УПОЗОРЕЊЕ: Србији и Балкану на пролеће прете нове поплаве!

UPOZORENJE: Srbiji i Balkanu na proleće prete nove poplave!

20 februara 2015

poplave32543245364Poznati meteorološki servis „Accuweather“ objavio je sezonsku prognozu za proleće 2015. godine u Evropi, a to se odnosi na mesece mart, april, maj i jun. Prognoze za Srbiju nisu dobre.

Iako je reč o sezonskoj prognozi, koja ima svoja ograničenja, činjenica je da je „Accuweather“ jedini prilično precizno i tačno predvideo kakvo će leto 2014. biti u Evropi.

Prognoza za Srbiju ukratko glasi: Više padavina, hladnije i opasnost od poplava.

Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od centralnog i južnog dela Italije, preko Balkanskog poluostrva, do Slovačke i Mađarske na severu i na jugu do Grčke i zapadne Turske, piše „Jutanji list“.

Povećanoj opasnosti od poplava će u drugom delu proleća doprineti i topljenje velikih količina snega na Dinaridima i Karpatima.

Za navedeno se područje tokom proleća očekuje više padavina od klimatološkog proleća. U rano proleće u planinama istočne Europe se očekuje i sneg.

Manje padavine bi trebalo biti u Španiji, Portugalu, većem delu Francuske i na Britanskim ostrvima.

U ostatku Evrope se ne očekuju veća odstupanja u količini padavina od proseka.

Za deo zapadne i centralne Evrope, posebno Francusku i Nemačku, za kasno proleće se predviđaju jake oluje. U kasno proleće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumuniji i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sever Francuske i zemlje Beneluksa nakon sušnijeg početka proleća očekuje više padavina u njegovom drugom delu. Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog uticaja anticiklona, generalno očekuje sušnije i toplije proleće. Toplije proleće se predviđa i za Pirinejsko poluostrvo.

Hladnije proleće od proseka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga centralne Evrope, jugoistoka kontinenta i većeg dela istočne Evrope osim severoistoka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *