УСТАША У СРБИЈИ: Марио Врсеља је проусташки тајни агент

USTAŠA U SRBIJI: Mario Vrselja je proustaški tajni agent

4 juna 2015

unnamed-1-620x33056Vrselja je između ostalog, bio na čelu delegacije mitrovačkih članova DSHV-a koji su posetili centralu ustaške HČSP u Zagrebu, sa čijim članovima se kao čelnik omladine DSHV-a sastao i prilikom obeležavanja 23 godine od stvaranja omladine ništa manje ustaške HDZ, (takođe u Zagrebu). Upoznavajući druge sa navodno teškim stanjem u kojem se Hrvati u Srbiji nalaze, „edukujući“ mlade Hrvate i „boreći se za prava Hrvata“ pogotovo u ustašiji dragocenom Sremu, Vrselja je, zahvaljujući propustima nadležnih, izrastao u pravu uzdanicu svoje političke partije: HDZ-a, HČSP-a, DSHV-a, sve do Nacionalnog veća kojeg iz svog džepa plaća Republika Srbija.

Prvog juna, u Velikoj dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu, organizovana je promocija četvrtog po redu pro-ustaškog, velikohrvatskog i neonacističkog časopisa „Obnova“ (http://www.dnevno.hr/zagreb/u-punoj-dvorani-mh-predstavljen-4-broj-casopisa-obnova-foto-805835). Tema ovog broja lista čiji su inicijalni osnivači hrvatski studenti (posebno oni sa prava i pro-ustaških „Hrvatskih studija“ koje je svojevremeno utemeljio Franjo Tuđman), bili su Hrvati van Hrvatske. Kao i obično, predstavljanje jednog ovakvog lista u Hrvatskoj okupilo je veliki broj vrlo zanimljivih pojedinaca (Nino Raspudić, desničarski kolumnista, Karlo Starčević iz neoustaškog Hrvatskog nacionalnog veća…), među kojima se kao poseban gost našao i javnosti, verujemo, malo poznati Mario Vrselja (https://www.facebook.com/obnova.casopis/photos/pb.1496955677190618.-2207520000.1433324328./1648718168681034/?type=1&theater), rodom iz Sremske Mitrovice, inače član Veća Demokratskog Saveza Hrvata Vojvodine (gde će, ako je verovati veb prezentaciji DSHV-a sedeti do 2016. godine sa još nekolicinom svojih sugrađana Mitrovčana: Damirom Pismestrovićem, Zlatkom Načevim, koji je i član Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji i Edijem Tajmom).

Pored toga, Vrselja (rođen 1986. godine) predsednik je Povereništva mladih u Hrvatskom nacionalnom veću u Srbiji, jedan od najistaknutijih predstavnika mladih DSHV-a, osnivač i predsednik Udruženja „Kro-eduka“ (koje za zadatak ima konstantnu edukaciju mladih Hrvata, sa ciljem njihovog aktivnijeg uključivanja u politički život sredina u kojima žive) i drugo.

Uzdanica

Mitrovačkoj javnosti, Vrselja koji je 2009. godine završio studije istorije u Novom Sadu (gde je 2005. godine učestvovao u incidentu koji je izazvao „Nacionalni stroj“, ali je volšebno iz čitave stvari bio sklonjen i zaštićen iako se mogao videti na snimcima: https://www.youtube.com/watch?v=t7YOxzTQx3A), a kasnije i „Školu nove politike“, MIP-a Norveške, Fondacije „Rokfeler“ (http://facebookreporter.org/2015/05/28/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%9B-%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%9B%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/) i „Inicijative za ljudska prava“ (http://www.dshv.rs/vodstvo/vijece/), postao je poznat polovinom 2011. godine, kada je preko svoje „Kro-eduke“, različitih NVO i političkih partija (među kojima i „desničarski“ SPO), krenuo u sakupljanje potpisa za REKOM (sa ciljm da otkrije istinu o „mukama“ koje su Hrvati Vojvodine navodno doživeli devedesetih godina -http://www.hrvatskarijec.rs/vest/341/Cro-educa-i-Mladez-DSHV-a-prikupljaju-potpise-za-REKOM:-Pocetak-konacnog-utvrdjivanja-istine/), dok je šira javnost za ovog crnokošuljaša u beloj košulji saznala iste godine, nekoliko meseci kasnije, kada je u Sremskoj Mitrovici bio domaćin Franu Čirku, prvom čoveku omladine ustaške Hrvatske čiste stranke prava koga je tada mitrovačka ustašija dočekala i ispratila sa Tompsonovom „domoljubnom glazbom“ (http://www.srb-akcija.org/komentar/1854/frankovacki-kukolj-u-srb-zitu/).

Kako tada mitrovačka javnost (a ovom prilikom treba spomenuti i to da je u tom momentu DSHV bio deo vladajuće većine, kojoj je pripadala i „nacionalna“ DSS) nije pravilno reagovala, to ne treba da čudi što je ovaj „borac za ljudska prava“, crnokošuljaš u beloj košulji i u narednom periodu, sve do prvojunske posete univerzitetskoj ustašiji u Zagrebu nastavio da održava veze sa onima kojima su Jasenovac, odlazak na komemoraciju u Blajburg i veličanje proterivanja Srba iz Krajine najbolji dokaz samosvesti.

Vrselja je između ostalog, bio na čelu delegacije mitrovačkih članova DSHV-a koji su posetili centralu ustaške HČSP (primera radi: http://hcsp.hr/povijest-stranke-10-travnja-dan-hrvatske-drzavnosti) u Zagrebu (http://www.politika.hr/component/content/article/98-stranaki-ivot-g-ostale-stranke/4413-mladei-hsp-a-i-dshv-a-se-sastale-u-zagrebu), sa čijim članovima se kao čelnik omladine DSHV-a sastao i prilikom obeležavanja 23 godine od stvaranja omladine ništa manje ustaške HDZ, (takođe u Zagrebu – http://www.dshv.rs/glas-ravnice/glas-ravnice-broj-169/).

Upoznavajući druge sa navodno teškim stanjem u kojem se Hrvati u Srbiji nalaze, „edukujući“ mlade Hrvate, vodeći ih sa svojim mitrovačkim saborcima da „upoznaju domovinu“ (http://www.hnv.org.rs/aktualnosti.php?op=vise&pid=1254) i „boreći se za prava Hrvata“ pogotovo u ustašiji dragocenom Sremu, Vrselja je, zahvaljujući propustima nadležnih, izrastao u pravu uzdanicu svoje političke partije: HDZ-a, HČSP-a, DSHV-a, sve do Nacionalnog veća kojeg iz svog džepa plaća Republika Srbija, gde zapravo i počinje naš problem.

unnamed 3243243

Obnova i obnovitelji

Udruženje „Obnova“, nastalo je pre gotovo četiri godine, kao realizacija studenske ideje da se, kako se na veb prezentaciji istog navodi, hrvatska omladina edukuje, poveže sa pojedincima, organizacijama i političkim pokretima sličnog (dakle neonacističkog) usmerenja u Hrvatskoj, dijaspori i Evropi (http://obnova.com.hr/) kako bi, eventualno prerasla u misleću grupu koja bi političkim činiocima u Hrvatskoj (u skladu sa svojim pro-ustaškim ideološkim usmerenjem) „preporučivala“ rešenja na polju kulturne, ekonomske, spoljašnje i unutrašnje politike.

Do sada, „Obnova“ je izdala četiri broja svog časopisa, a u njima su svoje priloge davali razni ekstremo-desničarski hrvatski mislioci (kao što je Tomislav Sunić koji je u članku u prvom broju časopisa posvećenom kulturnoj hegemoniji branio i hvalio ustaškog „glazbenika“ Marka Perkovića Tompsona), bivši visoki službenici neo-ustaške Tuđmanove Hrvatske (među kojima je i Franjin Gebels, Hrvoje Hitrec), Mario Grčević koji u drugom broju posvećenom identitetu negira postojanje srpskog jezika zapadno od Drine i istočno od Morave i drugi, a ne nedostaju i autorski tekstovi članova Udruženja, redakcije i dopisnika, među kojima prednjače ustaški omladinci Marko Paradžik (urednik), Leo Marić (održava stalne veze sa mađarskim Jobikom i Pokretom 64 županije, te bugarskim neonacističkim i velikodržavnim partijama i pokretima, kao što su VMRO i Bugarski Nacionalni Savez u čijim je neonacističkim marševima aktivno učestvovao skupa sa Franom Čirkom i drugim njima sličnim „bojovnicima“) koji iz rodnih Vinkovaca često dolazi u posetu DSHV-ovcima i velikomađarskim šovinistima u Srbiji i drugi, na razne načine povezani sa različitim ustaškim pravaškim strančicama.

Takođe, časopis u par navrata ustaje protiv Srpstva u Vojvodini, negira zločine počinjene u Oluji, a posebno se suprotstavlja idejama multikulturalizma, gej pravima, ćiriličnim tablama u Vukovaru i drugim tekovinama savremene demokratije, što bi, ako ne desničarima sa kojima sarađuje, jednom branitelju ljudskih prava, za šta se Vrselja izdaje, morao biti dovoljan znak da se obnovitelja i njihove „udruge“ kloni.

Ako već do tog Vrselja ne može da dođe sam, ne bi bilo loše još jednom ga setiti na tekst „Pogubnost nacionalizma“ koji je upravo njegov DSHV objavio na svom veb portalu (http://www.dshv.rs/glas-ravnice/glas-ravnice-broj-169/) a u kojem srpski Hrvati u Norčevom Gospiću traže za sebe upravo ono što njihova perjanica i „borac protiv barijera“ sa stotinu lica iz Sremske Mitrovice i njegovi kompanjoni ni ne misle da daju Srbima u matičnoj im Hrvatskoj.

Kuda dalje?

O tome neka odlučuje onaj ko je za to zadužen. Kratkim predstavljanjem lika i dela jednog od mnogobrojnih „boraca za ljudska prava“ iz redova DSHV-a (za ostale Vrseljine aktivnosti, među kojima je i redovna poseta Blajburgu još uvek nemamo opipljivih dokaza), mi smo svoj novinarski posao obavili.

Ono što ostaje kao gorak ukus nije podatak da se Vrselja ne libi ustašovanja (u krajnjem on kao hrvatski nacionalista i šovinista na to ima puno pravo), nego činjenica da se ovde radi o samo još jednom u nizu „humanitaraca“ koji žele da isprave „srpske greške“ i kazne „srpske zločince“, a koji platu dobijaju iz budžeta države za koju on i njegovi kompanjoni misle da granicu ima na Savi, Dunavu, Drini, Limu, Ibru i Moravi…

(Vid Ognjenović, Vaseljenska)

KOMENTARI10 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Sve dok sinovi i unuci udbaških generala vode naše srpske zemlje sigurnim putem ka propasti i ambisu, dotle će i postojati ovakve zmije u njedrima, i nekažnjeno će bljuvati svoj otrov po vaskolikom srpstvu! Gdje su sada naše ,,patriote", da podignu svoj glas , i ovog ustašu pošalju tamo gdje mu je i mjesto?

 2. Steva says:

  Treba sve hrvate proterati iz Srbije isto onako kao sto su oni proterali Srbe iz hrvacke,to se mora izvrsiti kad tad,mada je to trebalo onog istog dana,kada su srbi proterani ali nikad nije kasno.

 3. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  AKO VEĆ SVI ZNAJU DA JE OVAJ PEDER OKORELI USTAŠA, ILI OBRATNO, ZAŠTO GA VEĆ DAVNIH DANA NEKO NIJE NAFILOVAO OL@@@@O@VOM? ALI, KAO ŠTO REČE PREDHODNIK, NIKAD NIJE KASNO. MENE RADUJE JEDINO TO ŠTO MEĐU SRBIMA STASAVA JEDNA NOVA GENERACIJA MLADIH ULTRA NACIONALISTA KOJI NE PRAŠTAJU, I NEMAJU MILOSTI PREMA NAŠIM STARIM NEPRIATELJIMA, I ŠTO IM JE OSVETA CILJ I ZADOVOLJSTVO.

 4. Za Srbiju says:

  Dobro je da ste objavili fotografije.

 5. Nedo says:

  Ljudi dok su nam na vlasti i na vodecim mestima u sluzbama komunisti, odnosno deca i unuci komunistickuh zlocinaca Srbiji ce biti svaki dan gore! USTANAK

 6. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  USTANAK? A KO ĆE DA .........ETO, HTEDOH DA PITAM, KO ĆE TI POVEDE USTANAK, ALI BIH SAMOJ SEBI SKOČILA U STOMAK, POŠTO UPORNO TVRDIM DA MI SRBI NISMO OVCE I DA NAM NE TREBA OVAN PREDVODNIK, VEĆ DA SMO DOVOLJNO SVESNI DA SAMI UZMEMO STVAR U SVOJE RUKE. USTANAK, NEGO ŠTA! REVOLUCIJA, ŠTA VIŠE. A PRVI NA UDARU EGZ@@@@EKUCIJE TREBA DA BUDU DOMAĆI IZDAJNICI SVIH BOJA, PREMA KOJIMA NE TREBA IMATI MILOSTI. USPUT ( A UZ PUT ) NADAM SE DA ĆE MU SE POKVARITI AEROPLAN NA POVRATKU IZ AMERIKE, I TO NA PO PUTA..............

 7. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Inače, u subotu, 6. juna, sveti otac Papak Franja dolazi u muslimansko sahrayewo, poznatije kao Europski Teheran, da na Koševu održi Misu i uhvati Kolidu Grabar Penisović za sisu, što će biti opetovani znak da Sveta Stolica ( izuzetne tvrdođe ) pruža potporu katolicima u federalnom rezervatu, kojih je od negdašnjih 800 tisuća ostanulo jedva 400 hiljada. Kako se to ipak dešava u nekoj kobajagi,ali ipak susjednoj zemlji, Srbi u Republici Srpskoj imaju drugu temu za razmišljanje: KOJE SVE ČETNIČKE I VELIKOSRPSKE PJESME ODABRATI U SMISLU DOBRODOŠLICE POTURICAMA KAD ZA PAR NEDELJA NAGRNU U SILVER SITI I POTOČARE, DA ODIGRAJU JOŠ JEDNOM, PREDSTAVU ZA CNN, U KOJOJ ĆE PONUKANI TUŽNOM SUDBINOM RAHMETLI MUJICE SLINITI PRED KAMERAMA, DOK IM SE NIZ LICA BUDU SLIVALE SUZE, KO GOVNA NIZ KONJSKU GUZICU.

 8. gladijator svjatoslav says:

  indjija je puna matorih usaša koje je josip broz tito sakrio u srbiju pod lažnim indetitetom.ako se srbkinja uda za lažnog hrvata jer pravi persijski hrvati su posle krbavske bitke nestali ovi su ime hrvat dobili 1909.g. njeno dete će biti lažni hrvat,ako se srbin oženi hrvaticom njegovo dete će biti hrvat.tako se osvaja teritorija srbije.ovde u indjiji je srbin rabata posle 1945.g. ivici ladišiću lažnom hrvatu koji je bio na blajburgu i tamo zarobljen pa doveden u indjiu na streljanje svedočenjem spasio život.zašto.

 9. gladijator svjatoslav says:

  miladin nikolin poreklom šiptar za vreme drugog svetskog rata bio ustaša U GOLUBINCIMA imao je silovanje žena ga poznala po fleki na licu.njegov sin pravi penzije ime mu je čedomir nikolin.cela indjia zna sa čim se on bavi čak je neke indjinčane zavrnuo za hiljade evra ali ga ni ko nehapsi zaštićen je kao beli medved da li zato što mu je tata bio ustaša.ovo nije teško utvrditi to zna cela indjia.on ima penziju 30.godina iako je radio samo nekoliko godina.da li je ovo ndh ili srbija.

 10. Paštrović says:

  Daj ne prdokacite. Sva Srbija viri iz ustaškog prkna, a vi mi tu... Crnoj Gori se otud i ne izilazi, hehe...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *