USLOV ZA ULAZAK U EVROPU: Istražiti pozadinu Đinđićevog ubistva

USLOV ZA ULAZAK U EVROPU: Istražiti pozadinu Đinđićevog ubistva

23 januara 2014

DinđićZoranČetiri istaknuta poslanika Evropskog parlamenta upitili su pismo Evropskoj komisiji u kome traže da se tokom pregovora o pridruživanju Srbija uslovi rasvetljavanjem političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića iz marta 2003.

U pismu generalnom direktoru za proširenje EK Kristijanu Donaldsonu šefovi četiri najjačce poslaničke grupe u EP traže da se rasvetljavanje političke pozadine ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u procesu pridruživanja.

„Smatramo da je od suštinskog značaja da se u poziciju EU uvrsti referenca na zločine režima Slobodana Miloševića, a posebno rasvetljavanje političke pozadine Đinđićevog ubistva“, kaže se u pismu koje su potpisali poslanici Aron Dežan, (EPP), Marija Elena Kopa (Socijaldemokrati), Jelko Kacin (Liberali) i Marje Kornelisen (Zeleni).

Pismo, u koje je Tanjug imo uvid, datirano je 21. januara, na dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija-EU, a Donaldson se trenutno nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu.

U isto dokumentu, poslanici izražavaju zabrinutost zbog spekulacija da bi Radomir Markovic, bivši šef Miloševićeve tajne policije, mogao biti pušten na slobodu u zamenu za saradnju sa tužilaštvom.
Potpisnici smatraju da bi ugrađivanje klauzule o rasvetljavanju pozadine atentata na Dinđića i ostalih zločina iz Miloševićevog vremena otklonilo „opasne mane“ u sistemu državne bezbednosti, koji je po njima još povezan sa organizovanim kriminalom, kao i da bi doprinelo nezavisnosti pravosuđa Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *