УСТАНАК СЕ ШИРИ – СВЕТ СТРАХУЈЕ: Нова ИНТИФАДА и рат све ближе!

УСТАНАК СЕ ШИРИ – СВЕТ СТРАХУЈЕ: Нова ИНТИФАДА и рат све ближе!

9 децембра 2017

Пре 30 година, 9. децембра 1987. избила је интифада, палестински народни устанак који је на палестинским подручјима буктао наредних шест година.

Устанак је трајао све до потписивања споразума из Осла и међусобног признања Израела и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО).

Интифада је почела у избегличком кампу Џабалија у Појасу Газе, дан након што се камион израелске војске сударио са палестинским цивилним аутомобилом у којем су погинула четворица палестинских радника.

На сахрани жртава 9. децембра дошло је до првих насилних сукоба палестинских демонстраната и војске. Ускоро је букнуло у још осам избегличких кампова у Гази и интифада, “рат камењем“, проширила се окупираним подручјима као пожар.

Интифада је била израз нагомилане фрустрације двадесетдвогодишњом окупацијом палестинских подручја и политиком “челичне руке“ према било каквом палестинском отпору који је наметнуо тадашњи министар одбране Јицак Рабин.

Изненађен размерама устанка, Рабин је прво наредио да се палестинским демонстрантима “поломе кости“, али је касније признао да нема војног решења за побуну, преноси “Јутарњи лист“.

Израелски војници, који нису били припремљени за спровођење полицијских задатака, на палестинско камење и запаљиве боце одговоили су бојим оружјем.

Први пут у 40 година арапско-израелског сукоба, Палестинци на Западној обали и у Појасу Газе, њих милион и по, били су у рату с Израелом.

Улице су постале бојишта младим “шабабима“, младићима од 10 до 25 година који су се борили кампењем.

Масновни устанак изненадио је чак и лидерство ПЛО, тада смештено у Тунису.

У септембру 1993. Израел и ПЛО потписали су споразум у Ослу који су руковањем запечатили палестински вођа Јасер Арафат и Јицак Рабин који је у међувремену постао премијер. Непријатељства су престала с обе стране.

У шест година интифаде убијено је око 1.600 Палестинаца, а готово их је четвртина била млађа од 16 година и око 300 Израелаца.

Кроз израелске затворе у том раздобљу прошло је између 120 и 140 хиљада Палестинаца.

Током прве интифаде настала је данас свима позната група Хамас која није пристала на споразуме из Осла. Противника мировног процеса било је и на другој страни па је тако један јеврејски активиста убио Рабина 1994. године.

У сепрембру 2000. контроверзна посета вође израелске деснице Ариела Шарона Брду храма у источном Јерусалиму подстакао је другу палестинску интифаду која је трајала наредних пет година. У њој је погинуло око 3.000 Палестинаца и 1.000 Израелаца.

Након што је амерички председник Доналд Трамп признао Јерусалим као главни град Израела, свет страхује да би то могао да буде повод за трећи палестински устанак.

KOMENTARI3 коментара

  1. Aleksandar says:

    Свет, велите, страхује. А Израел, да ли Израел страхује? Ја не бих рекао.

  2. goran says:

    Иѕраел и жели устанак како би имао изговор за нови масакр. Надмашили су и Хитлера.

  3. goran says:

    This decision benefits no one, except Israeli hardliners. There should no longer be any questions in anyone’s mind about who owns Trump. I can’t help but think about the timing of this. Zion’s plan to overthrow Syria and Iraq by using terrorist hordes recently failed. Then, Israel was the only nation to support a Kurdish referendum that was designed to cause chaos throughout the region, and that failed too. Now they’re hoping Trump’s decision to recognize Jerusalem as Israel’s capital will create chaos, which Israel will use as a pretext to further enforce their tyrannical order. “Ordo Ab Chao.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u