УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ: Американци озбиљно НАОРУЖАВАЈУ ШИПТАРЕ

UPOZORENJE ZA SRBIJU: Amerikanci ozbiljno NAORUŽAVAJU ŠIPTARE

18 jula 2018

Dok se Beograd u Briselu bori za kompromisno rešenje sa Prištinom, dotle Amerika naoružava Kosovo. Kosovske bezbednosne snage potpisale su ugovor sa američkom kompanijom „AM general“ o kupovini 24 višenamenska vojna vozila, dok će američke vlasti donirati 27 „hamera“ i 10 miliona dolara, navodno za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.U čast ovog poklona, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će se transformacija KBS u vojsku izvršiti u potpunoj koordinaciji i sa saveznicima Kosova, a američki ambasador u Prištini Greg Delavi, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja ugovara, rekao je da su SAD uzbuđene što će biti deo naredne ere KBS.

Zašto Amerika naoružava Kosovo u ovom momentu? Šta je njihov cilj?

Ljuban Karan, vojni komentor i penzionisani potpukovnik KOS-a, za Sputnjik kaže da je ovo provokacija koja „nema miris mira“.

„Mislim da je to deo vojnog pritiska na Srbiju. Dakle, ovo su konkretne mere gde se naoružavaju, opremaju i obučavaju za rat naši potencijalni protivnici, koji su čak dobili zeleno svetlo i da pričaju o ratu i da ga najavljuju“, kaže naš sagovornik.

Iako mu iskustvo govori da se vojne akcije unapred ne najvaljuju, potpukovnika Karana muči šta je stvarni cilj koji se krije iza ovog postupka Amerike.

„Ovo takođe treba posmatrati i kao pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku vojne neutralnosti. Istovremeno, ovo može zaista biti i dugoročan plan da se stvori i naoruža vojska Kosova i opremi za neki budući konkretan oružani napad na sever Kosova“, navodi on.

Naš sagovornik veruje da je cilj svega da NATO što više pridobije onih koji su za njih i da ovlada na ovaj ili onaj način teritorijama, kako bi smanjio ruski uticaj.

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da Srbija treba da uloži oštar protest prema Americi i prema NATO savezu zbog ovog čina.

„Ovaj potez ne doprinosi miru uopšte, već umanjuje šansu da mir opstane. Takođe, prejudicira se ishod razgovora o budućnosti Kosova i Metohije. NATO je više puta ponovio reči komandanta Kfora, da poštuje Rezoluciju 1244, prema kojoj je Kfor jedina dozvoljena oružana sila na Kosovu i Metohiji. Ovo znači da je zadatak naše diplomatije da uložimo oštre proteste, čak i da kažemo da nema smisla dalje pregovarati ako se naoružava jedna kvazi, ili bolje reći, paravojska. Oko ovoga bi Srbija trebalo da napravi veliku buku i da ovo iskoristi kao jedan diplomatski adut“, uveren je Pavić.

Po njegovim rečima i sama Evropska unija bi trebalo da interveniše zbog svega što se dešava, ali su oni do sada bili uvek blagi u osudi ovakvih činova.

„Da je EU medijator u dobroj veri, oni bi odmah morali da izdaju oštar protest Americi i da ih opomenu da ugrožavaju pregovarački proces. Iz iskustva znamo da se to neće desiti i to ne očekujem“, kaže naš sagovornika.

Haradinaj je obećao da će do kraja godine Kosovo dobiti vojsku, koja za sada broji 8.000 ljudi, ali i ozbiljno naoružanje.

Treba reći i da su pod direktnom obukom NATO trupa koje borave dole na Kosmetu.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Trade Mark says:

    24 halera je ništa na deset petnaest mesta na Kosovu po 1-2 vozila to je smešno. Još ako nisu blindirani oni osim što su lake mete ne služe ničemu. A što se kosovske vojiske tiče oni je već imaju. U centrima za obuku koji se nalaze u Albaniji godišnje obuku prodje nekoliko hiljada momaka. I ako se uzme da su se od ‘99 naoružali do zuba sa savremenim streljačkim naoružanjem i teškim mitraljezima onda je jasno da upad naše vojiske ne bi bio lak posao. Amerikanci to prećutno dozvoljavaju da bi u slučaju nekog konflikta oni sami imali vremena da se evakuišu ili uključe u borbena dejstva. I još ako se uzme u obzir podatak da su šiptari na Kosovu najmladja nacija na svetu sa prosekom starosti od 27-28 godina i da ih ima 1milion i 700 hiljada,što u prevodu znači da u slučaju rata imaju 10% populacije angažovane ili mobilisane u prvih 12 sati,a to je skoro 200000 vojnika mi onda moramo debelo da se zamislimo.

  2. Miraš says:

    Rekao je raspamećeni "najpametniji" još u februaru 2016. godine: NATO nam treba da čuvamo Srbe. "Srbiji je potreban NATO kao saveznik da bi sačuvala srpski narod na Kosovu i Metohiji". Kakav cinizam, a već iz opšteg iskustva znamo da sve što je vodja na rečima branio bi neodbranjeno. Ova vest gore nam govori da su i SAD i Kosovo sigurni da je priznanje države Kosovo od strane Srbije gotova stvar. Pomenuta "borba protiv terorizma" nije ništa drugo nego pokriće (paravan), jer sada se tako radi da države koje se spremaju za terorizam ili ga sponzorišu izjavljuju da se protiv njega bore. Povodom: Kosovo potpisalo ugovor sa američkom kompanijom „AM general“ o kupovini 24 višenamenska vojna vozila; američke vlasti doniraće 27 „hamera“ i 10 miliona dolara, navodno za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

  3. dane Radakovic says:

    Srbija i Srbi u njoj su luuuud Narod///////...;'//////,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *