USTAŠTVO U UKRAJINI: Hrvatska u ratu protiv Novorosije odgaja novo ustaštvo

USTAŠTVO U UKRAJINI: Hrvatska u ratu protiv Novorosije odgaja novo ustaštvo

17 децембра 2014

71512Piše: N. Babić

Na internet stranici Desni sektor Hrvatske odvijaju se prilično čudne aktivnosti, na koje niko ne obraća pažnju. Naime, pošto je Jutarnji list objavio tekst u kome je u gornjem levom uglu stajao kontakt na koji se može javiti onaj želi da brani „slobodu i demokraciju“ u Ukrajini, sudeći prema postovima administratora stranice, u subotu 29. novembra u kafe-baru Kaos, u Kustošijanskoj ulici br. 8 (valjda Zagreb?), održan je skup dobrovoljaca koji bi trebalo da se prijave u jedinicu u Dnjepropetrovsk, odakle će posle obuke krenuti „putem hrvatskih legionara iz Drugog svjetskog rata“ s pokličem „Za dom spremni!“Naglašeno je da se neće ići u Kijev, nego pravo u Dnjepropetrovsk, dakle oligarhu Igoru Kolomojskom i njegovom plaćeničkom bataljonu Azov (na slici na vrhu: pripadici bataljna Azov na istoku Ukrajine). Kako u svemu tome učestvuju hrvatski mediji (Jutarnji list, 24 sata, Express), a agencije za provođenje zakona ne preduzimaju nikakve korake, da se zaključiti kako je moguće da hrvatska država neposredno učestvuje u svemu tome kao u još jednoj rehabilitaciji ustaštva, ovaj put potpuno otvoreno i bez koketiranja sa antifašizmom, kako je to vešto činio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Sramotan je tekst hrvatskog Jutarnjeg lista, koji za bataljon Azov piše da ga čine „ukrajinski nacionalisti“, dok ceo svet otvoreno piše da je riječ o neonacistima. Bataljon Azov se, prema njima, bori „za ukrajinsku slobodu i od Rusa, ali i od NATO saveza i EU“. Jasno je elementarno nepoznavanje istorije, porekla i korena Desnog sektora, te bataljona Azov, koji je sve samo ne „dragovoljački u financijskom smislu“, a, prema autorki i njenom sagovorniku, „borci sami plaćaju put i preživljavaju od takoreći ničega“.

Koji je cilj ove propagande, nije jasno, ali je ovim najčitaniji hrvatski dnevni list pogazio sva pravila novinarske struke, a moguće i da je počinio krivično delo veličanja nacifašističke ideologije i jedine njene aktuelne militantne paravojne organizacije na evropskom tlu. Tekst možete delomično pročitati ovde, dok je ceo tekst u štampanom izdanju Nedjeljnog Jutranjeg lista od 07. septembra 2014.

O Desnom sektoru i njegovim neonacističkim paravojnim formacijama već je sve napisano i rečeno. Detaljne podatke poseduje i ukrajinska služba sigurnosti SBU, koja je upozorila da je bagaljon Azov gotovo u celosti sačinjen od bivših zatvorenika, što je u Vrhovnoj Radi potvrdio i ukrajinski poslanik Oleg Ljaško.

(Za Standard.rs riredio Andrej Milanović)

(Voxbblog)

KOMENTARI5 коментара

 1. АРТИЉЕРАЦ says:

  ХРВАТСКИМ ЗЛОЧИНИМА НИКАД КРАЈА ЈЕР НИКАД НИСУ ОСУЂЕНИ,ХРВАТСКА ЈЕ ЗЕМЉА ЗЛОЧИНАЦА ЧАСТИ ИЗУЗЕЦИМА

 2. Apis says:

  Artiljerac! Hrvati nisu zločinci od juče. Zbog njihovih pokolja zaprepaštena Evropa je prvi put uvela pravila ratovanja. Švabe su govorile sačuvaj me Bože kuge i Hrvata. Sada ih koriste protiv pravoslavnog sveta ali krvoločan pas pre il kasnije ugrize i gazdu.

 3. Za Srbiju says:

  Nema tu neznanja. Nezavisna Država Ukrajina i Nezavisna Država Hrvatska. Radili iste zločine, i onda i sada.

 4. Православни Четник says:

  Добиће они своје, само полако...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u