УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ПЕКИНГА КОЈЕ „ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА“: Кина може згњечити Литванију као муву

UPOZORENJE IZ PEKINGA KOJE „LEDI KRV U ŽILAMA“: Kina može zgnječiti Litvaniju kao muvu

24 novembra 2021

Kina ne bi trebalo da posvećuje previše pažnje Litvaniji, jer je može „zgnječiti kao muvu“, piše kineski portal „Global tajms“ u kontekstu otvaranja diplomatskog predstavništva Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, u Vilnjusu.„Litvanija je samo klovn koji imitira hrabrost i odanost. Kina će joj, bez sumnje, naneti ozbiljnu štetu, ali ne bi trebalo da se koncentrišemo na borbu protiv tako male države“, navodi se u članku.

Prema mišljenju kineskih novinara, njihova zemlja treba da posveti više vremena silama koje stoje iza Litvanije, odnosno Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Peking može mirno da odluči kako da kazni Vilnjus. To bi trebalo da natera Litvaniju da oseti štetu i da joj demonstrira status Kine kao velike sile. Međutim, to ne bi trebalo da ugrozi naše interese i strategiju na međunarodnoj areni u celini“, zaključuje se u članku.

Podsetimo, uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana. Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje. Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje. Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Tri baltička naroda, estonci, letonci i litvanci bili su najveći saveznici Hitlera i nacista u 2.svetskom ratu. Uz rvate, naravno.

  • Karital says:

   Uz koga su trebali biti baltički narodi?Jesu trebali biti za Staljina i sovjetske okupatore?Zašto je zapad dopustio okupaciju baltičkih država od strane sovjetskog saveza?

 2. stevan-vd says:

  Istorija se ponavlja. Kad su 1945 poraženi od SSSR-a Staljin im je " oprostio " savezništvo sa Genocidnom Nemačkom . Ali ovog puta sa Putinom biće druga pesma . Nestanak sa karte geografske .A to sledi i Poljacima , Rumunima i Ukrajini.

  • Ivke says:

   A i nama preti nestanak ako se ne probudimo i krenemo sa ujedinjavanjem sa buducim pobednicima

  • Tir says:

   + Švedska,

  • Ivana says:

   Pusti na miru Rumune bolji se seti rvata genocidnih usraša i koljača kroz vekove njima će Srbi opet oprostiti do poslednjeg glupog i lakovernog Srbina.

 3. Za Srbiju says:

  Litva, Blitva i Salata. Uopšte ih ne razlikujem, niti umem da ih nađem na geografskoj karti.

 4. Mussa Kessedžija says:

  Prva će da nestane pravoslavna Turska koja će da se povrati matici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *