УПОЗОРЕЊЕ ЈАВНИХ ЛИЧНОСТИ НЕМАЧКЕ: Сукоб са Русијом само нас потчињава Америци

UPOZORENJE JAVNIH LIČNOSTI NEMAČKE: Sukob sa Rusijom samo nas potčinjava Americi

26 januara 2022

BIVŠI poslanici Bundestaga, nemačke vojne i penzionisane diplomate i politikolozi potpisali su pismo „U ime politike bezbednosti Nemačke u službi mira“ kojim su pozvali svoju zemlju i Evropu da konfrontaciju zamene dijalogom sa Rusijom, koji će koristan za sve strane.Prvo su izrazili svoju uverenost:

„Oštrinu sukoba između NATO i Rusije, koji je trenutno koncentrisan oko ukrajinskog konflikta, moguće je smanjiti samo bezbednosnim garancijama za sve uključene države i izgradnjom poverenja između NATO i njegovih partnera,i Ukrajine i Rusije i svih drugih evropskih država“.

Potpisnici pisma

Nemačke poznate ličnosti u svom apelu se osvrću i na pismo koje je 14. januara na portalu Zeit.de objavio jedan broj „eksperata“ za istočnu Evropu i bezbednosnu politiku u kome zahtevaju da nemačka vlada vodi agresivniju politiku prema Rusiji:

„Oni prizivaju ledeno doba, novi hladni rat, ekonomske ucene, nemačku politiku konfrontacije i sile prema Rusiji koja može samo pothranjivati sukob u Ukrajini, traže i nastavak širenja NATO sve do ruskih granica. Diplomatska sredstva za mirno rešavanje sukoba i izgradnju međusobnog poverenja smatraju „praznim ili simboličnim“…

Potpisnici pisma su podsetili da su 1990. uveravanja o širenju NATO-a na istok bila deo opšteg sporazuma o okončanju Hladnog rata. Ali da se nakon potpisivanja Pariske povelje, panevropski prostor mira i bezbednosti nije pojavio, jer u njega nije uključena Rusija, a nije zato što su SAD, na čelu sa Bušom starijim (1989-1993), krenule drugim putem.

Naveli su da je rezultat bilo to da su se zemlje Zapada „zaklele“ na vernost NATO, pa se bezbednosna situacija pogoršavala od kraja Hladnog rata. Prvo, zbog vojne neravnoteže, drugo, zbog stalnog napredovanja NATO ka ruskim granicama, i treće – zbog raskida međunarodnih bezbednosnih sporazuma“.

Posebno su istakli da Nemačka, zbog svog geografskog položaja i vojno-političke uloge u okviru EU i NATO, može da igra važnu ulogu koja joj omogućava i da rasplamsa sukob i da ugasi njegov plamen:

„Zahtev da Nemačka poveća pritisak na Rusiju dodatno podređuje nemačku spoljnu politiku američkoj. Takozvani „sukob između Zapada/Evrope i Rusije“ uvek je bio sukob između SAD i Rusije. <…> Za Nemačku i Evropsku uniju poželjnija je Rusija, koja je uspela da se konsoliduje. Zapadna politika konfrontacije sa Ruskom Federacijom, pre odgovara interesima i želji Sjedinjenih Država da zapadnu Evropu drže pod kontrolom, a ne nemačkim i evropskim interesima. <…> Zato od nove vlade SRG zahtevamo da okrene oči ka stubovima mirovne politike Vilija Branta i Egona Bara. Bezbednost Nemačke i EU moguća je samo u saradnji sa Rusijom“, upozorili su i pozvali na dijalog sa Rusijom.

KOMENTARI3 komentara

  1. 1389 says:

    Ima Baćuške da vas gaze po 3 put...

  2. Petrovgrad says:

    Od sukoba nema ništa. Ko je lud da lansira rakete, kada zna da će mu se o glavi razbiti. Savar je u sledećem. Ameri na ovaj način, hoće da provere koliko je opravdano postojanje NATO organizacije, koliko su im pouzdane nove članice,koliko mogu da računaju na njih. Oni na ovaj način hoće da provere svoje kapacitete i snagu. Da provere šta mogu da im pruže Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Makedonija Bugarska, Rumunija, Litvanija, Estonija. Kako će da se postavi Mađarska. Nije Rusija SFRJ.

  3. Rista says:

    No problemo, potčinite se Rusiji jer vam ona i daje gas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *