USKORO ODLUKA: U Beograd stigao zahtev Haga za Šešelja

USKORO ODLUKA: U Beograd stigao zahtev Haga za Šešelja

25 juna 2014

a_seselj 0431U Ministarstvo pravde stigao zahtev Haškog tribunala da se Vlada Srbije izjasni o garancijama za puštanje lidera SRS Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

Sudsko veće Haškog tribunala juče je zatražilo da se Vlada Srbije izjasni da li bi dala garancije za eventualno puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu. Od Vlade Srbije se traži da u roku od 7 dana odgovori na niz zahteva među kojima je i onaj da li je spremna da osigura kućni pritvor za Šešelja?

Prethodno je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da će zahtev, kada stigne, ući u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i u skladu sa tim biće donete garancije.

Osvrnuvši se na saopštenje iz SRS vlastima u Beogradu da se „ne igraju glavom“ i da ne daju bilo kakve garancije protiv njegove volje, Ljajić je kazao da je davanje garancija upravo glavna tema i u protivnom ne bi bilo ništa sporno, podsećajući da je vlada i do sada automatski davala garancije za sve haške optuženike.

Istakao je i da se prvi put dešava da jedan optuženi odmah kaže da neće poštovati uslove koji postavlja Haški tribunal, „a od nas se traži da poštujemo Ustav i damo te vrste garancije“.

Zahtev koji je iz Haga upućen u Beograd odnosi se i na pitanje spremnost Vlade Srbije da uhapsi Šešelja ukoliko prekrši uslove privremenog puštanja na slobodu, zatim obavezivanje Vlade Srbije da će Šešelju oduzeti pasoš kako bi ga onemogućila da napušta mesto boravka, da će ga sprečiti da stupa u vezu sa svedocima ili žrtvama, kao i da mu za odlaske lekaru obezbediti policijsku pratnju.

Haške sudije očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi, ukoliko odluče da Šešelja privremeno oslobode, da o situaciji na terenu izveštavaju sud svakih 14 dana a momentalno ukoliko Šešelj prekrši uslove privremenog puštanja na slobodu. Od vlade se još očekuje i da Šešelju obezbedi punu sigurnost, kao i da jedan ili više njenih predstavnika bude određeno da ga doprati iz Haga i vrati u pritvor, kada za to dođe vreme.

U isto vreme od vlasti u Holandiji, zemlji domaćinu Haškog tribunala, traži se da i se i ona izjasni o „eventualnom privremenom puštanju na slobodu optuženog“.

Podsetimo, lider Srpske radikalne stranke Šešelj obavestio je Pretresno veće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, ne prihvata nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije.

Vojislav Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Ševeningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.

Završne reči održane su u martu 2012, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine. Šešelj je, medjutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu pristrasnost. Sud je prihvatio Šešeljev zahtev i umesto Harhofa je imenovan sudija Mandiaje Nijang.

Šešelj je početkom godine zatražio da bude oslobodjen ili da sudjenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *