УСРЕД ЗАГРЕБА НИЧЕ УСТАШKО ГРОБЉЕ: Скандал у Хрватској – сместиће их поред поклане српске деце са Kозаре

USRED ZAGREBA NIČE USTAŠKO GROBLJE: Skandal u Hrvatskoj – smestiće ih pored poklane srpske dece sa Kozare

30 novembra 2021

Na zagrebačkom groblju Mirogoj biće obnovljeno memorijalno ustaško groblje, na kome su sahranjeni i domobrani, odlučio je Odbor za ratne veterane Hrvatskog Sabora, na predlog tri ustaška udruženja. Tako će se, jedni pored drugih, naći kosti gotovo 900 srpske dece ubijene na Kozari i njihove ubice. Nevine žrtve i njihovi dželati.

Za ovu skandaloznu, zastrašujuću odluku glasali su svi članovi Odbora iz HDZ-a, predstavnik Socijaldemokratske partije bio je, navodno, sprečen da dođe, a protiv je glasala samo Katarina Peović iz levo orijentisane „Radničke fronte“.Na njen predlog, iz zaključka je, kaže, makar sklonjen izraz „hrvatska vojska“, kojim se ustaše i domobrani pretvaraju u formaciju koja nije bila kolaboracionistička, a šta će pisati na spomenicima, može samo da se pretpostavi.

U slavu ustaša na Mirogoju

Ona kaže da ovo nije prva odluka kojom neoustašvo skrnavi sećanje na nevine žrtve i antifašističku borbu. Na Mirogoju je već postavljen krst na kome piše „u slavu za dugo sećanje na pripadnike hrvatske vojske“.

Ona kaže da je ovakvo ponašanje HDZ-a očekivano, ali da je problem nastao greškom sadašnjeg predsednika, tadašnjeg premijera Zoran Milanovića, iako od nekoga ko se deklariše kao socijalista to nije očekivala.

– Milanović je 2013. godine omogućio osnivanje poverenstva za održavanje groblja iz Drugog svetskog rata u kome je lično imenovao te članove, između ostalih i udruženje „Hrvatski domobran“. Ja sam tek od prošle godine članica Sabora, postavila sam pitanje kako je moguće da u poverenstvu sedi član udruženja koje je uklanjalo partizanske spomenike i postavilo spomenik sa natpisom „Za hrvatsku vojsku od 1941. do 1945.“ u Karlovcu, koje objavljuje bilten sa slikama Ante Pavelića i drugih ustaša – rekla je ona.

Peovićeva dodaje da ova činjenica ne opravdava HDZ i da situaciju treba sagledati racionalno.

– Opozicije u Hrvatskoj kad je reč o opasnom istorijskom revizionizmu – nema, tu je, nažalost, jedina barijera „Radnička fronta“ i leve stranke koje se stvarno bore za civilizacijaku higijenu – ističe ona.

NDH – vekovna težnja hrvatskog naroda

U obrazloženju odluke o uređenju groblja na čak 3.700 metara kvadratnih, na šta će biti potrošeno 300 hiljada evra, stoji da je NDH izraz vekovne težnje hrvatskog naroda, čak se i citira Franjo Tuđman, koji je, podseća Peovićeva, i dao povod za reviziju istorije.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu za Sputnjik kaže da je pre svega kao čovek zgrožen ovom antiljudskom, anticivilizacijskom odlukom, a zatim i kao istoričar.

– Muzej će obavestiti relevantne institucije u Evropi i svetu, posebno imajući u vidu da se u neposrednoj blizini tog ustaškog groblja, groblja najvećih zlikovaca i zločinaca nalazi i masovna grobnica sa gotovo 900 srpske dece stradale usled posledica zloglasne ofanzive, odnosno nacističko – ustaškog napada na Kozaru i potkozarje 1942. godine. Jedni do drugih naći će se nevine žrtve, nedužna deca i zlikovci koji su na njih nasrnuli, to je zastrašujuće – ističe Ristić.

Brutalni falsifikat istorije

Dodaje da ovo nije samo revizija, već brutalno falsifikovanje istorije, pokazatelj galopirajućeg neoustaštva, u 21. veku javno, na državnom planu se veliča jedna od najmonstruoznijih ideologija koja je proizvela genocid počinjen nad Srbima na terotoriji NDH, holokaust i genocid nad Romima.

– Odluka je zastrašujuća po svojoj simboličkoj i stvarnoj i političkoj poruci. Sa druge strane, ona je i antiustavna, imajući u vidu preambulu Ustava Republike Hrvatske, gde se jasno odbacuje Nezavisna Država Hrvatska. Postavlja se pitanje, kako Sabor može da usvoji taj zaključak, kad je to bila vojska NDH, koju Hrvatska Ustavom snažno odbacuje – ističe Ristić.

Peovićeva dodaje da antifašistička udruženja godinama upozoravaju na ovaj problem, ali ne samo u Hrvatskoj. Njena „Radnička fronta“ samatra da Evropa, ne samo da blagosilja divljanje ustaša i drugih fašista, već i sama u tome učestvuje, da opasni istorijski revizionizam dolazi i iz Evrope.

– Razne rezolucije koje se pojavljuju od 2009. godine idu za tim da se relativizuje nasleđe nacizma i fašizma, odnosno da se oni izjednače sa komunizmom i socijalizmom, da se sve nazove totalitarizmom. Taj narativ isključivo služi da bi se sprovela opasna istorijska revizija u kojoj se zločini fašizma i nacizma relativizuju, a komunizam, ideja boljeg i pravednijeg društva, koja je završila Staljinizmom, ali nije počela, izjednačava sa idejom rasnih zakona, društva čiste arijevske rase u kome se potpuno isključuju manjine – ističe Peovićeva i dodaje da je poslednja takva Rezolucija o važnosti evropskog sećanja, inicirana iz zemalja u kojima možemo detektovati deficit demokratije, Mađarske, Poljske, ali i Hrvatske.

Sve se veruje, radi , ne samo zbog istoriografije, već u pokušaju da se zatre borba za bolje i pravednije društvo, da se samo držimo postojećeg, kapitalističkog, koje je najbolje od svih svetova.

Biće obavešten i Jad Vašem

Dejan Ristić dodaje da će Muzej o ovome pre svih obavestiti Jad Vašem, memorijalnu ustanovu za žrtve holokausta, ali i čitav niz drugih institucija, poput Memorijalnog muzeja holokausta u Sjedinjenim Državama, insitucija u Evropi, ali i IHRA-u.

– To je Međunarodna međudržavna organizacija za obrazovanje, istraživanje i sećanje na holokaust u kojoj su Republika Srbija, ali i Republika Hrvatska punopravni članovi. Hrvatska će 2023. godine i predsedavati tom organizacjom. Ako planira da ga ovim činom najavi, to predsedavanje će očigledno biti veoma problematično – kaže on.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rafmanjinov says:

  Ta genocidna tvorevina uskoro nestaje, samo neka zidaju, ima ko da to preore. Neće se znati ni da su tu ikad bili.

  • Veliki brat says:

   @Rafmanjino Možete nam samo pljunuti pod prozor.

 2. Gagi says:

  OPET se Srbi zbunjuju i sludjuju. Kakvo to civilizovano ponasanje i od koga da ocekujemo,"koje to relevantne institucije u Evropi" ne podrzavaju njihove katolike. KO je i kada u toj Evropi suzu pustio za tu Srpsku decu i KO je svo vreme posle II sv. rata skrivao krvoloke i zlocince. KOME DA SE ZALITE. Ne bi tih zlocina bilo ( ili u manjoj meri) da se narod prikljucio svojoj nacionalnoj odbrani i Vojvodi Djuicu. Ne, narod je krenuo sa podmetnutom katolickom vojskom i "komadantom" koji nije Srbin, da ih on odbrani. Najveca sramota tih "nasih srpskih partizana" je bila bitka sa patriotskom vojskom u Srbiji koja je cuvala i branila svoj narod. Danas "drugovi partizani" sva ta mudrost i pamet stize na naplatu, doduse, bas vas briga za sve to, vi i dalje sluzite Srpskom neprijatelju i time se hvalite. Izjaviti danas da je neko voleo tita i da je komunista, ravno je arhi-veleizdaji Srpskog naroda. Iluzorno je pomisliti da ce neko u ovoj drzavi, sa nesto minimalno promenjenom marsovsko-komunistickom logikom, snazno insistirati za spas i cast nase upokojene dece. Proci ce to kao sto je i sve do sada proslo, nekim "snaznim" saopstenjem i velikim "gadjenjem" na takvo Evropsko ponasanje. Pored toga, klasteri nam predstoje a Evropu nije zgodno zbog toga ljutiti. Kako lepo barabe smestise Srbe u zivotnu misolovku, sve zbog naivnosti i straha, kao da nismo oguglali od tih strahova posle toliko ratova. Danas su nam namestili drugacije i stalne strahove, to su strahovi za racune, egzistenciju, bolesti kojih je svakim danom sve vise, od bankovnih minusa, strah od nedostatka opijata..... Nemojte se plasiti Srbi nikoga, narocito "svoga".

  • Veliki brat says:

   @Gagi Ta "patriotska vojska" u Srbiji nije čuvala narod, već ga je ubijala.

 3. Gardista says:

  Molim Srpsku drzavu da preduzme nesto po ovom pitanju, inace ce ustase jos i biti posthumno ordenom nagradjeni. Prebaciti decu na sigurno ako ne odustanu od nebuloza...a nama u Bg ni mural Ratku Mladicu da opstane...prodana drzavo.

 4. Ivke says:

  Majmuni ustaski .. bice jebani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *