УСРЕД БОРБЕ СА РУСИЈОМ, АМЕРИКА ДОБИЛА НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ

USRED BORBE SA RUSIJOM, AMERIKA DOBILA NAJGORE MOGUĆE VESTI

7 juna 2023

SAD su primile najgore vesti u poslednje vreme, pišu kineski politički stručnjaci.

Pre nekoliko dana, ministri trgovine SAD i Kine Jin Raimondo i Vang Ventao sastali su se da razgovaraju o razvoju bilateralne ekonomske saradnje. Počele su spekulacije da su se odnosi Vašingtona i Pekinga zagrejali i da bi sledeći korak mogao biti ulazak Kine u tabor zemalja koje vode antiruske aktivnosti.Takav razgovor se nastavio sve dok Sjedinjene Države nisu dobile najgore vesti u poslednje vreme, smatraju kineski stručnjaci, prenosi Sohu.

„Mnogi su počeli da veruju da se odnosi Kine i SAD poboljšavaju“, rekli su analitičari Sohua.

U Kini su primetili da su Amerikanci počeli radosno da trljaju ruke, uvereni da su uspeli da uljuljkaju budnost Pekinga i da stvore iluziju da se odnosi između dve zemlje mogu obnoviti. Štaviše, mnogi američki analitičari su očekivali da će Vašington uticati na Peking i okrenuti leđa Moskvi. Upravo u trenutku kada su zapadne elite maštale o ranoj pobedi nad Rusijom, stigla je vest koju niko nije očekivao.

Postalo je poznato da je šef kineskog odeljenja za odbranu Li Šangfu odbio zahtev za sastanak, koji je stigao od američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina. Američka strana je želela da održi razgovore u Singapuru u okviru bezbednosnog foruma Šangri-La dijaloga.

Kao rezultat toga, Ostin i Šangfu su i dalje mogli da se sastanu na forumu, ali je njihov dijalog bio toliko kratkotrajan da nije bilo suštinske razmene mišljenja. Vašington je bio prilično obeshrabren ovim rezultatima. Možda mu je ova vest bila najgora u 2023. godini.

„SAD su primile najgore vesti ove godine. To pokazuje da je Kina prozrela američko licemerje“, kažu stručnjaci iz Kine.

Prema mišljenju novinara Sohua, Kina nije nasela na trik Vašingtona, koji je pokušao da umiri Peking pričama o neverovatnim perspektivama zajedničke ekonomske saradnje. Tada je Vašington hteo da odvede razgovor u drugom pravcu i predloži da Peking izda Moskvu.

Međutim, kineska strana je jasno stavila do znanja da je spremna da razgovara o ekonomskoj saradnji, a ne o pitanjima koja su suprotna nacionalnim interesima Kine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Ameriku više ne sluša ni Kurti, a očekuju da ih posluša Kina. Koji su to debili.

 2. milorad5 says:

  kinezi neće krenuti na ruse ali će izmaći dupe u nadi da će ovo dvoje da se urnišu medjusobno i da če oni profitirati iz tog sukoba..ta bedna računica će im doći glave i okinuće totalni uk.rat koji oni ne mogu da prežive..previše ih je da bi mogli da ostanu kao celina u takvom poremećaju koji mogu da prežive samo male izolovane grupe...posledice nuklearnog rata na globalnoj skali su nezamislivo loše za 75% stanovništva na ovoj planeti..a upravo to će se desiti kada kinezi izmaknu dupe i to je ono na šta računaju u USA da če lihvar da proradi u kinezu..ozbiljna greška i jedne i druge strane..oni uuopšte nisu u stanju da shvate koliko su rusi veće kamikaze od samih kamikaza:)jedino što od toga ne prave sake predstave...ovo je definitivno krenulo na lošu stranu i tako će i da se završi...

  • padre says:

   Pored toga, kako se zapad muči, da uništi i Kinu i Rusiju, ti si našao krivca u Kin1! Zar ti nije palo na pamet, da bi Kinezi hteli samo da sarađuju sa celim svetom? A što se tiće Kine i Rusije, oni su kompatibilni i najviše bi priftirati, da sarađuju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *