УСАИД ИМА НОВУ СТРАТЕГИЈУ У БиХ: Борба против малигних утицаја – СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

USAID IMA NOVU STRATEGIJU U BiH: Borba protiv malignih uticaja – SRBIJE I RUSIJE

22 marta 2021

Nensi Eslik

USAID – američka agencija za međunarodni razvoj i Savet ministara BiH otvorili su vrata petogodišnjoj Razvojnoj strategiji čiji je proklamovani cilj – podrška ekonomskom i demokratskom razvoju BiH.

Iz američke agencije je naglašeno da je novu strategiju odobrila njena centrala u Vašingtonu, a ona će biti okvir za aktivnosti USAID i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu do 2025. godine.Ukazano je da Sjedinjene Države preko USAID žele da pomognu građanima BiH da zahtevaju odgovorniju vlast, da učestvuju u jačanju zakonite ekonomije i da promovišu inkluzivno društvo.

Otkriva se da se računa da će „podrška USAID jakom demokratskom vođstvu ograničiti mogućnost za maligne uticaje“. A da će „suzbijanje korupcije i izgradnja adekvatnog zakonskog okvira direktno sprečavati malignu praksu i obezbediti osnovu za primenu onih rešenja za razvoj (zemlje) koja su orijentisana na EU.

Navodi se da će ta nastojanja pomoći BiH da ostvari progres na putu evroatlantskih integracija.

Još se dodaje: „USAID će podržati stvaranje regulatornog okvira u skladu sa obavezama iz Ugovora o energetskoj zajednici i energetskim direktivama Evropske Unije i integraciju energetskog sektora BiH u regionalna tržišta i energetsko tržište EU“.

Direktor misije USAID -a u BiH, Nensi J. Eslik, istakla je da SAD pomažu drugim zemljama da „stanu na svoje noge i postanu razvojni partneri Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika.“

Pritom je ukazala:

„Strategija će pomoći građanima i vlastima Bosne i Hercegovine da se tokom narednih pet godina približe danu kada će se BiH u potpunosti oslanjati na vlastite snage te biti sposobna rešavati vlastite razvojne izazove“.

Kako je veliko i nesebično srce „američkog naroda“!

I ono kuca protiv „malignih uticaja“…

Još jedan USAID-ov cilj, ugrađen u Strategiju razvoja i saradnje sa BiH do 2025. godine, jeste da građani BiH zahtevaju odgovornost od vlasti, učestvuju u robusnoj, legitimnoj ekonomiji i vrednuju i promoviraju inkluzivno društvo.

U Vašingtonu se računa da će Strategija funkcionisati kao mapa puta za USAID i vlasti BiH u postizanju strateških ciljeva navedenih u tom dokumentu.

Jedan od ključnih strateških ciljeva, kako stoji u Strategiji, biće borba protiv korupcije koja se, kako je navedeno, „javlja na svim nivoima vlasti u BiH, što dovodi do netransparentnih javnih računovodstvenih i fiskalnih aktivnosti“.

Radiće na unapređenju upravljanja javnim finansijama kako bi se povećalo poverenje investitora u povoljno okruženje za privatne investicije.

Nova Razvojna strategija zamenila je onu iz 2012. godine, okončanu prošle godine, a izrađena je nakon konsultacija sa širokim spektrom zainteresovanih u BiH, uključujući predstavnike vlasti, civilno društvo i privatni sektor.

Tegeltija: BiH spremna za punu saradnju sa USAID

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija pozdravio je donošenje novog strateškog dokumenta za BiH.

„Bosna i Hercegovina je spremna za punu saradnju sa USAID -om u cilju ubrzanja ekonomskog rasta, unapređenja upravljanja javnim finansijama i jačanja napora u borbi protiv trgovine ljudima”, rekao je (prema saopštenju USAID) Zoran Tegeltija.

KOMENTARI7 komentara

 1. jovan says:

  Nije opasan "maligni" uticaj Srbije i Rusije u SR BiH, veh je razoran, fatalan "kancerogeni" razarajuci Zapadni fasisticki uticaj na Balkanu od 1989. do dan danas!

  • Željko says:

   A ne komentirate da je premijer BiH potpisao to i da je on "veliki" Srbin iz stranke "velikog Srbina" Dodika?

 2. Kosovac says:

  Podrška USAID jakom demokratskom vođstvu. Šta to znači na sorošoidnom novogovoru: Davanje novca – mita demokratskim vođama, znači da ih obavežu i obuče za poslove Pete kolone. Ovo se odnosi na davanje novaca Srpskim rukovodiocima u BIH. Muslimanskim rukovodiocima, novci se daju kao nagrada iz fonda okupacionih snaga, da nastave samo tako. ……………Naravno, taj sistem odlično funkcioniše i u Srbiji i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana (Velike Srbije). U Srbiji, u svakoj opštini je natrten ogavni plakat USAID na vratima sa hrvatskom latinicom napisano „Opštinski Uslužni Centar“. Hrvatskom latinicom, protiv zakona o upotrebi ćiriličnog pisma u javnoj upotrebi. Taj plakat je štampao i platio štampanje srpski državni organ. Znači srpski državni organ radi protivzakonito, i nikoga zbog toga ne boli glava. Jebem ti takvu državu. I kome USAID daje pare? Zvanično pare idu samo na „usavršavanje“ srpske administracije i Uprave. Ne idu za razvoj privrede, ili da se nešto omasti sirotinja. Nezvanično, veliki deo para ide za koruptiranje i pridobijanje „demokratskih rukovodilaca“ i njihove inicijacije u sorošoidnu Petu kolonu. Davanje para se tajno snima i obezbeđuje validnim dokazima, tako da je lako rešiti problem ako neki korumpirani pokuša da se odmetne. Kao onaj slučaj „banana“. Narod nikada nije video kako izgledaju te pare, videli su ih samo odabrani za koje USAID smatra da se isplati korumpirati ih.

 3. Gagi says:

  Stara dobra zapadna namestaljka, pomalo i masonska,ruse sve staro da bi bilo i imalo posla za novo angazovanje. Koliko li je samo ovaj jadan narod na Balkanu opljackan od njihovih emisara za mir i svakakvih svetskih politickih mesetara. Sto je gore i crnje, ova peta kolona im ide na ruku i stvara im profit jer su njihovi internacionalni kompanjoni u pljacki i besplatnom zivotu. OVAKVO neregulisano stanje i haos mnogima odgovara, jer jedino na taj nacin mogu da funkcionisu i zive. Da smo mirno i uredjeno drustvo, jasno bi se video svaciji zivotni ucinak, ovako, u haosu i neredu mnogi ostaju prikriveni sa svojim prljavim zaslugama.

 4. Gagi says:

  Kako nije strateski cilj USAID-a uspostavljanje mira uz postovanje Rezolucije 1244, aha, to im nije u opisu njihovog angazovanja i humanitarni strateski cilj za savremeno civilno drustvo. To u njihovoj radnoj agendi ne postoji - ta organizacija je najobicnija okupaciona banda preobucena u jagnjecu kozu. "Direktor misije USAID -a u BiH, Nensi J. Eslik, istakla je da SAD pomažu drugim zemljama da „stanu na svoje noge i postanu razvojni partneri Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika.“ Drugim recima, sve cemo uciniti da stanete na svoje noge i budete dobri robovi naseg razvoja.

 5. Covid GEJts 2039 says:

  Nensi Eshol :-)))

 6. persida says:

  U prevodu: Gospodja supak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *