Ускоро извештај о отетој и уништеној имовини избеглих Срба

Uskoro izveštaj o otetoj i uništenoj imovini izbeglih Srba

17 jula 2017

Izvještaj o otetoj i uništenoj imovini izbjeglih Srba iz Hrvatske, BiH i Slovenije trebalo bi da bude završen u narednih mjesec dana, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da izvještaj pravi Savez Srba iz regiona na osnovu podataka koje su dobili od oko 11.000 izbjegličkih porodica, a dokument će predati državnom vrhu Srbije i najznačajnijim međunarodnim institucijama.

Linta je za Radio-televiziju Srbije istakao da bez dijaloga o otetoj i uništenoj imovini nema trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Mi smo našim zemljacima jasno rekli da možemo samo da im obećamo da ćemo se boriti i da je ovo još jedan u nizu pokušaja da njihova prava, koja se faktički nalaze u nekim ladicama i fiokama izvučemo na sto i da se o njima razgovara“, rekao je Linta.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije u Srbiji je poslije više od dvadeset godina od okončanja ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, u izbjegličkom statusu blizu 28.000 osoba, od kojih je više od 19.000 iz Hrvatske, dok su ostali iz BiH.

Veliki dio njih i dalje nema svoj krov nad glavom, a ne mogu da vrate ni otetu imovinu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *