УПОЗОРЕЊЕ КАРАЏИЋА ИЗ ХАГА: „На Балкану је као пред рат!“

УПОЗОРЕЊЕ КАРАЏИЋА ИЗ ХАГА: „На Балкану је као пред рат!“

27 јуна 2017

Први председник Републике Српске Радован Караџић упозорио је да је ситуација на Балкану тренутно гора него пред рат и распад СФРЈ. Он је ово изјавио у петак, на редовној статусној конференцији и у ишчекивању другостепене, коначне пресуде.

Караџић је такође изјавио и да неке одлуке Трибунала „служе Исламској држави као разлог за претње хришћанској већини у БиХ“.

Стручњаци оцењују да је Караџићева процена тачна и тврде да би сваки покушај мењања граница на Балкану, неумитно произвео нове ратне сукобе.

– Уколико дође до покушаја стварања велике Албаније, тада нема никакве дилеме да ће то произвести нови рат. На Балкану се границе не могу мењати без сукоба и то је јасно свима, укључујући и велике силе. Истовремено, о промени граница се све чешће говори на Западу, а нека вас не заварава што оне немају тежину јер их шаљу „аналитичари“ – истиче један од најцењенијих српских војних стратега, генерал Радован Радиновић.

Према његовим речима, Караџић је, мада је у Хагу, „одлично сагледао“ тренутну ситуацију на Балкану.

– Данашњи догађаји умногоме подсећају или су истоветни са онима из 1990. Сем истоветне, запаљиве реторике, плашење Европе руским утицајем, ту је и подељеност међу народима Балкана, али и објективно лоша безбедносна ситуација како у Македонији, тако и на Косову. Када се томе придодају лоши српско-хрватски односи, а затим и отворене тежње да се Република Српска сведе на празну љуштуру, а не саставни део БиХ, тада је слика готово па пресликана – наглашава Радиновић.

И за Дарка Трифуновића, професора Факултета безбедности, актуелна политичко-безбедносна ситуација „и те како има довољно елемената“ за поређење с почетком деведесетих година.

– Поново смо се нашли између Русије с једне и НАТО и Америке с друге стране. Подсетићу да се тадашња СР Југославија те деведесете отворено сврстала на једну страну и поред тога што Русија тада није била у стању да брани себе, а камоли друге. И данас Срби не размишљају мозгом, већ срцем, па очекују да ће им Русија помоћи, мада их и историја и садашњост демантују. Тренутно смо сведоци „руско-турског брака“, а подсетићу да је Турска заговорник велике Албаније, а Русија од раније покровитељ велике Бугарске. С друге стране, амерички амбасадор је јасно рекао шта мисли о постојању руског центра у Србији, али изгледа да ми и даље уопште не слушамо шта нам велике силе поручују и колико нас то после кошта – истиче Трифуновић.

Хашке пресуде изговор исламистима

Обојица саговорника „Вести“ су сагласни да је Хашки трибунал много допринео јачању утицаја радикалних исламиста на Балкану.

– У Хагу је Србима суђено и за геноцид, злочин који се никада није догодио. На тај начин, сва кривица за рат у Босни је пребачена на терет Срба. Западу је то својевремено одговарало како би извршио сваки притисак на Србију, а сада је то елемент који користи Исламска држава у пропагирању својих идеја – истиче Радован Радиновић.

Дарко Трифуновић додаје да је Исламска држава управо захваљујући хашким пресудама себи направила одличан изговор за борбу против хришћана, а посебно у Европи и на Балкану.

– Чињеницом да не постоји ниједна пресуда за геноцид над Србима или Хрватима, у Трибуналу је створена лажна слика да су највеће жртве рата у БиХ муслимани, а то није тачно. У збиру, у Босни је било много више логора за хришћане него Бошњаке, много више је страдало хришћана него муслимана и, на крају крајева, много више је уништено хришћанских, него муслиманских објеката – закључује Трифуновић.

Радиновић: Вучић ради паметно

За Радована Радиновића су за сваку похвалу покушаји новог председника Србије, Александра Вучића да успостави боље односе са земљама региона.

– Ситуацију на Балкану је потребно што пре релаксирати и зато је битно учинити све да се проблеми решавају разговорима. Све и да Вучићеви саговорници нису до краја искрени, битно је да је тај процес покренут и то је охрабрујућа вест јер само дијалогом може доћи до отопљавања односа између држава региона – закључује овај стручњак.

(Вести-онлине)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Bas smo hteli da te pitamo sta mislis o tome. Hajde cuti i igraj sah.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u