УПОЗОРЕЊЕ ИЗ НЕМАЧКЕ ЗА БАЛКАН: Босна је пропала, Косово извор опасности

UPOZORENJE IZ NEMAČKE ZA BALKAN: Bosna je propala, Kosovo izvor opasnosti

8 maja 2021

Balkan i jugoistočna Evropa nestali su s međunarodne političke karte. Postoje očigledno mnogo važniji problemi i krize oko kojih SAD i EU moraju da se brinu“, ocenjuje se u analizi nemačkog stručnog magazina „Međunarodna politika“.

A posledica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak „neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rešavanje brojnih sukoba“.To je početna teza članka pod naslovom „Opasno zatišje“ objavljenog u nemačkom stručnom magazinu „Međunarodna politika“, čiji je izdavač Nemačko društvo za spoljnu politiku. Autor analize je Tomas Braj, dugogodišnji dopisnik agencije s područja jugoistočne Evrope koji sada radi kao profesor politike i novinarstva na više nemačkih fakulteta.

Ni Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji se smatraju dobrim poznavaocima prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Bosna i Hercegovina se u članku naziva „propalom državom“. Braj piše da je razlog za to „svađa među muslimanskim Bošnjacima, pravoslavnim Srbima i katoličkim Hrvatima koja je često prožeta i mržnjom“.

Kosovo se u članku naziva „najvećim izvorom opasnosti“. Objašnjenje za tu tezu autora je sledeće: „Srbija svoju bivšu pokrajinu, koju naseljavaju gotovo isključivo Albanci, ne želi da otpusti u nezavisnost, zato što se tamo nalaze srednjovekovni srpski manastiri i bojna polja“.

Autor pritom dodaje da „niko ne veruje u skoro priznanje Kosova od strane Beograda“, ali i da „niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom“. Zapadni političari, tvrdi se, „i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva suseda moći motivišu na međusobno priznanje“.

Kako se navodi u analizi „svuda u regionu vodeći političari orijentišu se po uzoru na ruskog predsednika Vladimira Putina“. Kao primere za tezu da se to događa „svuda“ autor navodi mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu „neliberalnu demokratiju“, premijera Slovenije Janeza Janšu koga „Orban snažno podržava“, kao i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

U članku se Balkan (i jugoistok Evrope) nazivaju „region bez perspektive“: isti političari koji su decenijama na vlasti, i koje EU i SAD tretiraju kao partnere u sprovođenju reformi, demokratizaciji i modernizaciji, „iako su oni zapravo deo problema“. Braj smatra da je taj koncept propao, ali i da se „Zapad svejedno ponaša kao da sve ide po planu“. I dodaje: „Najvažnije je da vlada mir – kao da je to deviza nakon građanskih ratova devedesetih godina tiokom raspada Jugoslavije“.

Simptomi takve politike su „korupcija, zaostajanje po pitanju slobode mišljenja i medijskih sloboda, nedostaci u funkcionisanju državnih institucija i porast stope kriminala“, a posledica, piše u članku: „masovni egzodus“ pogotovo mlađih, dobro obrazovanih ljudi. A one ljude koji ostanu, piše Braj, politički lideri „motivišu“ nacionalističkim tonovima kako bi zbili sopstvene redove pod vođstvom istih tih političkih figura: „Jer, navodno samo sopstvena politička elita može da spasi svoje sunarodnike od zla koje preti od komšija drugih nacionalnosti.“

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  A sto vas, Nemce, boli dupe sta se desava na Balkanu, goveda nacisticka, bavite se svojom zemljom.

  • Srbija cveta says:

   Pa njihova zemlja traži od njih da se bave našom zemljom.

 2. Archelay says:

  Analiticar ili potrosni materijal tutora.Ne stavljam upitnik posto je kristalno jasno po cijoj muziku tncuje.Kao"zabrinuta EU zato sto nema resnja za Srbiju,Makedoniju,BiH-e i Crnoj Gori"a kao,ima resenja za ostalih Balkance.A to sto obespravljeni imaju muke od njhovih mesetara i muvadzije-nema veze.Vazno je da bude mir cime bi oni i dalje kontali licno konto.Prema tome,varaju se da ce time biti uredu jer vidi se da mecka polako ali sigurno ulazi u njihovom dvoristu.

 3. 1389 says:

  Zapadni balkan kako oni nazivaju prostor bivše Jugoslavije, namerno je upropaščen i osiromašen 90' godina prošlog veka, ratovi koji su vodjeni upropaščavili su perspektivnu zajednicu različitih naroda, vera i nacija. Jedino pitanje koje glasi je: da li Nemci znaju, šta jih čeka u bližnjoj budučnosti?

 4. Za Srbiju says:

  Došlo vreme da se mi bavimo svojim problemima, a da se vi bavite svojim problemima. Po navici nabijate nos gde mu nije mesto. Prošlo je to vreme.

 5. Gagi says:

  Kako to da ova Europa nije znala i nasla mogucnost da pomogne bivsim "jugoslovenima" nego ih je podsticala na krvoprolice. Bar kod njih ima kantona i svakakvih nacija koje uspesno drze pod kontrolom. Ma jok, isti mozak i "centrala" koja je stvoriia hitlera da napravi haos u europi je to ponovo uradila, doduse na Srpskom prostoru da bi se varolizovale avnojevske granice i ukrupnio - objedinio prostor Austrougarskog carstva. Sve je apsolutno jasno, jedino je nejasno kako to "nasim" danasnjim politicarima nista nije jasno. Ono, da nema problema (koji se stvaraju) sta bi oni radili, koga bi ti nepismeni olosi zaludjivali svojom ljubavlju za narodom a nikada sablju u ruke nisu uzeli i nepoznato im je sta je strah u borbi. Ma, sve olos do olosa, prokleti izdajnici i zivotni profiteri koji svoj zivot uzivaju, tako sto saradjuju sa neprijateljima nasih predaka koji su casno izginuli da bi oni danas bili ljudske kurve.

 6. Rocco says:

  I šta ono velite švapski smradovi,korupcija(koju ste vi podsticali)grozni nacionalizam(koji ste svim silama podsticali)vjerske podjele(koje ste obilno sami medijski podsticali kad je trebalo na antisrbskim osnovama razbiti bivšu državu),ma ko vas nezna skupo bi vas platio švabska naci-gamad.

 7. Neka ide život says:

  Što jes, jes, pa nećete valjda sada te propasti da prikačite kao region srbije, ta oni dobri ljudi teraju nezavisnost i separaciju. Če želite srbijo sa šiptarskim čobanima i islambosancima? Vala je dovoljno i ovo što imamo.

 8. Isukrst of evil says:

  Nemacki strucnjaci za tariguz...

 9. Pingback: UPOZORENJE IZ NEMAČKE: "Bosna je propala, Kosovo izvor opasnosti" - Šajkača

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *