnje desničarskih pokreta.

Ridman, koji ga nasledio, bio je član Koalicione partije, ali je izbačen iz nje pošto zbog skandala sa ​​seksualnim uznemiravanjem devojčica.

Takođe je bio optužen da je tajno snimao svoje intimne veze sa ženama, a zatim te video snimke pokazivao prijateljima.

„Pravi Finci” su zahtevali da Ridman zameni Junilu, što je bio šamar za premijera Orpa koji ga je, kao šef Koalicione partije, lično izbacio iz njenih redova.

Ministarka finansija Pura, imajući u vidu migrante, jednom prilikom je priznala: „Da mi daju pištolj, bilo bi leševa čak i u prigradskom vozu“.

U Helsinkiju su 19. jula održane antivladine demonstracije. Više od hiljadu Finaca došlo je u parlament pod sloganom „Nulta tolerancija“. Jedan od organizatora mitinga Pesi Jouste rekao je: „Pravi Finci“ su rasistička partija. Dokaz za to su publikacije o vezama Rike Pure i Vilhelma Junile sa nacizmom.“

Pura odlučno odbija da podnese ostavku. Ona insistira da su njene reči, napisane mnogo pre početka političke karijere, izvučene iz konteksta. „Žao mi je zbog tih komentara koje sam pre 15 godina napisala pod pseudonimom“.

U Finskoj se upravo razbuktava novi rasistički skandal. List „Helsingin Sanomat“ je objavio detalje lične prepiske Ridmana, koji je zamenio Junilu, sa svojom tadašnjom devojkom. Budući ministr, togda poslanik parlamenta, nazivao je doseljenike sa Bliskog istoka „pustinjskim majmunima“. Poslao joj je poslao i uvredljivu pesmu o muslimanima.U toj prepisci je sebe nazivao nacistom i kritikovao Nemce koji su uništavali spomenike vođama Trećeg rajha.

Premijer Orpo je rekao da „veruje Ridmanu iako su njegovi komentari u privatnoj prepisci neprihvatljivi“.

Usred sv ega ovoga, finska policija je prijavila neonacističku grupu koja planira terorističke napade na teritoriji države. Četvoricu uhapšenih optužila je da su na 3D štampaču pravili mitraljeze tipa FGC-9 (četiri već gotova im je oduzela).

Motivi osumnjičenih, prema navodima policije, bili su zasnovani na ideologiji takozvanog akcelekcionizma koji teži da nasilnim sredstvima ubrza raspad sadašnje finske države.

Samo 2% pristalica Pravih Finaca smatra da je potrebno pooštriti borbu protiv rasizma.

(INtermagazin)

KOMENTARI3 komentara

  1. Cp6a says:

    Eh, pa oni su nacisti u duši. A ovi iz vlade mož' da budu normalni, čim ih toliko napadaju, a mogu još gori. Kako bilo, ali naravoučenije iz ove vesti je da ako planirate da budete predsednik, premijer ili ministar, pazite šta pišete ovde, na društvenim mrežama, u mejlovima, jer će to sigurno biti pronađeno, izvučeno i iskorišćeno protiv vas, za ucenu ili traženje ostavke.

  2. Petrovgrad says:

    Samo lud može da poveruje da su Finci fini ljudi. To je fašistička gamad.

  3. pumpa pumpa pumpa pumpa says:

    Fini ljudi...nekako finacki ;-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *