УСТАШКИ ПЛАН ЗА БАЊА ЛУКУ – Требала је да буде престоница НДХ и да јој се да ново име!

USTAŠKI PLAN ZA BANJA LUKU – Trebala je da bude prestonica NDH i da joj se da novo ime!

30 oktobra 2016

q-33-1-34t

Grad na Vrbasu nije izabran za novu prestonicu samo zbog svog geografskog položaja u središtu „povijesnih hrvatskih zemalja“ na koje su tamošnji nacionalisti i pravaši odavno bacali oko, već i zbog toga što je bilo neophodno pohrvatiti muslimanski živalj koji su ustaše nazivale „hrvatskim cvijećem“.

Ustaše su bile pokret popunjen psihopatama od vrha do dna hijerarhije, ali to ne znači da nisu imale planove, “velike” planove.

w

Najbitnija tačka tog plana bilo je rešavanje srpskog “problema”, odnosno entičko čišćenje progonom i ubijanjem svog pravoslavnog življa na teritoriji koju su proglasili za svoju. Iz tog plana proistekli su svi ostali planovi.

Recimo, plan o brisanju srpskog imena iz svega u čemu se to ime nalazilo, pa čak i iz onoga u čemu se nije nalazilo direktno. Sremska Mitrovica i Sremski Karlovci su tako postali Hrvatska Mitrovica i Hrvatski Karlovci, sela Srpske Moravice, Srpsko polje i Srpska Kapela su, pogađate, postala Hrvatske Moravice, Hrvatsko Polje i Hrvatska Kapela. Ustaše su u nastupu ludila čak promenili i ime Sarajeva, i to na najbesmisleniji način;

e

Naime, odlučili su da se zove Sarajvo (izbacili su “e”). Zbog čega? Jer je taj naziv bio po njima pravi, te je odgovarao “izvornom narodnom govoru iz davnine”. Ovo je naravno bilo toliko glupo da su čak i ustaše posle nekoliko nedelja poništile tu odluku.

Možda najluđi plan je bio vezan za Banja Luku. Naime, još deset godina ranije u ustaškim i hrvatskim katoličkim krugovima došlo se na ideju da bi najbolje bilo da se od tog grada napravi nova prestonica Hrvatske, ne samo zbog svog geografskog položaja u središtu “povijesnih hrvatskih zemalja” na koje su tamošnji nacionalisti i pravaši odavno bacali oko, već i zbog toga što je bilo neophodno pohrvatiti (odnosno pokatoličiti) muslimanski živalj koji su ustaše nazivale “hrvatskim cvijećem”.

r

Takva taktika nije ništa novo, još je Makijeveli pisao da ako se želi istinsko i trajno pripajanje neke teritorije svojoj državi, vladar treba da premesti svoju prestonicu u srce te teritorije i da iz nje vlada.

Daljom razradom tog plana Ante Pavelić je 1939. godine naznačio ovaj grad kao “sjedište velike hrvatske države”, a ideja je bila da on postane politička, Jajce vojna a Zagreb da ostane kulturna prestonica Nezavisne Države Hrvatske.

t

Zato se odmah nakon Aprilskog rata 1941. godine, uspostave Nezavisne Države Hrvatske i podele na velike župe, krenulo sa megalomanskim planovima da se u Banjaluci (središtu velike župe Sana-Luka) izgrade vladine ustanove, velike katedrale, trgovi i saobraćajnice, a da se sam grad preimenuje u Antingrad (u čast Starčevića i samog Pavelića) ili jednostavno u Luka.

z

Pavelić je o ovome obavestio i samog Hitlera, koji mu je rekao da će Hrvatska, ako želi da bude stabilna i kompaktna, morati da se suoči sa barem pedeset godina nacionalno netolerantne politike (dakle, da se Srbi uklone iz jednačine, što se činilo nizom pokolja u i oko Banjaluke, budući da je već tokom prvih godinu dana rata stradalo na desetine hiljada naših sunarodnika u toj oblasti; naravno, ubijale su ustaše svuda ali sada pričamo konkretno o ovom gradu).

Za to im je svakako trebala podrška “hrvatskog cvijeća” ali da nisu svi muslimani delili njihov entuzijazam pokazuje i “Rezolucija banjalučkih muslimana” u kojoj između ostalog piše:

u

“Ubijanje sveštenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama često posve nevinih ljudi, žena i djece, gonjenje u masama od kuća i postelja čitavih porodica s rokom od jednog do dva sata za spremanje, za njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, siljenje na prelazak na katoličku vjeru, rušenje bogomolja, sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog poštenog čovjeka”.

Međutim, “poglavniku” to nije ništa značilo pa je odmah po povratku u Zagreb iz posete “fireru” odlučio da prebaci potpredsedništvo svoje vlade u Banjaluku, a odmah se krenulo i sa planovima o preseljenju pojedinih ministarstava, od kojih su se neka izgleda i preselila.

i

Uskoro je, prilikom posete trupama na Kozari 1942. godine, Pavelić uzeo kartu i nacrtao trasu pruge kroz Lijevče polje.

– Pruga ima da ide ovuda i tuda će biti, jer nam treba zbog prijestonice.

Dakle, ozbiljno su to planirali i to bi se i desilo da Nemačka nije izgubila rat. Razume se da je to bilo ključno; da je Nemačka, kao što nije, dozvolila borbu na fer, jedan na jedan, ustaše po svemu sudeći ne bi uspele u svom paklenom naumu, što se uostalom i videlo jednim delom u borbama sa četnicima, a drugim većim u borbama protiv partizana.

Čak ni uz nemačku pomoć, ustaše nikada nisu uspele da efektivno kontrolišu apsolutnu većinu “svoje” teritorije, tako da NDH nije u pravom smislu te reči bila država; a pošto definitivno nije bila nezavisna, budući hitlerovska marioneta, nije bila praktično ništa od onoga što je svojim imenom tvrdila da jeste.

KOMENTARI11 komentara

 1. VELIKI HRVOSER says:

  MIKRO NAROD POPUT HRVATIĆA NE MOŽE DA ZADRŽI TOLIKU TERITORIJU. OD VELIKOHRVACKIH SNOVA OSTALI SA MALIM PERECOM U RUKAMA A I ON PUST I BIĆE SVE PUSTIJI KOLIKO SU HRVATI ZAPRAVO ŠAČICA JADA.

 2. 369 ppp says:

  Pogledajte gore kartu NDH , pa će vam biti jasno zašto smatram da je Pavelić najveći Hrvatski izdajnik ikada. NO to više i nije bitno .., bitno je to da je danas Hrvat svoj na svome , bitno je i to da je slobodu krvavo platio i zna to cijeniti. HRVATSKA je mala zemlja , ali ako ne najljepša , jedna od najljepših na svijetu i samo i jedino naša ..., i kao što kažemo MI HRVATI : HRVATSKA je zemlja koju je BOG načinio samo za sebe ,a onda je dao svojim vjernim čuvarima HRVATIMA.........Stoga za ubuduće : Kada gledate Hrvatsku svetinju ,a jedno od vaša dva oka vas zavidno tjera na grijeh radije ga sami iskopajte nego da dođete pred sud hrvatski sa oba oka i ako vas jedna od vaših ruku tjera na grijeh grabeži HRVATSKE svete zemlje bolje je sami odsjecite nego da sa obje dođete pred sud HRVATA............

  • Ja says:

   Demonu sotonska nacijo kakvo vase sveto vi ste bolesni u mozgu pdihopate. Istorija vam pocinje, 1917. Jebo vas papa pedofil retardirane

 3. G.D says:

  Pseta ciganska uskoro cemo povratit nas teritorij koji se sada zove srbija! A sa vama cigani vlaski-sve muske poklat a zene i djecu pokatoliciti. Srbija ce bit vracena svojoj matici neovisnoj gospodarskoj Hrvatskoj! Sjeme cemo vam zatrt cigani vlaski! ZA DOM SPREMNI!

  • Dalmacija says:

   Za Deutschland Spremni. Tamo ces prati podove u marketima, a zena ti wc. Djeca ce te se sramiti zbog tvoje patoloske mrznje i uzeti njemacka imena.

 4. Ja says:

  Mrs nacijo nastala 1917 nemate nista vase sve oteto

  • Blaženik Stepinac says:

   Ne budi tako oštar prema Srbima. Nisu oni nastali 1917., nego 1878.

   • G.D says:

    @Blaženik Stepinac imas pravo. Trebaju nam cigani vlaski kao roblje za rad u rudnicima. Da radi stoka ciganska za nas gospodarske Hrvate! Hahaha

    • tigar says:

     To misliš podguzna muvo,da ćeš večno leteti od dupeta,Austriskih i Mađarskih gospodara,jer vi Hrvati kao sluge niste nikada bili gospodari,majbolje vas je pročitao veliki vojvoda Živojin Mišić,kada reče kralju:,,Neprimaj ove moralne nakaze u državu,obiće ti se o glavu,,zato zločinci ćutite da vam neuzmemo Dalmaciju,budale jedne!

    • srbendara neka says:

     hihih KONJUSAR smiri zivce i pozdravi Rvate Posavine, Vojvodine i Crne Gore. Daj koju kiflu, nemoj da si skrt.

 5. petrovgrad says:

  Največa tajna u Hrvatskoj jeste koliko stanovnika sada ima. Sve procene ukazuju da se kreće da ih ima nešto malo više od dva miliona. samo u 2017 otišlo ih je oko 150.000. 2018 treba sabrati za dva tri meseca, ali sigurno brojka prelazi 120-130. hiqada. Doduše ima malo useljavanja iz programa readmisije, posebno u Mudjumurju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *