УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Балкан је буре барута, ИЗА ТОГА СТОЈЕ БРИТАНЦИ

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Балкан је буре барута, ИЗА ТОГА СТОЈЕ БРИТАНЦИ

3 новембра 2021

Запад одобрава заоштравање ситуације на Балкану, због чега косовски екстремисти у сваком тренутку могу да изазову конфликт на полуострву, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на Телеграму.„Ситуација на Балкану се заоштрава, фитиљ балканског бурета барута може бити запаљен у сваком тренутку због поступака косовских екстремиста, уз саучесништво или директно подстицање западних покровитеља“, навела је Захарова.

По њеним речима, албанске радикалне снаге „настављају са упорним покушајима да се ослободе Срба“ на Косову. Званична представница МИП Русије је подсетила да су косовски специјалци ове јесени два пута упали на север покрајине, где живе Срби.

„Извор проблема на Косову су албански ултранационалисти који су тамо преузели власт и који посебно активно показују мишиће уочи локалних избора (први круг је одржан 17. октобра, док је други заказан за 14. новембар). Повлађују им западни центри, пре свих, они који су 1999. године покренули агресију НАТО-а на Југославију са циљем да се Косово отргне од Србије, не водећи рачуна о многобројним људским жртвама“, навела је она. По њеним речима, Запад сада покушава да натера Србију да одустане од националних интереса и историјског сећања.

„Овог пута, Велика Британија је директно охрабрила косовске провокаторе, како је рекао Београд, ухвативши се руку под руку сА вечитим чуварима светског морала. Према откривеним подацима, организацију антисрпске самовоље благословио је британски амбасадор у Приштини и његов сународник који се налази на челу Мисије ОЕБС на Косову. Постоји разлог да се верује да је израда комплексног војног сценарија са циљем заузимања подручја у покрајини у којима живе Срби почела још у јулу“, додала је портпаролка.

Тако су, по њеним речима, британски инструктори обучавали припаднике косовске полиције, док су послати агенти пратили ситуацију у северним општинама и током сукоба снимали учеснике протеста.

„Изгледа да Британија, чија се политичка елита хвали да припада друштву цивилизованих држава, заправо не може да се ослободити колонијалних навика. Геополитички експерименти Лондона остављају тамноцрвене трагове. Истине ради, евроатлантски савезници Британије не заостају много за њом“, закључила је Захарова.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Milutin says:

    Šta Srbi treba da nauče od Britanaca? Samopoštovanje sebe i svog naroda i veru u sebe i svoj narod. Doduše Britanci žive u svojim istorijskim uđbenicima kada su bili neupitna vojna, ekonomska i politička sila. Danas to više nisu ali oni se neumoljivo i dalje tako ponašaju. I svom mogućom silom i spletkama održavaju taj svoj imidž. Nasuprot tome Srbi nemaju svoje istorije udžbenike pa čak više ni svoje istorijsko pamćenje. Znaju ono što su im drugi dali da znaju. I dokle god ne budemo imali samopoštovanja i samosvesti da pročitamo svoju pravu istoriju bićemo gurkani i šutani od onih koji su uvereni da to mogu da rade. Nametnuta nam je istorija da smo bili osvajačka horda, po ugledu na njih. A mi smo oduvek bili samo branioci. A bez svoje prave istorije imaćemo da branimo samo sve manje i manje sebe i svoga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u