УСТАШКО ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАРГАРЕТ ТАЧЕР: „Челична лејди“ је била велики СРБОМРЗАЦ

USTAŠKO ODLIKOVANJE ZA MARGARET TAČER: „Čelična lejdi“ je bila veliki SRBOMRZAC

1 decembra 2021

NIJE tajna da je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer učestvovala u brutalnoj antisrpskoj kampanji.

Iako je i do Srbije stigla fama o „Čeličnoj lejdi“, a brojni novinari se i danas skoro utrkuju u tome ko će više hvalospeva o njoj da napiše, Margaret Tačer ima veoma mračnu istoriju kada je u pitanju njen odnos prema Srbima.U svojoj knjizi „Srbi u narativu Zapada“, autor Slobodan Vuković podseća na činjenicu da je Tačerova odlikovao lično Franjo Tuđman. On je tako na njene grudi prikačio ustaško odlikovanje „orden kralja Zvonimira s lentom i Danicom“.

Vuković podseća na činjenicu da Tačerova odlikovanje prima iako je u Hrvatskoj na delu povampirenje fašizma. Odlikovanje je primila samo tri godina posle etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji „Oluja“. To je bilo etnično čišćenje jedinog naroda na Balkanu koji nema pravo na samoopredeljenje, ali Margaret Tačer ljudska prava nisu interesovala.

Ne samo što se Tačer zalagala za ranu vojnu intervenciju tokom krvavog rata u bivšoj Jugoslaviji, već se angažovala u antisrpskoj propagandi i vodila akciju za ukidanje embarga na vojnu opremu i oružje bosanskim muslimanima radi kažnjavanja Srba, podseća autor.

Vuković podseća da je Margaret Tačer išla toliko daleko da je tvrdila da se u Bosni nad muslimanima sprovodi „masakr“, a čak je stradanje muslimana poredila sa Holokaustom.

Britanski mediji za vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pišu o „bauku Velike Srbije, a u propagandi se ide toliko daleko da se u tekstu Britanskog Tajmsa od 25.08.1992. goddine navodi da „Veliku Srbiju (…) žele svi srpski lideri“, piše Vuković.

U odnosima Srbije i BiH, Srbija se predstgavlja kao „zemlja koja je izvršila agresiju“ (Tajms, 25.08.1992.), a isti magazin izmišlja i da „Beograd ima pretenzije prema Makedoniji“.

Uloga Velike Britanije je u svetskoj istoriji pisana krvlju, a nikako se ne može opisati odnos te zemlje prema Srbima. Margaret Tačer bila je na čelu tog britanskog „udruženog zločinačkog poduhvata“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Svako ko je hteo enormno da napreduje u politici pojavio se kao srbomrzac, a to isto važi i dan danas ima ih mnogo i u samoj srbiji kao što su Kandićeva, Draškovići i mnogie drugie..

  2. persida says:

    Mrzeti Ruse i Srbe, to je osnovna skola svetske politike. Ko tu ne polozi, izbacuju ga iz skole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *