УПОЗОРЕЊЕ СВИМА: Могућ нови Хитлер у малој Азији

UPOZORENJE SVIMA: Moguć novi Hitler u maloj Aziji

14 oktobra 2020

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan, obraćajući se naciji, izjavio je da ne bi trebalo da postoje „Minhenski sporazumi“ o Nagorno-Karabahu i upozorio na mogućnost pojave „novog Hitlera, ovoga puta u Maloj Aziji“.

Prema njegovim rečima, sada mnoge međunarodne organizacije ne reaguju na ono što se dešava, smatrajući formulu „teritorije u zamenu za mir“ prihvatljivom.Pašinjan je rekao da ga to podseća na Minhenski sporazum iz 1938. godine, kada je politika pacifikacije, koju su sprovodila rukovodstva Velike Britanije i Francuske, dovela do toga da je Nemačka dobila deo teritorija Čehoslovačke i dodao da su posledice tog sporazuma svima poznate.

„Pitanje je da li će svet dozvoliti da se pojavi novi Hitler, ovog puta u Maloj Aziji“, rekao je Pašinjan.

Kako je rekao, Azerbejdžan negira pravo Jermena koji naseljavaju Nagorno-Karabah da upravljaju svojom sudbinom.

Istovremeno, on je uporedio reakciju međunarodne zajednice na delovanje Turske na Južnom Kavkazu sa Minhenskim sporazumom iz 1938. godine.

Prema njegovim rečima, Jermenija je ranije smatrala da će, ukoliko Turska postigne svoje ciljeve na Južnom Kavkazu, to neizbežno dovesti do lančane reakcije, i da zemlje, koje bi mogle da postanu objekti destabilizacije,treba da preduzmu strateške mere obuzdavanja.

„Ali je u ovoj fazi konstatovana čudna okolnost. Brojne države sa sposobnostima strateškog obuzdavanja nisu ispravno procenile pretnju, nastavljajući da pitanje razmatraju samo u kontekstu sukoba u Karabahu i smatrajući da formula ‘teritorija u zamenu za mir’ može da spase situaciju. Ta situacija je neprihvatljiva za nas i slična je Minhenskom sporazumu iz 1938. godine“, rekao je Pašinjan u video-obraćanju sunarodnicima.

Uloga Rusije u sukobu – na visokom nivou

On se osvrnuo i na ulogu Rusije u konfliktu, rekavši da je ona tokom eskalacije sukoba u Karabahu na visokom nivou ispunila ulogu kopredsedavajuće Minskom grupom OEBS-a i strateškog saveznika.

„Želeo bih da izrazim posebnu zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa kojim sam održavao intenzivne kontakte. Tokom ovih dana Rusija je na visokom nivou uspela da ispuni ulogu kopredsedavajuće Minskom grupom OEBS-a i strateškog saveznika Jermenije. Uveren sam da će se ta uloga nedvosmisleno ispuniti u najboljim tradicijama prijateljstva između jermenskog i ruskog naroda“, rekao je Pašinjan.

Takođe je zahvalio na naporima liderima dveju zemalja kopredsedavajućih – Francuskoj i Americi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *