UPOZORENJE SRBIJI: Seljaci sve siromašniji, torovi prazniji

UPOZORENJE SRBIJI: Seljaci sve siromašniji, torovi prazniji

21 decembra 2013

selo-baka-napusteno-selo-stara-kucaSrpski seljak ima 59 godina, jednu kravu, tri svinje i 20 kokošaka, a živi u Šumadiji gde obrađuje zemlju veličine pet hektara sa traktorom starim 10 godina.

Ovakvi rezultati popisa poljoprivede u Srbiji, prvog posle pola veka, u nekim segmentima su apsolutno poražavajući, ali su po oceni Dragana Glamočića, ministra poljoprivrede, realni i predstavljaju alarm na budilniku.

„Poljoprivredom se bavi 1,4 miliona ljudi, a prosečna starost je 59 godina“, kaže Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

„Zanimljivo je da se 82 odsto gazdinstava vodi na muškarca, ali poljoprivredne radove u 63 odsto obavljaju žene. Srpsko selo je staro, u 69 odsto slučajeva ima od jednog do dva člana, a najgora je siguracija u Crnoj Travi, Babušnici i Sečnju.“

Zanimljivo je da 77 odsto domaćinstava gaji stoku, ali imaju samo jednu-dve krave, od tri do devet svinja. Srbija ima 908.102 goveda, 1,7 miliona ovaca 3,4 miliona svinja i više 26 miliona živine.

Ministar Glamočić je naglasio da sada Ministarstvo ima uvid u kompletnu sliku i dobru osnovu za praćenje, ocenu i planiranje buduće agrarne politike.

„Ovi podaci stižu u odlučujućem trenutku, uoči početka pregovora sa EU u januaru, jer će za njih biti potrebni tačni podaci „, istakao je Glamočić.

Ovo je prvi popis u poslednjih 50 godina i prošle godine anketirano je 937.210 domaćinstava i 4.200 poljoprivrednih kombinata i firmi, a rezultati popisa su pokazali da u Srbiji trenutno ima 631.552 poljoprivredna gazdinstva.

Navodnjavanje

Srbija ima 3,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ali se navodnjava samo 2,9 odsto ili 99.773 hektara. Najveći procenat zemljišta koje se navodnjava, 58,251 hektar, nalazi se u Vojvodini.

Kod komšija – bolje

Podaci su naročito porazni kada se Srbija upoređuje sa komšijama, a naročito sa zemljama EU. Prosečna veličina poseda u Srbiji je 5,4 hektara (u Vojvodini 11 hektara, a u Šumadiji 3,2 hektara), dok je u Mađarskoj osam, Bugarskoj 12, a zemljama EU 14 hektara. Prosečan broj grla po domaćinstvu u Srbiji je tri, u Mađarskoj i Hrvatskoj četiri, a u zemljama EU 11!

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *