УПОЗОРЕЊЕ ММФ-А: УСКОРО БАНКРОТ АМЕРИКЕ, А ТО ЋЕ ОСЕТИТИ ЦЕО СВЕТ

UPOZORENJE MMF-A: USKORO BANKROT AMERIKE, A TO ĆE OSETITI CEO SVET

12 maja 2023

AKO SAD ne budu mogle da plate dug, to će imati veoma ozbiljne posledice ne samo po Sjedinjene Države, već i po globalnu ekonomiju. Ovo je izjavila Džuli Kozak, direktorka za komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kozak je ukazala da je pretnja za SAD od nemogućnosti izvršenja obaveza nastala u teškom trenutku za globalnu ekonomiju. Ona je pozvala američke vlasti da se ujedine i da postignu konsenzus za hitno rešenje ovog pitanja.Ranije je američki predsednik Džo Bajden rekao da bi moguće proglašenje neplaćanja od strane američke vlade moglo da se pretvori u katastrofu. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju će američka ekonomija zapasti u duboku recesiju, penzionerski računi će biti prazni, skoro 8 miliona ljudi će ostati bez posla, a međunarodni ugled Vašingtona će biti narušen. Stručnjaci smatraju da bi podizanje gornje granice javnog duga trebalo bi spreči ovakav ishod.

Međutim, republikanci i demokrate još ne mogu da se dogovore o uslovima takve inicijative. Ministarstvo finansija je upozorilo da je preostalo još samo tri nedelje da se vlasti Sjedinjenih Američkih Država dogovore, jer do 1. juna zemlja neće imati čime da plati svoje račune.

– Sjedinjene Države rizikuju da se suoče sa ozbiljnim posledicama ako ne izvrše obaveze, rekao je predsednik Džo Bajden posle sastanka sa liderima američkog Kongresa.

Šef Bele kuće je tokom proteklih razgovora sa kongresmenima razgovarao o mogućnosti podizanja gornje granice državnog duga.

– Učesnici rasprave, međutim, nisu uspeli da naprave napredak po ovom pitanju, saopštio je posle sastanka predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti.

Prema američkom Ministarstvu finansija, 2022. godine američki državni dug je porastao za 1,8 biliona dolara i premašio granicu od 31,4 biliona dolara koju su postavile vlasti. Vladi je počelo da ponestaje novca za ispunjavanje obaveza, a u januaru 2023. Ministarstvo finansija je objavilo hitne mere. Prema poslednjim procenama američkog trezora, resurs svih preduzetih mera može biti potpuno iscrpljen do 1. juna. Dakle, rukovodstvo zemlje ima samo tri nedelje da odluči o plafonu duga i, shodno tome, da izbegne neizvršenje obaveza.

Krajem aprila, republikanci su većinom glasova postigli konsenzus oko svog predloga zakona o podizanju granice duga u donjem domu Kongresa. Autori dokumenta saglasni su da podignu letvicu za 1,5 biliona dolara, ali istovremeno zahtevaju smanjenje budžetske potrošnje za 4,8 biliona dolara. Predlažu vraćanje u budžet nepotrošenih sredstava za borbu protiv Kovida 19, poništavanje otpisa dugova po obrazovnim kreditima i ukidanje poreskih olakšica po zakonu za smanjenje inflacije.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, malo je verovatno da će inicijativa dobiti podršku u Senatu, koji kontrolišu demokrate. Partijski zvaničnici na čelu sa Džoom Bajdenom insistiraju na podizanju gornje granice duga bez ikakvih dodatnih uslova. S tim u vezi, šef Bele kuće nazvao je predlog zakona koji su predložili republikanci „neodrživim“.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad5 says:

    zanimljivo je da uopšte neko želi da im da pare na ZAJAM..ali opet sa druge strane ...što da ne ionako će samo da ih NAŠTAMPAJU...alo bre koja džulovska pljačka mi treba da plaćamo njiove sekundarne emisije novca koje štampaju privatnici iz praznog vazduha..neće im više ova priča proći..dalja štampa novca za američki budžet je smrt tog novca...."dug" američke države NEKOLICINI privatnih štampača novca je toliko ogroman da oni to više ne mogu da vrate a u ime američkih gradjana je naštamano toliko toalet papira da sve što vredi na svetu nije ni trećina dolara u opticaju:) znači NEMA VIŠE.moraće d menjaju valutu i da zatvore privatne štamaparije ali pre toga ide bankrot i nije tačno da će američki bankrot uništiti svetsku ekonomiju...taj bankrot će RASTERETITI svetsku ekonomiju od nametnika i parazita koji je počeo da povlači prevelike količine BNP ostatka svetskih država.

  2. Rista Bre says:

    Unazad 5 godina uvek sam se osvrtao na ove nebuloze. Neće svet da shvati da američki dolar ne sme propasti sve dok svet zavisi od njega. A zavisi! Nemam pojma kako sve zavisi, ali banke država koje koriste dolar, a tu su čak i ruske banke, moraće po običaju kao i svake godine, malo da mlatnu koju stotinu milijardi MMFu, FEDu i slično jer ako se Amerika danas oklizne na dolar, mada ne vidim zašto bi to uradila, sve banke koje drže dolare, a drže ih sve, čak i S Korejske banke, osetiće manje više polu katastrofalan zemljotres. Naravno da Amerika to koristi i saće kao i svake godine, Japan, Saudijci, Meksikanci, J(.ebeni ili .užni kužni) Korejanci, Kinezi, Brazil, Švabe i svaka država spram svojih moći da ubaci zdrave dolare, rekoh već u MMF, FED i Banku Amerike...a to će onda da se pokrije obveznicama a onda će tzv. republikanci i demokrate, koji su sve i jedan na istom valogu, kao i svake godine kada im stignu te pare i naštampaju obveznica, brže bolje postići dogovor i naštampati još koji trilion dolara u kešu bre. A mi će ih pljujemo i kažemo "Sram vas bilo, nećete još dugo" kao što vičemo već skoro pa pola veka. Pa svake godine je tako i na isti način tako da mi nije jasno da neko još uvek diže paniku u vezi NE mogućnosti dogovora one dve grupe tipova sa istog valoga. Kada je Putin zadnji put nepromišljeno izjavio da je Rusija stavila još 100 milijardi dolara iz svog fonda u fond MMFa jer su pare tamo "najsigurnije" stvarno je bilo smešno. Doduše, bilo to pre nekih 8 ili 10 godina i više nikad nije napravio istu grešku i više nikad nije izjavio gde i kako Rusija drži svoje rezerve novca, ali Rista zapamtiJo bre i nikako da zaboravi. AMERIKA NEĆE propasti tek tako a ni brzinom mašte. Znam ja da ne volete kada ja ovako pišem, ali nemo bre da živite u mašti. Sigurno će i Putin i Si i Obrador i onaj Japonac i Brazilac i SMB, onaj car Saudije, debelo zavući ruku u džep da dolar ne bi propao. A fasada nam neće dati da vidimo šta su dali, ali daće sigurno. Kao i svake godine. Još nije vreme i Svet nije spreman da se oklizne na dolar zajedno sa Amerikom i to vreme neće biti ni sledećih deset godina, mada su mu na Istoku već skucali sanduk i polako ga vuku u mrtvačnicu da dočeka umreti dolar. A kaće to biti, pa ostavljam vašoj mašti da reši tu zagonetku.

  3. Milutin says:

    Svi veliki držaoci američkih obveznica da obračunaju i uvećaju svoja potraživanja u odnosu na nivo američkog javnog duga u vreme kupovine tih obveznica i to za procentualni iznos povećanja javnog duga Amerike u vreme dospeća za naplatu. Jer oni su dali Americi svoj zdrav novac. A sada je treba da umesto 1 dolara dobiju 30 centi. Nominalno, oni će za jedan "kupljeni" dolar dobiti sa kamatom recimo novo naštampanih 1,20 dolara a realno će dobiti 0,30 dolara. Ili mogu da traže realnu vrednost ali kroz transfer prave vrednosti koje Amerika poseduje. Nove tehnologije. Za sada je Amerika progurala da njeni saveznici moraju da od nje kupuju onu drugu stvarnu vrednost koju poseduje. Oružje. Ali ako samo EU počne da se naoružava oružjem sopstvene proizvodnje i prestane da kupuje američko, već je na vidiku krah. Naravno da bi u tom slučaju EU morala da se okrene Rusiji kao garantu njene zaštite. A i u ekonomskom smislu EU bi značajno profitirala u saradnji sa Rusijom i naravno Kinom i drugim zemljama koje kreću putem ekonomske ekspanzije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *