УПОЗОРЕЊЕ: Ево шта нам доносе Ел Нињо и Ла Ниња

UPOZORENJE: Evo šta nam donose El Ninjo i La Ninja

7 jula 2016

592982_desert-279862-1280_f-620x330Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da bi udruženo delovanje El Ninja i La Ninje, dva meteorološka fenomena, moglo do kraja godine zahvatiti 100 miliona ljudi.

Kako prenosi zagrebački „Večernji list“, FAO procenjuje da za oko 60 miliona ljudi, od kojih su dve trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s El Ninjom preti nestašica hrane. El Ninjo je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom okeanu postane abnormalno visoka. Uticaj La Ninje, pojave kada se voda u istočnom Tihom okeanu posle El Ninja hladi, nije toliko ozbiljan, ali se povezuje sa poplavama i sušama.

„El Ninjo je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize“, rekao je predsednik FAO-a Žose Gracijano da Silva tokom sastanka agencija UN u Rimu na kojem se raspravljalo o uticaju El Ninja na Afriku i pacifički deo Azije.

Da Silva je istakao da je potrebno oko četiri milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninjom.

UN pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti „jako osetljivih“ zajednica koje se teško prehranjuju i pomognu im da se pripreme za La Ninju. FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu, kao i sredstva za pripremu na katastrofu.

„FAO će finansirati rane akcije koje će sprečiti da se dogode katastrofe“, rekao je Da Silva.

Južna Afrika ima tri meseca pre početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mere koje će sprečiti da ruralne porodice u 2018. postanu zavisne od humanitarne pomoći, smatraju u FAO-u. Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD procenjuju da postoji od 50 do 75 posto šanse da će se La Ninja dogoditi u drugoj polovini 2016.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *