USKLAĐIVANJE POLITIKE SA EU: Zbog Evrope ukidamo premije za mleko!

USKLAĐIVANJE POLITIKE SA EU: Zbog Evrope ukidamo premije za mleko!

1 novembra 2014

krave4546654Srbija mora da uskladi svoju agrarnu politiku sa Evropskom unijom, a kao rezultat toga naša država će 2016. godine morati da ukine premije za mleko. Ovakav scenario „Novostima“ je potvrđen u Ministarstvu poljoprivrede.

– Kada je reč o predlogu da se 2016. godine prestane sa davanjem premija, to se razmatra u okviru procesa usklađivanja agrarne politike Srbije i jedinstvene agrarne politike EU, u kojoj ne postoje takve premije – kažu u resornom ministarstvu.

Ako dođe do smanjenja ili ukidanja premija za mleko, farmerima u Srbiji ne smeši se lepa budućnost. Kako žurimo da poljoprivrednu politiku usklađujemo sa EU, koja dotacije daje po grlu, pare za mleko se neće izdvajati. Sve to može da dovede do nestašice mleka, ali i njegovog poskupljenja.

Proizvođači mleka smatraju da će to uništiti ionako „dotučeno“ mlekarstvo u Srbiji.

– Sigurno je da ne bi bilo više mleka kada bi se premije ukinule – kaže Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka. – Sa takvom politikom ne bi mogao da opstane ni mali, a ni veliki proizvođač. Nama mlekare, od kad su privatizovane, diktiraju cenu mleka. Ona je najniža u odnosu na zemlje u okruženju, pa i na EU. Sa tom cenom, farmer ne može ništa da uradi. Čak ni premije ne služe da bi mlekari investirali u proizvodnju ili da bi se razvili. Nama, farmerima, ne bi trenutno cvetale ruže ni da smo sad u EU.

Kako kaže Bugarski, nove zemlje članice EU koriste njihove fondove. Tako, kad se udruži nekoliko farmera, oni imaju pravo da im se vrati 90 odsto od vrednosti investicije. To su bespovratna sredstva.

– To je sve ono o čemu Srbija može samo da mašta – kategorična je Bugarski. – Kod nas bi trebalo da štite proizvodnju i da jačaju proizvođače, a ne da to ugrožavaju i da se trude da i ovo malo ljudi koji se bavi tim poslom, prestane. Čak ni sadašnje premije nisu na nivou zemalja u okruženju. Bosna i Hercegovina trenutno daje 11 centi za ekstraklasu, i uz to ima i nezavisnu laboratoriju. A mi bismo da uskladimo propise sa EU, a nemamo ni referentnu laboratoriju.

Naša sagovornica kaže da bi dobili premiju, farmeri moraju da proizvedu za tri meseca 3.500 litara mleka:

– Taj novac nam se isplaćuje preko mlekara, koje vode evidenciju koliko je ko proizveo mleka, iako smo tražili da ide direktno proizvođačima.

Direktorka korporativnih i regulatornih poslova „Denjub fud grup“ Svetlana Glumac kaže, za „Novosti“, da „Imlek“ plaća primarnom proizvođaču do 41,5 dinara za najbolji evropski kvalitet mleka:

– Smanjenjem premija proizvođač se dovodi u težak položaj, jer se njemu ne isplati da proizvodi mleko. To može da dovede do nestašice mleka, kao i do postepenog usitnjavanja farmi. Mi i dalje držimo otkupnu cenu i time stimulišemo farmere. Smanjenje premija može da izazove i poskupljenje mleka na policama, jer koliko je ona podsticaj farmerima, toliko je, lančano, i podsticaj potrošaču. Stočni fond u našoj zemlji je prepolovljen. Pre osam godina u Srbiji je bilo 680.000 krava, što je i tada predstavljalo sumornu statistiku. Prošle godine, međutim, broj grla je pao na 357.000.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *