Урушава се АМЕРИЧКА ИМПЕРИЈА

Urušava se AMERIČKA IMPERIJA

5 aprila 2015

grvfdha-600x400Priča je uvek ista: neka nacija nesrećnim spletom okolnosti postaje moćna, mnogo moćnija od ostalih, čime postaje dominantna. Međutim, svemu tome u jednom trenutku zbog geologije dođe kraj, a u međuvremenu ista ta supersila postaje korumpirana svojom moći.

Kako se kraj približava, oni koji su zaslužni za kolaps carstva pribegavaju svim vrstama očajničkih mera – svim osim jedne: odbiće čak i da uzmu u obzir činjenicu da se njihovom carstvu bliži kraj i da treba da se pomire sa tim.

Približavanje kraja može se videti u rezultatima carstva koji su sve gori što se carstvo više trudi. Nakon Drugog svetskog rata, SAD su pomogle Nemačkoj i zapadnoj Evropi da se ponovo izgrade.

Japan i Južna Koreja su takođe imali koristi od SAD. U Vijetnamu, Laosu i Kambodži, koji su ozbiljno uništeni od strane SAD, bilo je drugačije. Vijetnam je bio u potpunosti poražen, Kambodža je preživela genocid, a neoborivi Laos, država koja je najviše bila bombardovana na celom svetu, oporavio se sam od sebe.

Prvi Zalivski rat je prošao još gore: u strahu od kopnene ofanzive u Iraku, SAD su pauzirale svoju politiku obaranja vlasti i instaliranja marionetskog režima, ostavljajući da sve stoji u vazduhu gotovo čitavu deceniju. Kada su SAD konačno napale Irak, uspešno su ubile brojne civile i uništile veći deo infrastrukture, ostavljajući od nekadašnje države samo leš.

Slični rezultati se mogu uočiti na mnogim mestima gde su SAD želele da se umešaju: Somalija, Libija, a nedavno i Jemen. Bolje da ne pominjemo Avganistan, pošto nijedno carstvo nije uspelo da ostvari dobre rezultate tamo.
Dakle, trend je nepogrešiv: dok je na svom vrhuncu carstvo uništavalo kako bi ponovo izgradilo svet prema sebi, pred kraj ono uništava samo radi uništenja, ostavljajući iza sebe leševe i ruševine.

Još jedan nepogrešivi trend je efikasnost trošenja novca na „odbranu“ (odnosno u slučaju SAD na „napad“). Bogata vojska nekad može da bude uspešna, ali i to se vremenom promenilo. Ona poznata američka industrijska moć koja je bila evidentna za vreme Drugog svetskog rata više ne postoji. Sada je glavni cilj da se troši na vojsku, bez obzira na to šta se time postiže.

Ono što se postiže jeste da najnoviji F-35 ne može da leti. Najnoviji nosač aviona ne može da lansira avione bez da ih uništi ukoliko su opremljeni pomoćnim rezervoarima potrebnim za borbene misije. Tehnološki najnaprednijeg AEGIS razarača može da onesposobi nenaoružani ruski avion sa opremom za elektronsko ratovanje.

Ipak, i bez obzira na to, Amerikanci vole svoje oružje i daju ga na sve strane kako bi pokazali podršku. Međutim, ova oružja često završe u pogrešnim rukama: ona koja su poklonjena Iraku su sada u rukama ISIS-a, ona koja su poklonjena ukrajinskim nacionalistima sada su prodata sirijskoj vladi, ona poklonjena Jemenu su sada u rukama Huta. Dakle, ni efikasnost preteranog vojnog trošenja više nije ono što je bila.

Pošto strategija „uništavanja s ciljem stvaranja“ više ne pije vode, iako još uvek postoji ambicija dominiranja svetskom politikom, ono što ostaje je ubistvo.

Glavni alat spoljne politike postao je političko ubistvo: bilo da je u pitanju Sadam Husein, Moamer Gadafi, Slobodan Milošević ili Osama bin Laden, cilj je samo da oni budu ubijeni. Iako se obično cilja na vrh organizacije, celokupno stanovništvo mora da snosi posledice ubistva.

Nedavno je general SAD u penziji na televiziji rekao da je, radi preokreta situacije u Ukrajini, potrebno početi sa ubijanjem Rusa. Rusi su u neverici slušali ove idiotarije, a zatim pokrenuli tužbu protiv njega. Sada ovaj general neće biti u mogućnosti da putuje u mnoge države širom sveta jer bi mogao da bude uhapšen i odveden u Rusiju na suđenje.

Vidite, iako možda ne deluje tako, ubijanje je ilegalno. Pozivanje na ubistvo je takođe ilegalno. Amerikanci su sebi dali dozvolu da ubijaju iako nisu prvo pomislili da li imaju ovlaštenja za to. Može se očekivati da će oni, kada jednom njihova moć zamre, postati reklasifikovani sa globalnih hegemona na proste ubice.

Kako se carstvo urušava, oni rade svom stanovništvu isto što su činili drugima. Kada Amerikanci shvate ko je njihov pravi neprijatelj, neće im više biti potreban nijedan drugi.

Međutim, to je samo početak. Sve će biše biti vojnika SAD na ulicama i u gradovima SAD, koji će širiti uništenje isto kao što su to činili u Iraku ili Avganistanu.

Dmitrij Orlov

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. z-i says:

    Ma neka se poubijaju medju njima kad su takva nacija "ko kome jamu kopa sam u nju upada" a oni su odavno propali,zasto zovu ostale nato zemlje uvek u pomoc kad oni oce da ratuju,samo se kurce na govnav jezik,vidi se ceo nato nesme na jednog rusa,uvek su bili nas deset ubismo jednoga zaboravite jenki sami su nula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *