USTAŠKA DIVLJANJA U HRVATSKOJ: „Srbe na vrbe“ na pravoslavnoj crkvi

USTAŠKA DIVLJANJA U HRVATSKOJ: „Srbe na vrbe“ na pravoslavnoj crkvi

3 septembra 2013

Grafit-Srbe-na-vrbeUstaško divljanje zbog postavljanja tabli sa ćiriličnim natpisima u Vukovaru pretrpeo je juče i Dubrovnik.

Za neverovati je da su išarane i zidine starog grada koji je pod zaštitom Uneskoa, dok je na zidu ograde pravoslavne crkve osvanuo natpis Srbe na Vrbe.

„Stop ćirilici u Vukovaru. Opet će se gusta magla spustiti“, piše na transparentu dobrodošlice na samom ulasku u Dubrovnik, koji je postavljen ispod zvanične table.

I na transparentu i na tabli nacrtano je ustaško „ušato“ slovo „U“.

Na zidinama podno Minčete piše „Vukovar“, takođe sa ustaškim slovom „U“. Grafiti se mogu videti i u starom gradskom jezgru. Pored poruke „Srbe na vrbe“na pravoslavnoj crkvi, tu su i preteće poruke ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću.

SABO: POKUŠAJ DESTABILIZACIJE

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo tvrdi da je reč o pokušaju destabilizacije samog grada, ali i Hrvatske, kako bi HDZ što pre došao na vlast.

”Na vukovarski vrtić Vukovar II i srednju školu u Vukovaru još 1998. godine postavljene su dvojezične table koje i danas stoje i niko ih nije pokušao da skine”, kaže Sabo, koji tvrdi da je reč o pokušaju stvaranja haosa u gradu, a da je ustavni zakon donešen baš za vreme HDZ-a. ”U jednom danu možemo da uništimo sve što smo gradili u petnaest godina. Ne dozvolimo da se Vukovar pretvori u Bejrut. Koji će investitor doći u ovaj grad pod ovim okolnostima. Pozivam na mir i toleranciju“.

BRISEL: NISMO NADLEŽNI

Brisel je poručio Hrvatskoj da su dvojezični napisi u nadležnosti zemalja članica i da oko toga Evropska komisija ne može da se meša i zato i nema komentara na skidanje ćiriličnih tabli.

”Poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Evropske unije, to je upisano u evropske ugovore i zakone, ali jezička politika je u nadležnosti članica i nije regulisana evropskim zakonima”, kazao je Denis Abot, portparol komesarke Andrule Vasiliu, zadužene za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Evropska komisija apeluje na toleranciju. Da Hrvatska još vodi pregovore, situacija bi bila drugačija, ali je sada punopravna članica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *