УПОЗОРЕЊЕ РУСИЈЕ: Запад има циљ да промени власт у Русији 2024. године

UPOZORENJE RUSIJE: Zapad ima cilj da promeni vlast u Rusiji 2024. godine

15 decembra 2021

Pokušaji Zapada da diskredituje izbore za Državnu dumu Rusije održane u septembru imali su dugoročnije ciljeve – promenu vlasti u Rusiji tokom predsedničkih izbora 2024. godine, navodi se u godišnjem izveštaju komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu državnog suvereniteta.

U dokumentu se navodi da su 2021. godine glavne akcije spoljnih snaga bile usmerene na izbore za Državnu dumu, održane u Rusiji. Ipak, komisija smatra da „kolektivni Zapad“ planira da zada glavni udarac ruskom suverenitetu 2024. godine, u vezi sa predsedničkim izborima.„Takve destruktivne mere imale su dugoročnije ciljeve. Glavni je da se promeni vlast u Rusiji tokom predsedničkih izbora 2024. godine, da se promene osnove njene unutrašnje i spoljne politike, da se naša zemlja učini pogodnom za spoljno upravljanje. To upravljanje nije zamišljano da bude u interesu bezbednosti i prosperiteta naroda Rusije, nego je zamišljeno kao način obuzdavanja Rusije, njenog maksimalnog slabljenja“, navodi se u delu dokumenta, posvećenom proteklim izborima.

Kako se navodi, zabeleženo je deset glavnih vrsta spoljnog mešanja u izbore za Dumu 2021. godine. Među njima su pokušaji stranog pritiska na ruske vlasti u periodu registracije kandidata za poslanike Državne dume, kada su iz inostranstva na različite načine nametali Rusiji kao kandidate njihove štićenike ili druga lica koja su bila od posebnog interesa za strane centre.

Senatori konstatuju da se mešanje u suverene poslove Rusije nastavlja iz različitih pravaca i na različite načine. Međutim, najagresivniji i najmasovniji pokušaji dolaze iz Vašingtona – uz podršku proameričkih snaga, prvenstveno iz redova država NATO-a i mlađih partnera Zapada kao što je današnja Ukrajina.

Komisija Saveta federacije će, kako je precizirano, nastaviti rad u sferi obezbeđivanja odgovarajuće zaštite državnog suvereniteta i sprečavanja mešanja u unutrašnje poslove Rusije. Ne isključuje se i preduzimanje dodatnih mera kao odgovor na konkretne spoljne pretnje u toj sferi, ističe se u dokumentu.

Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su ove godine od 17. do 19. septembra. Po završetku glasanja, Stejt department je objavio da su izbori održani u uslovima koji ne doprinose slobodnom i poštenom procesu. Ruska ambasada u Vašingtonu ranije je objavila da je polovina sajber napada na Centralnu izbornu komisiju tokom izbora za Državnu dumu realizovana sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao jeda su izbori bili otvoreni i u skladu sa zakonom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Buba says:

    Sve je kod njih demokratsko i fer, kod drugih teror.

  2. History planet says:

    Hteli su to ionako sve svreme otkako je opet došao Putin posle Medvedeva. Dobro su zapamtili malog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *