UPOZORENJA METEOROLOGA: Regionu predstoji jos nepogoda

UPOZORENJA METEOROLOGA: Regionu predstoji jos nepogoda

2 septembra 2014

kisa123Obilne padavine praćene jakim udarima vetra, grmljavinom, ponegde i gradom ni na početku septembra ne napuštaju region pred kojim je, sudeći prema upozorenjima nadležnih službi, nekoliko dana nestabilnog vremena, prenose mediji u regionu.

Hidrometeorološki zavodi upozoravaju na vremenske (ne)prilike.U Bosni i Hercegovini je izdat narandžasti meteoalarm, u susednoj Hrvatskoj crveni, spremna je Protivgradna preventiva Republike Srpske, a ukoliko bude bilo potrebno i ekipe Civilne zaštite.

U protekla 24 sata na području Trebinja palo je čak 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padavine tokom ovog leta.

Obilna kiša i grmljavina uzrokovala je da delovi Trebinja ostanu bez električne energije, problema je bilo i u pojedinim banjalučkim naseljima gde odvodi nisu mogli da prime veliku količinu padavina, kiša je izazvala i porast vodostaja pojedinih vodotoka.

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj je na snazi zbog ciklona Simeon koji je zahvatio područje celog Jadrana, pa je u Dubrovniku za nepuna 24 časa palo više od 190 litara kiše po metru kvadratnom, što odgovara tromesečnom proseku padavina u jesenjim mesecima.

Usled nevremena i velike količine vode dubrovački vatrogasci imali su juče veći broj itervencija, najviše ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma, poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanje blokiranih vozila s ulica i srušenih stabala.

I dalje su na snazi redovne mere obrane od poplave na varaždinskom području i za reku Muru koja se izlila.

Nestabilno vreme će se i u Crnoj Gori zadržati do kraja ove sedmice.

Meteorolog Branko Micev objašnajva da je snažna ciklonska aktivnost juče dovela do nestabilnosti na području Crne Gore, uz napomenu da je najviše kiše palo u Petrovcu.

Do jutros je u tom mestu palo 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u Herceg Novom zabeležerno 155 litara.

„U Budvi je juče za samo šest sati palo 135 litara kiše, što je 120 odsto od uobičajene mesečne količine za septembar“, precizirao je Micev.

Govoreći o vremenskim prilikama narednih dana, meteorolog je da kraja ove nedelje najavio nestabilno vreme, što će naročito biti izraženo u kontinentalnim i severnim predelima zemlje, dok se početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija vremena – više sunca i toplijih dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *