Ustaški zločin na Drakuliću lekcija za istoriju

Ustaški zločin na Drakuliću lekcija za istoriju

2 фебруара 2014

12 13 glavni 01-ustaseUstaški zločin nad Srbima na Drakuliću iz 1942. tipičan je primjer zločina nad Srbima u bosanskoj Krajini u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, za koje je karakteristično – uništiti i opljačkati sve što je srpsko, rekao je Srni direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić.

On navodi da je generalno gledajući odnos hrvatske politike i hrvatske države prema srpskom narodu bio „kristalno jasan: trećinu ubiti, trećinu proterati, a trećinu pokrstiti“.

Đurić ističe da u tom kontekstu treba posmatrati kartu NDH-a u kojoj su Srbi vlasnici zemlje „u srcu Hrvatske“: bosanska Krajina, Lika, Banija, Kordun i sjeverna Dalmacija, i prema zamisli vođstva NDH-a, „taj narod je trebalo rasturiti i napraviti zemlju Hrvatsku“.

On podsjeća da postoji dovoljno arhivske građe vlasti NDH-a u kojoj se do detalja opisuje ko je, gdje, kada, nad kime činio zločin, koliko je bio masovan i šta je poslije zločina učinjeno sa imovinom tih Srba.

„Trebalo je ubiti Srbe bez ijednog metka, znači nema streljanja nego ubistvo klanjem, budakom, motikama … I to je vrsta lekcije za istoriju i buduća pokolenja šta će im se desiti ako ne budu poslušni“, objasnio je Đurić.

On podsjeća da su u slučaju Drakulić i još dva srpska sela kod Banjaluke nesporne istorijske činjenice da je jedan od komandanata masakra nad tim selima bio sveštenik rimokatoličke crkve Miroslav Filipović, koji je kasnije bio jedno vrijeme komandant logora u Jasenovcu.

Đurić navodi da je Dragoje Lukić, koji je decenijama istraživao sudbinu srpske djece u NDH-a, dokazao podacima da je u tom masakru ubijeno više od 500 djece mlađe od 14 godina, odnosno da je od oko 2.300 ubijenih ljudi svaka peta žrtva bila dijete.

Služenjem liturgije i parastosom u banjalučkom naselju Drakulić danas će biti obilježene 72 godine od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelić“, uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima krampovima i „srbomlatom“.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje NDH-a, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u