УПОЗОРЕЊЕ – РУСИЈА НАМ ОТКРИВА ШТА СЕ СПРЕМА НА БАЛКАНУ и шта Србија мора да уради!

УПОЗОРЕЊЕ – РУСИЈА НАМ ОТКРИВА ШТА СЕ СПРЕМА НА БАЛКАНУ и шта Србија мора да уради!

3 маја 2017

Виктор Колбановски, директор руског Балканског центра за међународну сарадњу и сарадник Владимира Путина, упозорава да НАТО гура цео Западни Балкан у крваве сукобе. Колбановски поручује да Запад на силу, преко Македоније и Црне Горе, спроводи концепт „велике Албаније“ и да Русија мора Србију војно, политички и економски максимално да ојача! Саопштење Виктора Колбановског преносимо у целости:

Ове године свет обележава 72. годишњицу Велике победе у најстрашнијем у историји целог човечанства – Другом светском рату. Али није ни пола века прошло када се 1991. године на Балкану заједно са распадом Југославије разбуктала нова серија ратних конфликата. НАТО агресијом и бомбардовањем Србије и Црне Горе 1999. године завршило се двадесето столеће. Али и после 18 година од тих трагичних догађаја, очигледно нису сведени рачуни крвавог распада Југославије и политика протекционизма коју на Балкану спроводе САД, НАТО и Европска Унија не обезбеђује стабилност и безбедност у региону. Чак напротив, динамика догађаја последњих дана априла потврђује да се Балкан налази на прагу опасног конфликта чије последице могу бити погубне за целу Европу.
Подсетићу да је 27. априла у Македонији проалбанска опозиција на челу са Зораном Заевом прекршила важеће процедуре и самоиницијативно за председника парламента изабрала некадашњег команданта проалбанске такозване „Народно-ослободилачке Армије“ Талата Џаферија. Истог дана француски суд ослобађа лидера косовских побуњеника Рамуша Харадинаја, оптуженог за ратне злочине, упркос упорним захтевима за његовом екстрадицијом од стране Србије. Један дан касније у Црној Гори посланици Скупштине доносе супротно вољи већине грађана земље одлуку о ступању у НАТО.

На први поглед унеколико чудно делује то да представник Стејт Департмента Хојт Ји, европски комесари Федерика Могерини и Јоханес Хан, европске дипломате уз активну подршку Сорош фондације као и западних специјалних служби координисано и циљано „даве“ дугогодишњег и преданог присталицу евроатлантске и европске оријентације Македоније Николу Груевског, који се налази на челу владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ.
Нови фаворит Запада Зоран Заев, лидер проалбанске опозиције залаже се за реализацију такозване „тиранске платворме“. Као елемент пројекта „Велике Албаније“ та платформа предвиђа федерализацију Македоније, а у суштини поделу земље на албански и македонски сегмент, иза које следи убрзано ступање нове или нових творевина у састав НАТО. Али сами Македонци који чине основни део становништва земље категорички су против тога. Зато десетине хиљада људи излази на протесте, који се свакодневно организују у Скопљу и у другим градовима земље. И треба посебно истаћи да се они пре свега боре против насилне поделе своје земље и само зато подржавају ВМРО – ДПМНЕ, која захтева очување националног јединства. Већ је било првих сукоба у македонском парламенту, напетост расте сваким даном и постоји ризик да она пређе у потпуни конфликт.
Али зашто Запад данас отворено подржава националистички пројекат „Велике Албаније“ који прети да угрози стабилност Македоније, Србије, читавог балканског региона, па и Европе у целини?

До данашњег дана, нажалост, у Вашингтону се очигледно одиграло померање тежишта снага према ставу јастребова који се изједначавају са Сентаором Мекејном и утицајним неоконзервативним лобијем који се назива „дубока држава“ (дееп стате). Те снаге раде логиком „хладног рата“ и циљ им је формирање моноцентричног модела управљања светом који би се контролисао са Капитол Хила. Сматрам да чиновници Стејт Департмента САД, као што је Метју Палмер, који одређују балканску стратегију, као и министарство спољних послова Велике Британије задовољно констатују да „Велика Албанија“ може да постане својеврсни детонатор и окидач европске дезинтеграције.

Конфликт на Балкану, ако се узме у обзир ситуација која се ствара у Европи може да подстакне Европску унију ка процесу распада и ликвидације евра као резервне светске валуте. Индикативно је то да је још јануара месеца ове године последње две околности прогнозирао кандидат за место америчког амбасадора у ЕУ Тед Мелок.
Под таквом претпоставком развоја догађаја оно што Вашингтон предузима потпуно је објашњиво. Са више од сто година искуства стицања користи у два светска рата и читавој серији регионалних конфликата који трају до данашњег дана потпуно се може претпоставити негативни сценарио у којем САД још једном у низу планирају да на Балкану потпале буре барута целе Европе.

Који су начини за спречавање могућег жаришта конфликта на Балкану?

Основни услов – равнотежа војних снага

То је поуздани пут ка смањењу вероватноће појаве оружаног жаришта било ког регионалног конфликта. Ако говоримо о војној равнотежи на Балкану, војни потенцијал Србије треба да буде већи од укупног потенцијала земаља које су јој могући противници. За Србију су то две НАТО земље – Албанија и Хрватска, као и косовско-албанске незаконите наоружане јединице. Конфликт са Србијом мора да постане неприхватљив и немогућ због немогућности одбијања и због снаге контраудара. За стварање тих услова неопходно је у веома кратком року извршити квалитативно и квантитативно јачање одбрамбеног потенцијала Србије. Тај правац данас заузима кључно место у међудржавним односима Русије и Србије. У оквиру развоја војно-техничке сарадње на дневном реду су питања испоруке руских комплекса ПВО Србији, међу њима и С-300, модернизованих ловаца МИГ-29, тенкова и друге војне технике. Поседовање најсавременијег и снажног војног потенцијала треба да осигура Србији место водеће регионалне снаге.

Фактор други – друштвено-политичка консолидација Србије

Јачање спољних претњи од Србије захтевају да спроведе не само модернизацију оружаних снага, већ и да изврши квалитативне реформе у економији и социјалној сфери. За то је потребна консолидација грађанског друштва и власти у земљи. Председнички избори који су у Србији одржани 2. априла ове године показали су високи ниво поверења према новом председнику Србије Александру Вучићу, који је у првом кругу освојио 55% гласова. Без обзира на серију протеста са циљем да се оспори легитимитет законито изабраног председника, организованих споља, Александар Вучић и владајућа коалиција на челу са Српском напредном странком има чврсте позиције. Политичка логика развоја догађаја у Србији ако се узму у обзир спољни и унутрашњи фактори претпоставља стварање јаке председничке администрације, као и перспективу проширења председничких овлашћења. Не треба искључити такође ни могућност да се у Србији догоди постепени прелаз са парламентарног на парламентарно-председнички систем државне управе.

Трећи услов – неопходност регионалне концепције

Са тачке гледишта улоге коју је Београд имао у регионалним, европским и светским процесима, данас је формирање савремене регионалне концепције у Србији, која би одредила узајамно деловање Срба, Црногораца, Македонаца и других историјски блиских балканских народа, заснована на много разлога као што су безбедност, очување национално-историјског идентитета и традиције, економски и други фактори. У одређеном смислу основа за стварање такве стратегије данас је пројекат Б4 који подразумева пласирање ванблоковских приступа, јачање безбедности и развој економских веза на Балкану. Треба подвући да ће регионална концепција омогућити такође и Москви да поред класичног система односа са балканским земљама истовремено подржи Балканце у реализацији њихове сопствене регионалне стратегије.

KOMENTARI9 коментара

 1. M says:

  Kolko vidim,autor zagovara balkansku utrku u naoruzanju.Sa sve vecim potencijalom vatrometa.Koji nece usreciti nikoga ako explodira predimenzioniran.Olakotno je da ni Euro-Azija i Blistok,ne mogu izbjeci preslagivanje,a kamo li Balkan,i sve ce to vjerovatno ici u paketu.Pa u tom slucaju visak oruzja na Balkanu je dobrodosao za cudo,da pokusa sprijeciti tranzite i okupacije raznoraznih hordi kolko moze.Pa stoga neka utrka u naoruzanju i na Balkanu-pocne!Kad je bal-nek je bal !

 2. kuka says:

  Slažem se sa analizom, sa izuzetkom da je podrška AV nedvosmislena. Svašta je tu bilo, što je g. Kolbanovskom ostalo skriveno. Takodje se slažem i sa predlozima, ali je apel za gradjansku konsolidaciju nepotreban, jer gradjani Srbije nikad nisu bili problem, nego nerazumna, korumpirana, podla vlast koju nije briga za gradjane, koja se prema njima ponaša oholo i sa prezirom, koja povlači izdajničke poteze, rasprodaje zemlju i narod. Vlast je ta koja narušava koheziju društva, a ne gradjani. Zato apel treba uputiti pre svega AV. On je taj koji treba da konsoliduje svoje postupke i prestane da nam ispira mozak svojim budalaštinama, da se uozbilji i najzad prihvati činjenicu da mi nismo maloumnici kojim on može da prosipa svoje pubertetske fore i tupave laži. Ukratko, saveti su sasvim na mestu, jedino su pogrešno adresirani.

 3. Zemunac says:

  Sta bi sa avionima braco? Kad stizu bukovi, tunguske? Hvala za mozaik za hram, ali dajte nam nesto konkretno za sosone i nato g..na.

 4. goran says:

  Zapad huska Balkan u nove ratove. Rusi sve to gledaju, a ne huskaju. Koja logika? Migova nema, pitajte Vucka i Lazanskog gde su???

 5. Trifun says:

  Cini mi se da su se neprijatelji prerano obradovali. Gubitak Makedonskog naroda je sada sasvim opipljiv ukoliko im nametnu albansku platformu na ovaj nacin, sto bi moglo da stvori naseg prvog prirodnog saveznika na Balkanu nakon 90-tih. A to ce biti ujedno i veliki hendikep za nase neprijatelje koji su se osilili i digli nos u nebesa, sto je siguran znak da ce izgubiti taj rat na kraju. Okupacije Crne Gore mozda i nece izazvati neku pometnju u Rusiji ali to ce imati katastrofalan uticaj na nas, tako da tu mira nece biti dok se pitanje clanstva ne rijesi na referendumu.

 6. dusko says:

  PUTIN JE JUCE OTVORENO ZAPRETIO ALBANIJI ZBOG SRBIJE I MAKEDONIJE POGLEDAJTE NA YUTUBU !!!

  • Bosanac says:

   Bijednici jedni samo se skrivate ispo Ruske suknje

   • kuka says:

    Hahaha! Bolje ispod ruske, nego ispod Klintonkine.

   • Mi says:

    Видим како сте ви сами извојевали све победе,"часно, војнички" Па је примедба за сукњу на месту...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u