Ustaški zločinci iskaljivali bes nad ženama i decom!

Ustaški zločinci iskaljivali bes nad ženama i decom!

30 avgusta 2014

djeca-KozareNa današnji dan 1941. godine kostajničke ustaše su počinile strašne zločine u selima u opštini Kozarska Dubica, a najviše je stradala porodica Jandrić.

Muškarci su većinom bili u ustanicima, te nisu stradali, ali su ustaše zato svoj bijes iskalile nad ženama i maloljetnom djecom, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.

„U selu Čitluk živjela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića, jedan zlikovac je sjekirom odsjekao njegovom sinčiću obje ruke. Tada su ustaše ubile djecu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić“, navodi se u knjizi Dragoja Lukića „Rat i djeca Kozare“.

Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kad je vidjela da kuća gori utrčala u nju i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorjela.

„I u Vodičevu je tada sve gorjelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobjegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu kćerku, a na kraju i nju“, navodi se u knjizi.

Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje djece. Najstarije je imalo devet godina.

„U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 djece poklano je u jednom podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje djece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest mjeseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim“, piše u knjizi Dragoja Lukića.

(Jadovno.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. marijana* says:

    ~ostavite te duše pokoju,a vodite računa da se takvi zlikovci više nikad ne ponove!! ali treba da znate da su oni kao bolest koju nose mnogi u sebi,a da li će se ispoljiti ili ne,i u kakvoj i kojoj meri,zavisi od svih nas koji ćemo takvu bolest raspirivati ili smirivati... to treba da znaju,na prvom mestu one primadone koje će u svojoj bahatosti izvoljevati da ih neko bogato čuva,mazi i nagradjuje za zaboga njino"visoko"kotirano (spo)lovilo i sl.ucene i deklarisanja mondenskih vrednosti,dok

  2. ljiljana jakovljevic says:

    Ovo se ne može zaboraviti i nesme...Moja majka ima četiri imena i prezimena.. ni danas nezna ko je.. zna da je potkozarsko dete...zar to da se zaboravi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *