УСРЕД ЗАГРЕБА НИЧЕ УСТАШKО ГРОБЉЕ: Скандал у Хрватској – сместиће их поред поклане српске деце са Kозаре

УСРЕД ЗАГРЕБА НИЧЕ УСТАШKО ГРОБЉЕ: Скандал у Хрватској – сместиће их поред поклане српске деце са Kозаре

30 новембра 2021

На загребачком гробљу Мирогој биће обновљено меморијално усташко гробље, на коме су сахрањени и домобрани, одлучио је Одбор за ратне ветеране Хрватског Сабора, на предлог три усташка удружења. Тако ће се, једни поред других, наћи кости готово 900 српске деце убијене на Kозари и њихове убице. Невине жртве и њихови џелати.

За ову скандалозну, застрашујућу одлуку гласали су сви чланови Одбора из ХДЗ-а, представник Социјалдемократске партије био је, наводно, спречен да дође, а против је гласала само Kатарина Пеовић из лево оријентисане „Радничке фронте“.На њен предлог, из закључка је, каже, макар склоњен израз „хрватска војска“, којим се усташе и домобрани претварају у формацију која није била колаборационистичка, а шта ће писати на споменицима, може само да се претпостави.

У славу усташа на Мирогоју

Она каже да ово није прва одлука којом неоусташво скрнави сећање на невине жртве и антифашистичку борбу. На Мирогоју је већ постављен крст на коме пише „у славу за дуго сећање на припаднике хрватске војске“.

Она каже да је овакво понашање ХДЗ-а очекивано, али да је проблем настао грешком садашњег председника, тадашњег премијера Зоран Милановића, иако од некога ко се декларише као социјалиста то није очекивала.

– Милановић је 2013. године омогућио оснивање поверенства за одржавање гробља из Другог светског рата у коме је лично именовао те чланове, између осталих и удружење „Хрватски домобран“. Ја сам тек од прошле године чланица Сабора, поставила сам питање како је могуће да у поверенству седи члан удружења које је уклањало партизанске споменике и поставило споменик са натписом „За хрватску војску од 1941. до 1945.“ у Kарловцу, које објављује билтен са сликама Анте Павелића и других усташа – рекла је она.

Пеовићева додаје да ова чињеница не оправдава ХДЗ и да ситуацију треба сагледати рационално.

– Опозиције у Хрватској кад је реч о опасном историјском ревизионизму – нема, ту је, нажалост, једина баријера „Радничка фронта“ и леве странке које се стварно боре за цивилизацијаку хигијену – истиче она.

НДХ – вековна тежња хрватског народа

У образложењу одлуке о уређењу гробља на чак 3.700 метара квадратних, на шта ц́е бити потрошено 300 хиљада евра, стоји да је НДХ израз вековне тежње хрватског народа, чак се и цитира Фрањо Туђман, који је, подсец́а Пеовиц́ева, и дао повод за ревизију историје.

Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида у Београду за Спутњик каже да је пре свега као човек згрожен овом антиљудском, антицивилизацијском одлуком, а затим и као историчар.

– Музеј ће обавестити релевантне институције у Европи и свету, посебно имајући у виду да се у непосредној близини тог усташког гробља, гробља највећих зликоваца и злочинаца налази и масовна гробница са готово 900 српске деце страдале услед последица злогласне офанзиве, односно нацистичко – усташког напада на Kозару и поткозарје 1942. године. Једни до других наћи ће се невине жртве, недужна деца и зликовци који су на њих насрнули, то је застрашујуће – истиче Ристић.

Брутални фалсификат историје

Додаје да ово није само ревизија, већ брутално фалсификовање историје, показатељ галопирајућег неоусташтва, у 21. веку јавно, на државном плану се велича једна од најмонструознијих идеологија која је произвела геноцид почињен над Србима на тероторији НДХ, холокауст и геноцид над Ромима.

– Одлука је застрашујућа по својој симболичкој и стварној и политичкој поруци. Са друге стране, она је и антиуставна, имајући у виду преамбулу Устава Републике Хрватске, где се јасно одбацује Независна Држава Хрватска. Поставља се питање, како Сабор може да усвоји тај закључак, кад је то била војска НДХ, коју Хрватска Уставом снажно одбацује – истиче Ристић.

Пеовићева додаје да антифашистичка удружења годинама упозоравају на овај проблем, али не само у Хрватској. Њена „Радничка фронта“ саматра да Европа, не само да благосиља дивљање усташа и других фашиста, већ и сама у томе учествује, да опасни историјски ревизионизам долази и из Европе.

– Разне резолуције које се појављују од 2009. године иду за тим да се релативизује наслеђе нацизма и фашизма, односно да се они изједначе са комунизмом и социјализмом, да се све назове тоталитаризмом. Тај наратив искључиво служи да би се спровела опасна историјска ревизија у којој се злочини фашизма и нацизма релативизују, а комунизам, идеја бољег и праведнијег друштва, која је завршила Стаљинизмом, али није почела, изједначава са идејом расних закона, друштва чисте аријевске расе у коме се потпуно искључују мањине – истиче Пеовићева и додаје да је последња таква Резолуција о важности европског сећања, иницирана из земаља у којима можемо детектовати дефицит демократије, Мађарске, Пољске, али и Хрватске.

Све се верује, ради , не само због историографије, већ у покушају да се затре борба за боље и праведније друштво, да се само држимо постојећег, капиталистичког, које је најбоље од свих светова.

Биц́е обавештен и Јад Вашем

Дејан Ристић додаје да ће Музеј о овоме пре свих обавестити Јад Вашем, меморијалну установу за жртве холокауста, али и читав низ других институција, попут Меморијалног музеја холокауста у Сједињеним Државама, инситуција у Европи, али и ИХРА-у.

– То је Међународна међудржавна организација за образовање, истраживање и сећање на холокауст у којој су Република Србија, али и Република Хрватска пуноправни чланови. Хрватска ће 2023. године и председавати том организацјом. Ако планира да га овим чином најави, то председавање ће очигледно бити веома проблематично – каже он.

KOMENTARI6 коментара

 1. Rafmanjinov says:

  Та геноцидна творевина ускоро нестаје, само нека зидају, има ко да то преоре. Неће се знати ни да су ту икад били.

  • Veliki brat says:

   @Rafmanjino Možete nam samo pljunuti pod prozor.

 2. Gagi says:

  OPET se Srbi zbunjuju i sludjuju. Kakvo to civilizovano ponasanje i od koga da ocekujemo,"koje to relevantne institucije u Evropi" ne podrzavaju njihove katolike. KO je i kada u toj Evropi suzu pustio za tu Srpsku decu i KO je svo vreme posle II sv. rata skrivao krvoloke i zlocince. KOME DA SE ZALITE. Ne bi tih zlocina bilo ( ili u manjoj meri) da se narod prikljucio svojoj nacionalnoj odbrani i Vojvodi Djuicu. Ne, narod je krenuo sa podmetnutom katolickom vojskom i "komadantom" koji nije Srbin, da ih on odbrani. Najveca sramota tih "nasih srpskih partizana" je bila bitka sa patriotskom vojskom u Srbiji koja je cuvala i branila svoj narod. Danas "drugovi partizani" sva ta mudrost i pamet stize na naplatu, doduse, bas vas briga za sve to, vi i dalje sluzite Srpskom neprijatelju i time se hvalite. Izjaviti danas da je neko voleo tita i da je komunista, ravno je arhi-veleizdaji Srpskog naroda. Iluzorno je pomisliti da ce neko u ovoj drzavi, sa nesto minimalno promenjenom marsovsko-komunistickom logikom, snazno insistirati za spas i cast nase upokojene dece. Proci ce to kao sto je i sve do sada proslo, nekim "snaznim" saopstenjem i velikim "gadjenjem" na takvo Evropsko ponasanje. Pored toga, klasteri nam predstoje a Evropu nije zgodno zbog toga ljutiti. Kako lepo barabe smestise Srbe u zivotnu misolovku, sve zbog naivnosti i straha, kao da nismo oguglali od tih strahova posle toliko ratova. Danas su nam namestili drugacije i stalne strahove, to su strahovi za racune, egzistenciju, bolesti kojih je svakim danom sve vise, od bankovnih minusa, strah od nedostatka opijata..... Nemojte se plasiti Srbi nikoga, narocito "svoga".

  • Veliki brat says:

   @Gagi Ta "patriotska vojska" u Srbiji nije čuvala narod, već ga je ubijala.

 3. Gardista says:

  Molim Srpsku drzavu da preduzme nesto po ovom pitanju, inace ce ustase jos i biti posthumno ordenom nagradjeni. Prebaciti decu na sigurno ako ne odustanu od nebuloza...a nama u Bg ni mural Ratku Mladicu da opstane...prodana drzavo.

 4. Ivke says:

  Majmuni ustaski .. bice jebani

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u