УСКОРО ОДЛУКА О РУСКОМ ЦЕНТРУ У НИШУ! Одлука која ће узбунити ЕУ и САД

USKORO ODLUKA O RUSKOM CENTRU U NIŠU! Odluka koja će uzbuniti EU i SAD

20 jula 2017

Davanje diplomatskog statusa Ruskom centru u Nišu ponovo je aktuelizovano. Mada bi dodeljivanje imuniteta ruskim humanitarcima moglo da ugrozi naš put ka EU, ali i odnos sa SAD, srpski šef diplomatije Ivica Dačić najavljuje da će to pitanje biti tema na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

– Zaista više nije normalno, niti mi je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta za ruske humanitarce. To pitanje će se uskoro naći na dnevnom redu Vlade – rekao je Dačić za „Večernje novosti“.

Već tri godine zvanična Moskva pokušava da zaposlenima u Ruskom centru u Nišu obezbedi diplomatski status. Naime, 2014. godine Srbija je sa ruskom stranom dogovorila predlog sporazuma koji bi i stalnom i privremenom osoblju omogućio imunitet, nepovredivost dokumenata i prepiske…, a isto bi važilo i za prostorije Centra i njegovu imovinu.

Taj sporazum, međutim, do danas nije potpisan, a pre svega zbog oštrog protivljenja EU i SAD, koji smatraju da će Rusija humanitarni centar pretvoriti u špijunsku i vojnu bazu.

U ovom trenutku Srbija je pod velikim pritiskom – Moskve, koja preti da će zatvoriti Centar, i Brisela, koji je nedavno i kroz Rezoluciju o Srbiji u Evropskom parlamentu „izrazio zabrinutost zbog prisustva ruskih vojnih aviona u Nišu“.

Stojanović: Srbija neće učiniti ništa šti bi ugrozilo odnose sa EU

Pod čijim pritiskom će podleći vlasti u Beogradu i kakve bi to posledice moglo da ostavi?

Boban Stojanović, saradnik na FPN, smatra da po pitanju Ruskog centra srpske vlasti neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi naše odnose sa EU.

– U to nemam nikakvu sumnju. Srbija neće dati diplomatski imunitet Rusima u Nišu, a da prethodno ne opipa puls Brisela i uveri se da to neće ostaviti posledice. Prolongiranje potpisivanja sporazuma, koje traje već tri godine, vidim kao traženje rešenja kojim bi bili zadovoljni i Brisel i Moskva. Ako Rusima damo imunitet, uveren sam da ćemo zauzvrat napraviti neki ozbiljan ustupak EU – ocenjuje Stojanović.

Iako se spekulisalo da Brisel i Vašinton insistiraju na zatvaranju Ruskog centra, po izjavama njihovih zvaničnika može se zaključiti da im on mnogo ne smeta sve dok je humanitarnog karaktera. Nedavno je iz Ambasade SAD u Beogradu saopšteno da su posetili Centar u Nišu, ali da tamo nisu videli ništa što bi ukazivalo na potrebu da dobiju diplomatski status.

– Uporni zahtevi za status nepovredivosti osoblja i prostorija Centra samo izazivaju sumnju u dugoročne namere vezane za taj objekat – ukazali su u Ambasadi SAD.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da Zapad ima veliko nepoverenje prema Rusiji, kao i da njihovi zvaničnici smatraju da bi davanje diplomatskog statusa stvorilo eksteritorijalnost.

– Nije važno da li je strah opravdan ili ne. On postoji i to se neće uskoro promeniti – navodi Joksimovićeva.

Ruski stručnjak za Balkan: Nemamo skrivene namere

Sa druge strane, ruski zvaničnici upozoravaju da bez diplomatskog statusa Ruski centar nema mogućnosti za razvoj.

Ekaterina Entina, profesorka Nacionalnog istraživačkog univerziteta „Visoka škola ekonomije“ iz Moskve i stručnjak za Balkan, kaže da postoji tradicija dodeljivanja diplomatskog statusa takvim centrima i kao primer istakla predstavnike Crvenog krsta.

– Ruski centar u Nišu nema skrivene namere. Srbi su sa svih strana okruženi NATO i bilo bi jako teško pretvoriti ga u vojnu bazu. U tehničkom smislu to bi bilo skoro nemoguće. Čak i da želimo, to ne možemo da uradimo bez saglasnosti vlasti u Srbiji, koja je već donela rezoluciju o vojnoj neutralnosti – navodi Entina.

Srbija već trpi posledice zbog odlaganja potpisivanja sporazuma o imunitetu Ruskog centra. Zvanična Moskva je planirala da u periodu od 2012. do 2015. u njega uloži 41 milion dolara, a do sada je potrošeno 20 miliona. Spekuliše se da će se povući iz Niša, kada ostatak novca bude potrošen. Naravno, osim u slučaju da dobiju diplomatski status.

(Blic)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. električar says:

    Nedobijanje diplomatskog statusa za centar u Nišu bilo bi nešto što definitivno ne bi moglo da se objasni srpskom narodu. Vlast na to mora da računa ...

  2. Hrvomor says:

    oćemo ruske vojne baze !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *