УСКОРО НОВА УСТАНОВА КУЛТУРЕ НА ЈУГУ: Нишки музеј за краљеве џеза

USKORO NOVA USTANOVA KULTURE NA JUGU: Niški muzej za kraljeve džeza

26 februara 2018

NIŠ uskoro dobija džez muzej – prvi u regionu, a svoja vrata za posetioce će otvoriti na Međunarodni dan džeza, 30. aprila. Pored raznih instrumenata, eksponata, starih muzičkih aparata, svoje mesto, saznaju „Novosti“, u njemu će naći i najznačajniji učesnici „Nišvil“ džez festivala, od Benija Golsona i San Ra Arkestra, do Kendi Dalfer i Džoš Stoun. Šaban Bajramović i američki kralj soula Solomon Burk imaće posebne prostorije.

Prema rečima direktora „Nišvila“ Ivana Blagojevića, u toku su tehničke pripreme samog prostora. Sređuju se električne instalacije, uređuje krov, a prikupljaju se i eksponati i ploče koje šalju ljubitelji džeza. Pomoć stiže i od svetskih zvezda.

– Mnogi muzičari poslali su već ploče i fotografije. Iz Amerike je Lari Vučković poslao svoja prva izdanja sa posvetom muzeju, a stupili smo u kontakt sa jednim od najpoznatijih džez muzeja iz Nju Orleansa i oni su potvrdili da će poslati deo nekih svojih duplikata, a možda i dođu na otvaranje. Želja nam je da kupimo i neke ekskluzivne stvari, ukoliko bude novca za to, ali je najvažnije da smo pokrenuli čitavu priču – kaže Blagojević, za „Novosti“.

U LETNJIM mesecima i tokom „Nišvila“ ispred starog turskog hamama, objašnjava naš sagovornik, biće svirke i koncerti, dok će u samom muzeju posetioci tokom cele godine moći da se upoznaju sa istorijom svetskog i domaćeg džeza, da pogledaju fotografije velikana, oprobaju se u sviranju raznih instrumenata, ali i da poslušaju pesme na džuboksu, ili ploče, vrteći pedale starih gramofona.

Muzej će, kaže Blagojević, imati i veliku statuu Šabana Bajramovića, pored koje će stajati džuboks sa kog će se emitovati sve ono što je ovaj niški muzičar godinama stvarao. Svaka prostorija imaće posebnu priču, dok će deo zidova biti izbrendiran slikama sa nastupa na „Nišvilu“.

KAKO muzej nije jeftina investicija, ovaj u Nišu radiće se, pojašnjava Blagojević, korak po korak, da bi rezultat bio muzej poput onih u prapostojbini džeza.

– Nećemo imati novca da ga ove godine u potpunosti završimo, radiće se parcijalno, ali biće to predvorje jednog velikog muzeja kakav zaslužuje i ovaj grad i cela Srbija. U Evropi postoje džez muzeji u sklopu muzeja muzike, ali nemamo saznanja da postoje zasebno. Uputili smo poziv donatorima da pomognu finansijski.

Na jugu Srbije, upozorava naš sagovornik, teško je biti „od nacionalnog interesa“ i objašnjavati koliko je „Nišvil“ jedan od najvećih umetničkih festivala višestrukih formi vezanih kako za džez, tako i za druge vrste umetnosti. Inače, u prostorijama Hamama do pre dve godine nalazila se kafana iz koje su pre četiri godine tokom trajanja „Nišvila“ treštali narodnjaci, zbog čega je direktor festivala dobio oštre kritike kako Nišlija, tako i javnih ličnosti. 

NA 200 KVADRATA

MUZEJ će biti smešten na oko 200 kvadrata. Reč je o prostoru starog turskog hamama u niškoj Tvrđavi.

MINIĆ KENDI DALFER

HALJINA sa prvog nastupa na „Nišvilu“ poznate holandske saksofonistkinje i počasne Nišlijke Kendi Dalfer mogla bi se naći u niškom džez muzeju među eksponatima. Blagojević se nada da će festival prikupiti dovoljno novca kako bi za muzej otkupio i saksofon čuvene Kendi, ali i legendarnog Benija Golsona i drugih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *