УСТАНАК: Шпанци се буне против НАТО (ВИДЕО)

USTANAK: Španci se bune protiv NATO (VIDEO)

25 oktobra 2015

845g5g5zU Madridu je juče došlo do protesta protiv NATO alijanse, a reč je o organizaciji „Globalna platforma protiv ratova“ i nekoliko drugih organizacija koje zastupaju stav da Španija ne treba da bude članica NATO alijanse.

Oni protestuju protiv izgradnje vojnih baza na teritoriji Španije, a povod je aerodrom Torehon na kojem se gradi baza NATO alijanse na 10 hiljada kvadratnih metara.

„Stop NATO“, „Imperijalizam je terorizam“, „Nećemo baze“, neki su od transparenata i pokliča koji su se mogli čuti na protestu koji je okupio više stotina ljudi. Oni su održali marš dug 18 kilometara, od aerodroma Torehon do centra Madrida.

Anti-NATO i antiglobalistička raspoloženja su u porastu u Evropi, a o tome svedoči popularnost desno orijentisanih stranaka, pa između ostalog i popularnost britanca Džeremija Korbina koji je postao prvi čovek Laburističke partije, a koji zvanično deklariše kao tačku svog političkog programa izlazak Velike Britanije iz NATO alijanse.

U Španiji postoje trenutno dve vojne baze NATO alijanse i u bazama su stalno prisutni pripadnici vojske SAD-a. Reč je o avio-bazi Moron kod Sevilje i morskoj stanici Rota na jugozapadnoj obali Španije.

„Globalna platforma protiv ratova“ je istakla fakt da je od 1982. godine, od kako je Španija članica NATO alijanse, do današnjih dana u operacijama NATO alijanse učestvovalo preko 140 hiljada Španaca.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *