Uskoro počinje obnova rodne kuće Gavrila Principa

Uskoro počinje obnova rodne kuće Gavrila Principa

23 januara 2014

dru-kuca-principa_620x0U selu Obljaj kod Grahova bi uskoro trebalo da počne obnova rodne kuće Gavrila Principa atentatora na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu pre jednog veka.

Načelnik grahovačke opštine Uroš Makić je za banjalučki “Glas Srpske” izjavio da bi ovih dana u Grahovo trebalo da stignu inicijatori projekta radi dogovora o svim detaljima.

“Obnova kuće trebalo bi ubrzo da počne. Idućih dana u Grahovo iz Novog Sada stižu inicijatori projekta kako bismo dogovorili sve detalje”, rekao je Makić dodavši da su inicijatori obnove Principove rodne kuće već kontaktirali sa nadležnima u opštini u povodu izrade idejnog projekta.

Inicijativa za obnovu Principove kuće stigla je prošlog leta iz Novog Sada, od ljudi koji su nekada živeli u Grahovu, a procenjuje se da će koštati oko 30.000 maraka.

Rodna kuća Gavrila Principa u selu Obljaj pored istoimene rečice uništena je u poslednjem ratu u napadu hrvatskih snaga, piše list napominjući da je kuće ostao samo temelj, jer je gornji sprat sagrađen od drveta potpuno izgorio.

Rođaci Gavrila Principa ističu da je obnova kuće uspravljanje spomenika junaku kojeg slavi ne samo srpski rod nego i ostali koji su Austrougarsku smatrali okupatorom i da predstavlja postavljanje kamena temeljca za buduće naraštaje, koji tu treba da nađu svoje utočište.

Grahovčani se nadaju da će kuća biti obnovljena do leta, kada se obeležava 100. godišnjica Sarajevskog atentata, kada je Princip pucao na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda. Ove godine biće obeležen još jedan jubilej – 120 godina od Principovog rođenja.

Gavrilo Mile Princip, rođak Gavrila Principa, rekao je da Sarajevski atentat nije teroristički čin nego način kako “doakati tiraninu koji uništava neku naciju”.

“Monah Kalist lepo kaže da je Gavro to uradio srčano i junački. Trajaću još toliko da svome sinu ukažem put kojim treba da ide uzdignute glave, da se nijednog trena ne stidi svog porekla”, rekao je Gavrilo Mile Princip.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *