УСКОРО У БИОСКОПИМА ШИРОМ РЕГИОНА: Прича о последњем Србину у Хрватској

USKORO U BIOSKOPIMA ŠIROM REGIONA: Priča o poslednjem Srbinu u Hrvatskoj

17 januara 2019

KOMEDIJA „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine, o futurističkom suživotu Hrvata, Srba i zombija, stiže uskoro i u bioskope širom regiona.

Radnja filma događa se u budućnosti, sedam godina posle bankrota hrvatske države, mada se ne pominje kada je to bilo. Mala grupa bogatih je još bogatija, a siromašni su još siromašniji. I dok se oni bave klasnim razlikama, na svetskom nivou je još veća borba – voda je dragocenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace virus. Ali, zaražena voda Hrvate pretvara u zombije, i ispostaviće se da su na njihove ujede imuni jedino lokalni Srbi…

Film je, još od trenutka kada je „pala“ prva klapa, izazvao užarene medijske polemike u hrvatskoj javnosti, iako ova komedija, kako je objasnio Ličina, nema nacionalne provokacije.

– Pre tri godine, kada sam započeo snimanje, među hrvatskim nacionalistima krenula je priča da je ovo antihrvatski film o razaranju Knina tokom „Oluje“, i da su u središtu priče dva mlada geja, Hrvat i Srbin, koji pokušavaju da pobegnu iz grada. Zato mislim da će „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ svim nacionalistima biti veoma zanimljiv, jedina je šteta što većina njih ne gleda filmove, nego samo na osnovu naslova izmisle svoju priču – izjavio je reditelj poznat po filmskim kritikama, TV serijalima i spotovima, kome je ovo prvi igrani film u karijeri, a potpisuje ga i kao scenarist.

Glavne junake igraju Bojan Navojec, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac…, a epizodni likovi su Slovenci i Bosanci, nemački doktor, italijanska aktivistkinja i američki general.

„Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ nastao je u produkciji hrvatske „Kinorame“ i beogradske kuće „Art i Popkorn“, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmkog centra Srbije.

„ZLONAMERNO“ PISANJE O USTAŠAMA

U VREME medijske hajke na Predraga Ličinu, hrvatski nacionalisti su tvrdili da je njegov otac Đorđe Ličina, nekadašnji novinar zagrebačkog „Vjesnika“, napravio karijeru „zlonamerno“ pišući o ustaškoj emigraciji, o kojoj je objavio i tridesetak romana, i da je sin, sudeći po ovom filmu, nasledio očeva antihrvatska uverenja. Mladi reditelj je odgovorio provokativnim komentarom

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    To je trebalo do bude tragedija, a ne komedija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *