УПРАВО РЕШЕНА ВЕЛИKА ТАЈНА 11. СЕПТЕМБРА: Амерички ФБИ грешком открио који званичник је ПОМАГАО ТЕРОРИСТИМА

UPRAVO REŠENA VELIKA TAJNA 11. SEPTEMBRA: Američki FBI greškom otkrio koji zvaničnik je POMAGAO TERORISTIMA

15 maja 2020

FBI je slučajno otkrio ime saudijskog zvaničnika za kojeg se veruje da je pomogao dvojici otmičara Al-Kaide koji su bili umešani u napad na Pentagon 11. septembra, nakon što je godinama to bila tajna.

Ime je nehotice ostavljeno nezaštićeno u sudskom dokumentu nezapečaćenom prošle nedelje u toku tekuće tužbe porodica žrtava 11. septembra protiv saudijske vlade, koju optužuju za saučesništvo u terorističkim napadima. O „grešci“ je Jahu Njuz izveštavao u utorak – u vreme kada je Ministarstvo pravde već povuklo podnesak, odbijajući da komentariše kako je greška napravljena.Ali dokument – deklaracija pomoćnice direktora za borbu protiv terorizma FBI-ja Džil Sanborn – već je primećen: ime Muaed Ahmed al-Džarah, srednjeg zvaničnika saudijskog Ministarstva spoljnih poslova, dodeljenog ambasadi u SAD u 1999. i 2000. godini, sada je javno. Katastrofalan kolaps nacionalne sigurnosti, zbog objave imena, koji su podrazumevale administracije Trampa, Obame i Buša, nije se ostvario, iako je zastupnik porodica žrtava pocrveneo.

– To pokazuje da postoji potpuna zataškavanje saudijske umešanosti – izjavio je u utorak portparol Bret Iglson, objašnjavajući da Džarahova umešanost govori o „hijerarhiji komandovanja koja dolazi od otmičara iz saudijske ambasade do odeljenja za islamske poslove Los Anđelesa“.

Ovo je velika greška.

Veruje se da je Džarah naložio još dvojici saudijskih državljana, radikalnom svećeniku Fahadu al-Tumairiju i osumnjičenom saudijskom obaveštajnom agentu Omaru al-Baioumiju, da dvojici otmičara obezbede stan u Los Angelesu, bankarske račune i puno novca. Iako su imena Tumairi i Baioumi deklasifikovana 2016. godine, kada su zloglasnih „28 stranica“, zaštićene u izveštaju Komisije od 11. septembra, konačno objavljene, ime čoveka koji ih je „optužio“ da su u osnovi čuvali otmičare ostalo je državna tajna.

U stvari, agencija je učinila neverovatne stvari da sakrije Džarahovo ime, tako što godinama nije na sudu imenovala porodice žrtava. U septembru porodičnim advokatima je konačno dozvoljeno da vide dugo zaštićeno ime, ali samo ako su obećali da ga neće otkriti svojim klijentima ili javnosti. Dodajući uvredu, istog dana generalni tužilac Vilijam Bar podneo je zahtev da se svi ostali materijali koje je on žele proglasili „državnom tajnom“, čime bi ih trajno izbacili iz ruke.

Kolosalna ironija, Sanborneova deklaracija trebalo je da podrži Barovu „državnu tajnu“ – tvrdnju da bi Džarahovo ime i druge informacije koje su porodice žrtava želele da oslobode prouzrokovale „značajnu štetu nacionalnoj bezbednosti“ ako se objave u javnosti. Ostali relevantni materijali uključuju „izveštaje o intervjuima, telefonske i bankovne zapise, izvorne dokumente i informacije stranih vlada“, i čini strane vlade manje spremne za saradnju s FBI-om.

Porodice žrtava 11. septembra tvrde da je Kraljevina pružila materijalnu podršku napadima nakon što je Kongres ukinuo veto tadašnjeg predsednika Baraka Obame na Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma. Pre toga, Rijad je bio zaštićen suverenim imunitetom. Kraljevstvo je oštro negiralo bilo kakvu umešanost u napade.

Ministarstvo pravde takođe se suočava sa pravnim izazovom istražnog odbora 11. septembra, koji je prošle godine izneo navode da je zataškavanje advokatske komore Sjedinjenih Država pomoglo u postupku Velike porote. Tužbi se pridružilo i nekoliko porodica žrtava i vatrogasna jedinica Franklin Skuer-Munson.

KOMENTARI2 komentara

  1. sokoćalo says:

    Ovi su mnogo veći debili nego što sam mislio. Oni dalje misle da su gljuplji od njih.

  2. Evanđelje says:

    Gledajte, sada hoće da optuže saudi arabiju da bi i njih napali kao prehodno al-kaidu, a dobro je poznato da su sve sami izrežirali da bi mogli da krenu na avganistan i al-kaidu, posebno na Bin Ladena. Bušov rođeni brat je bio zadužen da se "spuste" bliznakinje i nekoliko susednih objekata odakle je taj Bušov brat rukovodio. Bliznakinje su srušili sami amerikanci na čelu sa bušovima da bi resetovali berzu i sve dugove koje su napravili zbog ratnih investicija, to se pouzdano zna, a sada im treba još krivaca i to jeftino bez da ruše još nešto. U osnovi amerike su:"pohlepa radi čega ispoljavaju otimačinu, ubijanje, zaraženi su zlatnom groznicom, sposobni su da lažno optužuju, smatraju da cilj opravdava bilo kakvo sredstvo, u krvi su im nasilje, lukavost i obmana." To su pokazali kroz svoju istoriju od početka do kraja, a time se vode i u buduće. Međutim ne znaju da će Bog dati svima nama platu po delima našim, jer toliki vernici nikada nisu ni bili, a tvrde da veruju u Jednog Boga. Taj Bog će im i uzvratiti po delima njihovim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *