УСКОРО НОВИ СИМБОЛ БЕОГРАДА: Српска тробојка на јарболу високом чак стотину метара

USKORO NOVI SIMBOL BEOGRADA: Srpska trobojka na jarbolu visokom čak stotinu metara

7 aprila 2017

05 trobojka_620x0

U čast Srbije, nad Beogradom će se uskoro razviti državna zastava s jarbola visokog više od stotinu metara. Stub gigantske trobojke biće postavljen na ušću Save u Dunav, a zbog njegove visine barjak će biti vidljiv iz gotovo svih delova glavnog grada. Cilj ovog poduhvata je jačanje kulta zastave, a očekuje se da za prestoničkim primerom krenu i ostali gradovi Srbije i regiona.

Inicijativa o postavljanju impozantne zastave u Beogradu prošle godine potekla je od premijera Aleksandra Vučića, koji je od gradskih vlasti zatražio predlog lokacije gde bi mogla da bude postavljena.

Odluka je pala da se monumentalni jarbol s koga će se neprekidno vijoriti državna zastava podigne na novobeogradskom delu ušća Save u Dunav, na sredokraći između tržnog centra „Ušće“ i Malog ratnog ostrva. Na mestu s koga će se zavijoriti znamenje Srbije danas se nalazi baza Rečne flotile Vojske Srbije.

Gradski menadžer Goran Vesić potvrđuje da će se srpska zastava gigantskih razmera uskoro vijoriti nad prestonicom i napominje da će postati još jedan od prepoznatljivih simbola Beograda i Srbije.

– S obzirom na to da je u pitanju veoma ozbiljna građevinska konstrukcija, preduzeće „Energoprojekt“ radi građevinski projekat. Prostor uz desnu dunavsku obalu od Brankovog mosta do Zemunskog keja biće pretvoren u moderan park sa sadržajima koji će privlačiti Beograđane – navodi Vesić. – U njemu će biti uređena i okolina postolja zastave, jer očekujemo da ona postane turistička atrakcija koju će rado posećivati građani Srbije i regiona, kao i gosti iz sveta.

Vesić ističe da je u suštini inicijative namera da se u našem društvu podstakne običaj postavljanja državnih zastava i njihovog poštovanja.

– To bi trebalo da se odnosi na državne institucije, ali i na građane i privatne kompanije. Time se iskazuje poštovanje zastavi kao simbolu tradicije Srbije – ističe sagovornik „Novosti“.

Prostor na kome će biti postavljen impozantni jarbol trebalo bi da preraste u mesto odavanja državnih počasti i ceremonija, posebno na velike nacionalne praznike, kakvi su Sretenje, Dan Vojske Srbije, Dan pobede…

SVETSKI UZORI

POSTAVLJANJE državnih zastava velikih dimenzija na vidnim mestima praksa je koja postoji u mnogim gradovima u svetu. Gotovo svako veće naselje u Meksiku krasi gigantski steg, što je slučaj i u Brazilu, Indiji, Azerbejdžanu… SAD su zemlja sa izuzetnom tradicijom poštovanja znamenja, u kojoj se zastave vijore na svim posećenijim mestima.

Najviši jarbol na svetu s koga se vijori državna zastava podignut je u Džedi u Saudijskoj Arabiji. Postolje je visoko čak 170 metara, a na njemu je istaknut barjak dužine 50 i 33 metra širine.

KOMENTARI3 komentara

  1. Beli Orao says:

    Skinite evropske krpe i stavite Srbske na njeno mesto i odmah ste učinili nešto za pomena vrijedno!!!

  2. Mrko says:

    Glupost živa,kičerica i šund bolje na istom mestu sagradite toliko visok spomenik svim Srbima palim u svim ratovima. Gajimo kult ne zaboravljanja naših palih predaka. A ne da nam sećanje na junake poslednjeg rata cepaju i razvlače kojekakve vucibatine.

  3. gaga says:

    Zastava nije kicerica!Jer moraju ljudi da s enauce da postuju nesto u Srbiji moze svako sve da napada bez posledica!E pa bar tu zastavu nebi trebalo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *