Uskoro spomenik Mihajlu Pupinu u Beogradu

Uskoro spomenik Mihajlu Pupinu u Beogradu

9 oktobra 2013

rep-pupin_620x0Jedan od najvećih naučnika sveta i jedan od najzaslužnijih Srba u istoriji Mihajlo Pupin rođen je na 9.okotbar pre 159 godina. Često nepravedno skrajnut, veliki Pupin uskoro će, zahvaljujući akciji Fondacije „Mladen Selak“, Obrazovno-istraživačkog društva koje nosi njegovo, ime i „Večernjih novosti“, dobiti spomenik u Beogradu. Kako i dolikuje, kraj još jednog velikana – Nikole Tesle, ispred zgrade tehničkih fakulteta.

Za ideju o podizanju spomenika već godinama se zalaže i Srpska akademija nauka i umetnosti, a ove godine iza nje je stao i grad Beograd. Izradu biste, rad Miroljuba Stamenkovića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti, finansiraće Fondacija „Mladen Selak“.

– Gradonačelnik i gradski arhitekta su podržali ovu ideju, a na sledećoj sednici gradske Komisije za imenovanje ulica i trgova ona će biti i zvanično usvojena – kaže Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije.

Zasluge Mihajla Pupina u jednoj rečenici opisao je Bil Gejts, osnivač „Majkrosofta“ i jedan od najbogatijih ljudi na svetu:

– Bez njegovog dela ne može se zamisliti informatički sistem Amerike – rekao je jednom prilikom Gejts.

Njegov najpoznatiji doprinos nauci jeste otkriće Pupinovog kalema, izuma koji je omogućio telefoniranje na velikim udaljenostima. Zaslužan je i za desetine patenata koju su ucrtali put za razvoj telefonije, rendgenologije i elektrotehnike.

Za Srbiju, Mihajlo Pupin je mnogo više od velikog naučnika. Istorija ne pamti uspešnijeg lobistu za interese Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ogroman naučni ugled i, još više, značajan politički uticaj, Pupin je iskoristio da ubedi predsednika SAD Vudroa Vilsona da, posle Prvog svetskog rata, ne prizna Londonski ugovor između saveznika i Italije koji je bio protivan interesima tek stvorene Kraljevine SHS. Izborio se i da deo Banata, uključujući i njegov rodni Idvor, umesto Rumuniji, pripadne Srbiji. Pomagao je đacima u Idvoru, u staroj Srbiji i Makedoniji, nagrađivao poljoprivrednike, finansirao kupovinu umetničkih dela za Narodno-istorijsko-umetnički muzej u Beogradu. Ličnim sredstvima garantovao je isporuke hrane Srbiji iz Amerike u vreme Velikog rata i radio na okupljanju dobrovoljaca iz inostranstva. Njegova autobiografija „Od pašnjaka do naučenjaka“ nagraćena je Pulicerovom nagradom.

SA DOKOVA DO DOKTORAT

A Pupin je rođen 9. oktobra 1854. u Idvoru u porodici u kojoj je bilo desetoro dece. Osnovnu školu završio je u Perlezu, a 1872. godine nastavio je školovanje u Pragu. Dve godine kasnije, sa samo nekoliko dolara u džepu iskrcao se na dokovima Amerike gde je godinama radio kao fizički radnik. Paralelno je učio engleski, grčki i latinski jezik. U jesen 1879. godine upisao je studije na Kolumbiji i kasnije nastavio školovanje na Kembridžu. Doktorsku disertaciju odbranio je 1889. godine na Univerzitetu u Berlinu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *