УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РУСИЈЕ: „Опрез! Американци понављају КОСОВСКИ СЦЕНАРИО“

UPOZORENJE IZ RUSIJE: „Oprez! Amerikanci ponavljaju KOSOVSKI SCENARIO“

6 novembra 2019

Predsedavajući međunarodnog odbora Saveta federacije Konstantin Kosačov smatra da izgradnja dve američke vojne baze u sirijskoj provinciji Dejr el Zor narušava suverenitet Sirije i naglašava da ga to podseća na izgradnju američke vojne baze na Kosovu nakon bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.Kako je rekao, formalni povod za izgradnju baza je sprečavanje terorista da ponovo dobiju pristup naftnim poljima, dok je nezvanični povod za to pokrivanje troškova vojnih operacija u Siriji preko naftnih polja.

 

„To što se istovremeno na najradikalniji način narušava suverenitet Sirije, sudeći po svemu, malo koga brine na Zapadu. U svakom slučaju, reakcije evropskih saveznika SAD u NATO-u, koji vole da diskutuju o vladavini zakona u Evropskom parlamentu, uopšte se ne čuju“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Senator je upozorio Sirijce, rekavši da mu je sve to već poznato, jer su Amerikanci odmah nakon bombardovanja Jugoslavije 1999. godine izgradili vojnu bazu „Kamp Bondstil“ u samoproglašenom Kosovu, čija je teritorija u to vreme bila deo Jugoslavije. Ta baza je danas druga na listi najvećih američkih vojnih baza u Evropi.

„Nezakonita vojna operacija — vojna baza na okupiranoj teritoriji — samoproglašavanje te teritorije… Da li je američki san na delu? Sirijci, budite na oprezu“, upozorio je Kosačov.

Kosačov je ocenio da razmeštanje američkih oružanih snaga na severu Sirije stvara rizike od slučajnih napada na sirijske i ruske patrole u regionu.

Čista agresija

„Pored isključivo zakonskih ’neprijatnosti‘, postoje i one druge. Postoji rizik od slučajnih napada na sirijske, pa čak i ruske patrole u regionu, koje su, za razliku od Amerikanaca, tamo legalno prisutne“, istakao je Kosačov.

Prema njegovim rečima, vojni napad na predstavnike zakonskih vlasti na njihovoj zakonitoj teritoriji biće „čista, a ne hibridna agresija“.

„Ako bude žrtava ili ukoliko dođe do eskalacije sukoba, to će biti na savesti isključivo američkih vojnih ’zaštitnika nafte‘, koji tamo nemaju šta da traže — ni politički, ni zakonski“, rekao je on.

Kosačov je zaključio da su akcije SAD u Siriji otvoreno licemerje.

Agencija „Anadolija“ ranije je saopštila da američki vojnici grade dve nove baze u sirijskoj provinciji Dejr el Zor, koja je bogata naftom. Predsednik SAD Donald Tramp ranije je rekao da će kontingent američkih vojnika obezbeđivati sigurnost naftnih polja na istoku Sirije.

KOMENTARI10 komentara

 1. Zoran says:

  da sam na mesto Rusije trazio bih od Asada da trazi da Ameri napustye Siriju po medjunardonim zakonima. Nisu pozvani, sami dosli na teritoriju druge zemlje. Ako nece ja bi ih bombardovao. Sampo tako Rusija moze da opstane.

  • padre says:

   Znaš li ti, koliko je puta Asad to tražio i bez saveta od Rusije?

  • persida says:

   Rusija je okupirana zemlja od stranih bankara i Putinove mafije. Amerikom isto vlada mafija koja je samo delimicno americka.

   • Djoka Brica says:

    Sve su to Juden.

 2. Gagi says:

  To mu dodje nesto slicno kao kod nas. Gradi kako ko stigne i gde stigne bez ikakvih posledica.

 3. teoretičar says:

  Pa zar se amerika nije povukla? CONOCO je američka kompanija koja radi u Siriji, crpi naftu, verovatno i prerauđuje u bencin za mercedese i fordove i radi svoj profitni posao vrlo uspešno evo već četvrtu godinu a ne sećam se da su ruski mediji ikada o tome pisali. Od kada je CONOCO u Siriju, nema više ruskih bombardovanja isilovskih cisterni koje kradu naftu. U Siriji su ameri gotovo dovršili šta su hteli ali slabo nam Kosačov priča o tome. A to za meričke baze, pa i vi Rusi imate takve baze u Siriju, ali nemaju efekat kao meričke. Sirija će završiti gore i od Srbije. Ipak je na redu stvaranje KiM u Siriji iako su Rusi tamo da to spreče i oslobode Siriju. Ili ja nisam dobro razumeo zašto su Rusi došli u Siriju??? Jel su došli kao i na KiM ili imaju neke druge namere? Uskoro pregovori Sirije i Katara o izgradnji NATO Američkog gasovoda i naftovoda kroz Siriju da snabdevaju EU i Svet preko nove turske teritorije u Siriji. Ne pada sneg u Siriji da pokrije breg...Turska, Saudija, Izrael i Nemačka zajedno namestile situaciju da Ameri ostvare svoje planove. Sjedne strane Turska i Merika i nemačka su dogovorile da preusmere naftu iz Rusije preko Turske i da Turska zauzme deo Sirije i prihvati i drugi gasovod koji će kontrolisati Zapad. Imaće Rusi konkurenta iz Katara i Sirije pod tursko-američkom kontrolom, Tok 2 pod nemačko-američkom kontrolom i ukrajinski tok pod američko-nemačkom kontrolom, kao i kineski Severni tok pod amričko-kineskom kontrolom. Eto, to su sve planovi koji se polako ostvaruju uz saradnju i očaj Rusije. Ne znam kakav je plan imala Rusija u Siriji ali se još uvek ne vidi. Euforija pobede Rusije uskoro se pretvara u ostvarenje planova Zapada. To neki naši naivni komentatori nazivaju strpljivom taktikom Rusije u Siriji, Ukrajini i...svuda redom.

 4. teoretičar says:

  Ameri su oterali Kinu sa svetske scene i saterali je unutar svojih granica i sada sve više pritiskaju Kinu sa Tibetom, Ujgurima, Tajvanom i King Kongom, znači ušli su unutar Kine i polako je drobe. Ušli joj u meki stomak. Sada završavaju fazu pretvaranja Sirije u gasovode i otimanje sirijske nafte a onda će da uđu ponovo unutar Rusije jer Rusija nema više gde. Ostala samo dva putića od kojih jedan Rusija neće upotrebiti. Još par godina i počinje unutrašnji napad na Rusiju kao prva faza rasturanja Rusije. Sirijci će uskoro poterati Ruse iz Sirije kao što to Vijetnamci rade sa Kinom a i jedno i drugo ide sa američkom podrškom. Kina i Rusija su promašile šansu milenijuma da stvore savez i da se pomalo obe države žrtvuju za taj savez. Rusija ne toliko, žrtvovala se prisilno ali Kina nije uopšte ni korak napravila. Zato je Kina saterana u ćošak kao i obično u svojoj istoriji i morala je kapitulirati a Rusija ostaje na vetrometini kao i obično u svojoj istoriji. Amerika nastavlja svoj imperijalistički pohod sasvim uspešno. Osim ako nekim čudom Rusija ne krene onim drugim putićem od izvora, koji nikad nije koristila ali jeste zakoračila pa se vratila, pa kud puklo. Rusija mora napasti da bi se oslobodila stege u kojoj se našla. Hoće li? Taktika mi nikog ne diramo, možemo i sami ne važi i nikada nije važila. Ili napadni ili budi napadnut je jedina taktika koja je do danas važila na ovoj našoj planeti. Rusi su verovatno shvatili izbor ali da li su shvatili šta treba da izaberu?

 5. persida says:

  "Strpljiva taktika" Rusije nije drugo do kukavicluk i izdajstvo. Putin vodi Rusiju u propast.

 6. persida says:

  Rusi tek sada otkrivaju da su Ameri licemeri i banditi. Navni do balcaka, a hoce da pobede Sotonu?

  • Velika Metla says:

   Sotonu NIKO ne može pobediti,sem Onaj koji ga je i stvorio,a to će mu se i desiti. Ja sam jedino u to siguran 100%,i ni u šta drugo. Naš Tvorac,Bog,ne laže,niti je ikada slagao,niti će ikada slagati,nego je milostiv i strpljiv kao roditelji s nestašnom decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *