Ушће чека директора

Ušće čeka direktora

1 februara 2019

OD ZAVRŠETKA obnove zgrade Muzeja savremene umetnosti oktobra 2017. godine, iščekivalo se raspisivanje konkursa za mesto direktora te institucije, na čijem čelu je do danas (a bio je i tokom dvogodišnjih završnih radova) Slobodan Nakarada – u statusu v. d. Bez obzira na to što je ministar kulture Vladan Vukosavljević više puta obećao da će MSUB, kao jedina republička ustanova sa prvim čovekom u statusu v. d., odmah po otvaranju dobiti rukovodioca izabranog na konkursu, usledila je višemesečna prepiska, bez konačne saglasnosti, između njega i UO (na čijem čelu je bio akademik Dušan Otašević), o uslovima koje bi trebalo da ispunjava novoizabrani direktor MSUB.

– Konkurs za izmenu višegodišnjeg statusa v. d. direktora u funkciju direktora ustanove MSUB, nasleđen je od donedavnog Upravnog odbora, i najzad je podešen izašao u javnost – kaže, za „Novosti“, Nikola Šuica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti i novi predsednik Upravnog odbora imenovanog u oktobru prošle godine.

Prema javnom konkursu objavljenom prošle nedelje, kandidat za ovu poziciju mora da ima visoko obrazovanje iz društveno-humanističkih nauka. Trebalo bi da ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci, da aktivno zna jedan svetski jezik, da poznaje delatnost, odnosno poslovanje Muzeja, da poseduje organizatorske sposobnosti i da predloži kvalitetan program rada i razvoja.

– MSUB prema budućnosti treba da operativno i taktično vodi ličnost sa uvidom u stalnu ravnotežu aktivne likovne scene, inovacija i nasleđa, u cilju objedinjavanja iskustava za ustanove međunarodnog i nacionalnog značaja – objašnjava Šuica. – Nužno je da se iznova sa zaposlenima pred širom javnošću definišu vrhunski standardi i naglase istraživački dometi ove ustanove za značaj savremene umetnosti.

Upravni odbor bi, smatra njegov predsednik, trebalo da vrednuje operativne sposobnosti i najcelishodnije postavke o pravcu rada MSUB, bilo da je kandidat iz polja društveno-humanističkih nauka ili iz umetnosti.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od datuma objavljivanja, a potom će UO obaviti razgovore sa kandidatima. Zapisnik sa predloženom listom kandidata (po azbučnom redu, sa mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svakog kandidata) potom će dostaviti Ministarstvu kulture.

NAKARADA: POTREBA ZA STABILNOŠĆU

BORILI smo se godinu i po dana da se raspiše konkurs za direkora, za šta smo sada dobili dozvolu od Ministarstva kulture i informisanja, pa je Upravni odbor objavio javni konkurs – kaže, za „Novosti“, Slobodan Nakarada (na slici), v. d. direktora MSU, koji je na tom mestu od septembra 2015. i u čijem mandatu je završena obnova zdanja na Ušću. – Za našu kuću, sprovođenje ovog konkursa predstavlja potrebu za stabilnošću i sprovođenjem kontinuiteta, posle rekonstrukcije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *