Успешно завршена војна вежба „Челик 2017“ (ФОТО)

Uspešno završena vojna vežba „Čelik 2017“ (FOTO)

9 maja 2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je uspešno završena vojna vežba „Čelik 2017“ u Nikincima i da su građani mogli da vide da je Srbija potpuno samostalna u odbrani svojih teritorija.

Nikolić je u izjavi novinarima rekao da je to bila ozbiljna i složena vežba i da su naše snage demonstrirale da mogu da odvrate svakog ko bi pomislio da može da nanese neko zlo građanima Srbije.

„Mi u stvari odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nanese neko zlo Srbiji i njenim građanima, ovde ste videli da smo spremni i za odbranu od vojski, terorista, kao i različitih izazova koji su danas u svetu veoma izraženi“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je veoma zadovoljan onim što je video na vežbi, koja je bila, kako je rekao, ozbiljna i koju može da sprovede „samo ozbiljna vojska sa ozbiljnom komandom“.

Nikolić je podsetio da je vežba izvedena na Dan pobede nad fašizmom, na dan koji su i građani Srbije „zaslužili pre toliko godina učestvovanjem u slamanju jednog zla koje je pretilo da uništi čovečanstvo“.

On je dodao da su svi mogli da vide koliko Srbija brine o svojoj bezbednosti, sigurnosti svojih građana, ali i o pripadnicima oružanih snaga koje brinu o građanima Srbije.

„Videli ste proizvodni program kojim retko koja država, osim velikih izvoznica oružja, može da se pohvali“, naveo je Nikolić.

On je dodao da je Srbija razvila vojnu nauku ili sačuvala razvijenu vojnu nauku i samo dodavala nova znanja.

„Videli ste koliko su pripadnici vojske obučeni i spremni. Ako znate da svako od nas svoju zemlju nosi u srcu i dao bi za nju ono što su davali i njegovi očevi i dedovi, onda je apsolutno jasno da ovakvim vežbama koje su veoma ozbiljne i složene, u kojima učestvuju mnogi rodovi, mi u stvari odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nansese neko zlo Srbiji i građanima Srbije“, naglasio je predsednik.

foto N.Fifić

On je dodao da je to bila višenamenska vojna vežba.

Na pitanje da neka od prikazanih naoružanja nisu uvedena tomom njegovog mandata predsednika Nikolić je rekao da sve ima svoj put i da o tome odlučuju Vojnotehnički institut i drugi instituti.

„Ne žalim ni za kakvom slavom da je neko oružje ušlo u naoružanje, meni je samo bitno da Srbija bude zaštićena, a ljudi koji su na vlasti dolaze i odlaze, a Srbija jedina ostaje večita“, dodao je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srbiji i njenoj osposobljenosti da odbrani Srbiju i njen narod i da nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane jer, kako je dodao, „niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru“.

Kako kaže, Republika Srpska je zagledana u Srbiju i pokušava da u delu u kome može da se osposobi za odbranu tih prostora i građana RS, a to je „putem političkih snaga da ih maksimalno osposobimo i sarađujemo sa Srbijom na tim pitanjima“.

foto N.Fifić

Dodik očekuje da će RS u narednom periodu imati određene aranžmane.

„Doskoro je bio aranžman u kome je nama bilo zabranjeno da bilo šta kupujemo, bili smo potpuno poniženi od međunarodnog faktora na prostoru BiH koji je propsiao da naša policija može na 10 pripadnika da ima samo jednu dugu cev. Sada je to promenjeno, pre godinu ili dve, i mi ulazimo ulazimo u to da osposobimo pre svega naše specijalne, posebne jedinice policije i tom pogledu sarđujemo sa Srbijom“, naveo je Dodik.

Na pitanje kako vidi upozorenje Velike Britanije oko napada ISIS-a na RS, on je kazao da to nije isključeno.

„Mi svaki dan živimo sa tim, zna se da iz BiH gotovo 500 pripadnika ISIL-a bilo u Siriji i na drugim ratištima, da je nekoliko desetina njih vraćeno u BiH i niko naivan ne treba da računa da oni sede s mirom i da nemaju neke aspiracije“, naglasio je Dodik.

On je dodao da je srpski narod 9. maja na Dan pobede nad fašizmom bio na pobedničkoj strani.

„Dao je nemerljiv doprinos žrtvama koje su date kako bi se pobedilo to zlo“, naveo je Dodik.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je današnja vežba bila visokorižicna i dao joj visoko ocenu.

On je svima koji su u njoj učestvovali odao priznanje na uspešno završenoj vežbi.

Diković dodaje da je prikazan veliki broj sredstava koje vojska još razvija.

foto N.Fifić

„Pred Vojskom Srbije je bolja budućnost. Srbija je danas zemlja koja je sposobna da se sama brani od bezbednosnih izazova i rizika“, rekao je Diković.

On je izarazio očekivanje da će sve što je danas prikazano za godinu ili dve biti u naoružanju i opremi Vojske Srbije, kao i da će je učiniti jačom, samostalnijom i da će biti u funkciji politike Srbije na međunarodnom planu.

Na vežbi „Čelik 2017“ prikazano je najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, šta proizvodi odbrambena industrija, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije.

Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka vežbe „Čelik 2017“ regionu bila je očuvajmo mir i stabilnost.

Prvi put široj javnosti predstavljeni su raketni sistem „Alas“, najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, raketni sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „Nora“.

VUČIĆ: SRPSKI NAROD BIO NA STRANI SLOBODE, PONOSIM SE TIME

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenjujući da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Premijer je, čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, „koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode“.

Vučić je izjavi za Sputnjik podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.

„Pobedila je velika snaga, ogromna hrabrost i odlučnost. Ako opsada Lenjingrada traje 900 dana, i izdržite bez hrane i vode pod najtežim mogućim uslovima, ako posle pada Smoljenska i posle prodora dole u južnom delu preko Minska i beloruske teritorije vi uspevate da se stabilizujete i napravite veličanstvene pobede u Kursku i Staljingradu, ja mislim da to govori da narod svojom odlučnošću i snagom može mnogo toga da uradi“, rekao je premijer.

Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

„Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske, ali i svih drugih fašista“, podsetio je on.

foto N.Fifić

Premijer je rekao da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenitet.

„Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više – to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode“, rekao je on.

Vučić je ocenio da sve ono što doprinosi boljem shvatanju slobode i onome što deca treba da razumeju kao najveću vrednost jeste nešto što treba da baštinimo na poseban način, kao i da je današnji dan pravi primer za to.

Novinari Sputnjika poklonili su premijeru Georgijevsku lentu – crno-narandžasta lentu koja simboliše hrabrost, viteštvo, vrlinu i pobedu koja se nosi na Dan pobede protiv fašizma.

NIKOLIĆ: SRBIJA IMA IZVANREDNU VOJSKU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, nakon vojne vežbe u Nikincima „Čelik 2017“, da je to bio kompleksan i vrlo dobro organizovan prikaz sposobnosti VS, ali i prilika da se građanima pokaže ko brine o njihovoj bezbednosti, a onima koji bi se možda usudili da Srbiji nanesu neku neprijatnost pokaže da ima čime i može da se brani.

Nikolić je za RTS rekao da u obeležavanju Dana pobede Srbija učestvuje kao zemlja koja je dala veliki doprinos i pružila mnoge žrtve u toj borbi
foto N.Fifić

On je rekao Srbija da se kroz istoriju uvek branila i dodao da je pratio više vežbi VS i da potpuno mirno može da kaže da Srbija ima izvanrednu vojsku.

„Ovo je bila višeslojna vežba…bilo je šest , sedam raznih vrsti zadataka i učestvovanja više rodova vojske…sve je bilo izvanredno organizovano“ zaključio je Nikolić.

PREMIJER SA SLOVENAČKOM MINISTARKOM ODBRANE

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Nikincima, nakon prikaza dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, razgovarao sa ministarkom odbrane Republike Slovenije Andreom Katič o vojno-tehničkoj saradnji dveju zemalja, situaciji u regionu i saradnji u oblasti namenske industrije.

Premijer Vučić je zahvalio na učešću slovenačkih vojnika u sastavu KFOR-a na očuvanju bezbednosti stanovništva na Kosovuu i Metohiji, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.
foto N.Fifić

 On je izrazio spremnost srpske vojske za učešće u misijama pod okriljem EU i UN-a, kao i spremnost za saradnju sa slovenačkom vojnom industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju u oblasti namenske industrije.

„Saradnja naše dve vojske i naša dva ministarstva je više nego dobra“, istakla je ministarka odbrane Slovenije Andrea Katič, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *